Luka Lapornik je že na začetku priprav takole
Luka Lapornik je že na začetku priprav takole "kazal mišice". Cilj je, da se uvrsti med 12 tistih, ki bodo na prvenstvu branili slovenske barve. Foto: Aleš Fevžer
Luka Lapornik
Tri leta je Luka Laprnik nosil dres Zlatoroga. Pred tem je igral za Šentjur, zdaj pa odhaja h Krki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Brodnik in Lapornik velika upa slovenske košarke

daj si želi, da mu uspe dres Slovenije obleči tudi na uradnem srečanju.

To bi pomenilo, da bi Šentjurčan, ki bo letos dopolnil 25 let, dobil mesto v izbrani vrsti. Konkurenca na njegovem igralnem položaju je ostra, a želja ostaja jasna: "Osebno si želim, da bom odigral prvo uradno tekmo za reprezentanco."

Zdaj na vrsti uigravanje
Lapornik je bil na obeh prvih pripravljalnih tekmah v postavi, a je odigral le prvo proti Ukrajini ter k visoki zmagi prispeval tri točke. Zdaj počasi prihajajo še težji nasprotniki, izbrana vrsta pa na pripravah tako večino časa namenja že uigravanju: "Za nami je dober teden. Za nami je torej ta najtežji del, ko smo veliko časa namenili telesni pripravi. Zdaj se začnejo tekme, tako da nas čaka le še uigravanje."

"Način dela se ne razlikuje. Podobno, kot je bilo pred dvema letoma. Nič ne delamo zunaj, recimo, da bi šli na stadion. Vse je v dvoranah, tudi skrb za telesno pripravo," pravi 195 centimetrov visoki vsestranski košarkar, saj lahko igra na položaju dve ali tri, prav tako kot pred dvema letoma pa ne čuti kakšnega pritiska oziroma dodatnega bremena, ker je prvenstvo doma: "Osebno še ne čutim kakšne nervoze. Verjetno se bo čutilo vso večjo, ko se bo prvenstvo približevalo."

Z Zlatorogom v polfinalu DP-ja
Luka, ki ima odlične fizične predispozicije, njegovo glavno orožje pa je prodor, čeprav je v zadnjih letih pri Zlatorogu tudi izboljšal met, je bil v pretekli sezoni glavni nosilec igre Laščanov, ki so osvojili redni del Lige Telemach ter prišli v polfinale prvenstva, kjer pa je bila močnejša Krka: "Na koncu sem lahko kar zadovoljen s sezono, saj nam je uspelo izpolniti zastavljene cilje. Tako smo bili prvi v rednem delu državnega prvenstva, uvrstili pa smo se tudi v polfinale. Čeprav smo imeli kar nekaj težav, sem, splošno gledano, lahko zadovoljen."

S povprečjem skoraj 11 točk in štirih skokov na tekmo je bil med učinkovitejšimi, z dobrimi igrami pa si je prislužil prestop v močnejši klub. Na koncu se je odločil za selitev v Novo mesto: "Želel sem si prestopiti v enega izmed najboljših klubov v Sloveniji, torej h Krki ali k Olimpiji, a Krka je bila bolj konkretna. Bili so bolj zagreti in sem se na koncu kar hitro odločil za odhod v Novo mesto."

Pri Krki bo imel vidno vlogo
Odločilno vlogo je odigral tudi novi trener, sicer povratnik na klopi državnih prvakov, Aleksandar Džikić, ki pri Krki vidi Lapornika kot pomemben člen: "Govoril sem tudi s trenerjem Aleksandrom Džikićem, ki mi je povedal, da mi bo namenil kar vidno vlogo. Nisem veliko razmišljal. Vesel sem, da se bom prvič v karieri preizkusil v evropskem tekmovanju, saj me čaka nastop v Eurochallengu."

V zadnjih sezona, ko je prišel iz rodnega Šentjurja v Laško, je vsako sezono naredil korak naprej. Pred dvema letoma je, kot je tedaj dejal za MMC, šele prvič treniral po dvakrat na dan in si je že takoj prislužil vpoklic na reprezentančne priprave. Vseeno pa z zadnjo sezono ni povsem zadovoljen, ker je igral le v državnem prvenstvu: "Iz Šentjurja sem šel v Zlatorog, potem smo igrali tudi ligo ABA, zdi se mi, da sem zadnjo sezono na neki način izgubil, šel sem korak nazaj, saj sem igral le slovensko ligo, in ne tudi jadranske. Mislim, da sem eno leto tu izgubil. Bom pa naredil vse, da ga pridobim nazaj."

Brodnik in Lapornik velika upa slovenske košarke