Pričakovanja pred tekmo so razkrili košarkarja Stefan Marković in Zoran Dragić ter selektorja Aleksandar Đorđević in Jure Zdovc. Foto: Vladimir Nikolič
Pričakovanja pred tekmo so razkrili košarkarja Stefan Marković in Zoran Dragić ter selektorja Aleksandar Đorđević in Jure Zdovc. Foto: Vladimir Nikolič
Od EuroBasketa Slovenijo ločita še tekmi s Srbijo
Đorđević: Slovenijo zelo spoštujemo

Za obe reprezentanci bosta obračuna dobra preizkusa pred začetkom evropskega prvenstva, kjer obe izbrani vrsti že na uvodnem dvoboju čaka izjemno težko delo. V Zagrebu se bo Slovenija pomerila s Hrvaško, v Berlinu pa se bo Srbija srečala s Španijo. "Veselim se teh dveh tekem. Za sabo imamo turnir v Kopru, počasi pa se pripravljamo na ti dve srečanji, ki nam bosta pokazali, kje smo, in bodo na površje morda, ker igramo z izredno dobrim nasprotnikom, še bolj, kot če bi igrali s kakšno drugo ekipo, prišle kakšne naše težave. Po teh dveh tekmah bo sledila podrobna analiza, da se dobro pripravimo na začetek prvenstva," je na novinarski konferenci povedal Jure Zdovc.


Srbi so se v Sloveniji počutili kot doma

Z zadnjimi tekmami v Kopru, kjer je Slovenija dosegla tri zmage, je Zdovc lahko zadovoljen. Tudi njegov kolega na srbski klopi Aleksandar Đorđević, s katerim sta skupaj branila jugoslovanske barve na evropskem prvenstvu leta 1991, je lahko zadovoljen, saj so orli v pripravljalnem obdobju klonili le enkrat in so v seriji šestih zaporednih zmag. V Stožicah se bosta pomerili v četrtek ob 20.05, v Banjaluki pa v dvorani Borik v soboto ob 18.00. Obe srečanji si boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

"Velik del priprav smo opravili v Kranjski Gori in počutili smo se kot doma. Za gostoljubje bi se zahvalil v imenu celotne reprezentance. Na teh dveh tekmah želimo preizkusiti nekatere naše ideje. To bosta dobra preizkusa za nas. Imamo tri košarkarje, ki se vračajo po poškodbah. Na njih računamo kot nosilce igre. Tu jih bomo poskušali uigravati in vrniti v formo. Na prvenstvu nas čaka težka skupina, najtežja na turnirju. Že prvi dan nas čakajo Španci, ki so favoriti za zlato medaljo. Tako smo morali tudi načrtovati priprave, saj moramo biti v formi že na začetku prvenstva," je povedal Đorđević, ki ne skriva, da Srbija na Eurobasketu cilja na medaljo.

Več priložnosti za Zupana in Zagorca
Srbi imajo nekaj težav s poškodbami. Vračajo se Miloš Teodosić, Zoran Erceg in Dragan Milosavljević. Nekaj težav pa ima tudi še Bogdan Bogdanović. Pred dvobojema je Đorđević, ki je že ob svoji prvi akciji na selektorskem mestu zaigral v finalu svetovnega prvenstva, o Sloveniji govoril zelo spoštljivo: "Slovenija je zelo močna ekipa. Ima mlado moštvo, ki veliko teče, vidi se Juretov pečat, ki je dobro znan, ima vodjo v Zoranu Dragiću in še nekaj izkušenih igralcev, ki že leta igrajo dobro košarko. Dali bomo vse od sebe, da dobimo obe tekmi."

Tudi Zdovc bo uigraval dva, ki nista še povsem pripravljena, Sašo Zagorca in Miho Zupana, ki sta v Kopru pokazala, da počasi prihajata v formo. Slovenija priprave nadaljuje s 13 košarkarji, predvsem visoke igralce pa čaka še trd boj za uvrstitev med končnih 12: "Tudi če planiram rotacije, ko se tekma začne, bom naredil vse, da zmagamo. Imamo nekaj igralcev, ki jim v ključnih trenutkih bolj zaupam. Zagotovo bomo nekaj več priložnosti dali igralcem, ki to potrebujejo. Tu mislim oba visoka igralca, ki sta se nekoliko pozneje pridružila."

Od EuroBasketa Slovenijo ločita še tekmi s Srbijo
Đorđević: Slovenijo zelo spoštujemo