Glavni nosilec igre Finske je košarkar Himkija Peteri Koponen. Foto: EPA
Glavni nosilec igre Finske je košarkar Himkija Peteri Koponen. Foto: EPA
Luca Diener in Sasu Salin
Košarkar Olimpije Sasu Salin igra na drugem evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Španija pričakovano ugnala Fince
Razigrani Hrvati pometli s Finci

Finski košarkarji so v Litvi po 16 letih znova nastopili na EuroBasketu. V predtekmovalni skupini so presenetili z dvema zmagama, ugnali so Črno goro ter Bosno in Hercegovino, ki sta skupaj s Hrvaško končali tekmovanje, v drugi del pa so poleg Fincev napredovali še Makedonci in Grki.

V Litvi so se Slovenci namučili
V drugem delu EuroBasketa v Litvi so se Finci pomerili tudi s Slovenci. Dobro so se jim v Vilni upirali. Na koncu je bilo 67:60, Slovenija pa je napredovala v četrtfinale. Prvi slovenski strelec je bil s 14 točkami Erazem Lorbek, ki je ujel še šest odbitih žog, Uroš Slokar pa je 13 točkam dodal osem skokov. Pri Finski je Petteri Koponen prispeval 14 točk.

Letošnji EuroBasket so Finci, ki so v Kopru imeli tudi bučno podporo s tribun, odlično začeli, saj so že v prvem krogu pripravili prijetno presenečenje, ko so z 61:55 ugnali na papirju močno Turčijo, sledila je visoka zmaga nad Švedsko, visok poraz proti Italiji in dve izjemni zmagi nad velikima Rusijo ter Grčijo. S tremi točkami je Finska napredovala v Stožice, a že v prvi tekmi jo je z 88:63 nadigrala Hrvaška (88:63), nato pa še Španija (82:66).

Dettmann prerodil izbrano vrsto
Finsko zdaj že deset let vodi Henrik Dettmann, ki se je leta 2003 vrnil v domovino, ko je pred tem uspešno vodil Nemčijo in skupaj z Dirkom Nowitzkim tudi osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2002. Finska reprezentanca je bila v najnižjem kakovostnem razredu v Evropi, ko jo je prevzel Dettmann, z načrtnim delom pa se je počasi začela vzpenjati.

Ekipo je osnoval okoli nekdanjega NBA-jevca Hanna Möttöle in dobrega ljubljanskega znanca Teemuja Rannikka. Kot 18-letni mladenič je v izbrani vrsti debitiral tudi Koponen in leta 2007 se je Finska znova priključila najboljšim, štiri leta pozneje pa je spet zaigrala na evropskem prvenstvu. Nastop v Sloveniji je sicer 13. v zgodovini. Največji uspeh je dosegla leta 1967, ko je bila na domačem prvenstvu šesta. Glavni orožji Finske sta nedvomno neobremenjenost in met za tri točke, ki pa jim sicer na letošnjem prvenstvu še ni stekel, tako kot jim je na primer pred dvema letoma.

Niti igre ima v roki Koponen
Vodja "volčjega tropa" je Koponen. Najboljši finski košarkar zadnjih let, ki si kruh trenutno služi pri moskovskem Himkiju, v povprečju dosega 13,1 točke na tekmo. Med glavnimi nosilci igre so še Shawn Huff, Kimmo Muurinen in Tuukka Kotti.Pomemben člen je tudi Sasu Salin, ki je zadnje tri sezone član ljubljanske Olimpije, kjer bo igral tudi v prihajajoči sezoni, Rannikko, ki je bil v pretekli sezoni celo kapetan zmajev, že prej pa je dve leti branil barve Olimpije, na položaju organizatorja igre menja Koponena. Med prvenstvom so Finci ostali brez najboljšega finskega košarkarja vseh čas Möttöle, izkušeni 37-letni center se je poškodoval in je že končal EuroBasket.

Tudi prihodnost "volčjega tropa" je svetla. Številni košarkarji so še zelo mladi, na čelu s prvo violino Koponenom, ki je star 25 let. Morebiti se kmalu reprezentanci pridružita tudi Erik Murphy, ki bo v novi sezoni igral za Chicago Bullse, in njegov mlajši brat Alex, ki študira na Duku. Sta sinova nekdanjega ameriškega košarkarja in finske košarkarske reprezentantke.

Španija pričakovano ugnala Fince
Razigrani Hrvati pometli s Finci