Tony Parker je osvojil drugi bron na evropskem prvenstvu. Pred dvemale letoma je bil prvak, pred štirimi pa podprvak. Zdaj je nov izziv osvojitev olimpijske medalje, ki je v bogati vitrini še nima. Foto: Reuters
Tony Parker je osvojil drugi bron na evropskem prvenstvu. Pred dvemale letoma je bil prvak, pred štirimi pa podprvak. Zdaj je nov izziv osvojitev olimpijske medalje, ki je v bogati vitrini še nima. Foto: Reuters
Francoski košarkarji
Francozi so napovedali naskok na olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

Francozi so po 16 letih znova gostili evropsko prvenstvo. Leta 1999 niso sodili v najožji krog favoritov za vrh, tokrat pa so bili pred začetkom EP-ja številka ena. Na domačem parketu in ob odlični (rekordni) spodbudi navijačev so branili naslov prvaka, ki so ga na krilih Parkerja osvojili pred dvema letoma v Ljubljani. Nepremagljivo serijo je v polfinalu končala Španija z izvrstnim Pauom Gasolom in Francozom je ostal le še boj za tretje mesto. Obračun za bron so opravili z odliko in zanesljivo ugnali svetovne podprvake Srbe (81:68).

De Colo prvi strelec Francije
Francoska javnost je bila po tekmi v skrbeh, da je v dresu izbrane vrste zadnjič gledala Parkerja, verjetno najboljšega francoskega košarkarja vseh časov. Namreč v Lillu se je od izbrane vrste že poslovil velikan evropske košarke, saj je reprezentančno zgodbo zaključil legendarni Grk Vasilis Spanulis. Toda po koncu dvoboja za tretje mesto je Parker skupaj z Nicolasom Batumom v roke vzel mikrofon in se navijačem zahvalil za podporo. "Žal nam je, da nismo osvojili zlate medalje. Bili ste neverjetni. Obljubimo, da bomo prihodnje leto še močnejši in bomo v Riu de Janeiru napadli kolajno," sta dejala in obenem potrdila, da ostajata v reprezentanci. Tudi Boris Diaw, kapetan Francije, ki je tako kot njegov veliki prijatelj Parker letos dopolnil 32 let, je že po polfinalnem porazu na vprašanje o morebitnem reprezentančnem slovesu odgovoril, da na to sploh še ni pomislil.

Parker, ki je bil najboljši strelec zadnjih dveh evropskih prvenstev, je letos v povprečju dosegal po 12 točk na tekmo. Eno več je v povprečju prispeval Nando de Colo, ki je bil najboljši francoski košarkar na turnirju. Branilec moskovskega CSKA-ja, ki je bil z 20 točkami tudi prvi strelec dvoboja za tretje mesto in uvrščen v peterko turnirja, je v Lillu igral skoraj na domačem pragu, saj se je rodil le okoli 50 kilometrov stran: "Nismo naredili, kar smo želeli, a vendarle na koncu osvojili medaljo in zato smo veseli. To je dobra popotnica za prihodnost. Vedno je lepo zaključiti z zmago in to nam je uspelo. Dobro smo igrali proti Srbiji, ki je odlična ekipa, in smo ponosni nase."

V garderobi govorila selektor in Parker
O Parkerjevem nadaljevanju reprezentančne poti je spregovoril tudi Vincent Collet: "To je nekaj posebnega. V garderobi smo dolgo govorili. Najprej jaz, potem pa še Tony. Dogovorili smo se, da je glavni cilj medalja na olimpijskih igrah. Seveda bi bilo lepo osvojiti naslov evropskega prvaka na domačih tleh, a to nam ni uspelo in zdaj zremo že v prihodnost k novim ciljem. V Londonu nam ni uspelo, a nismo bili daleč. Četudi nas čakajo kvalifikacije, imamo možnost za medaljo. Rusiji je nazadnje to uspelo, ko je bila na evropskem prvenstvu prej tretja, nato pa bronasta na igrah. Radi bi naredili enako. To je cilj generacije. Imamo generacijo de Coloja in Batuma, mlajša, 1992, prihaja, tu pa je še generacija Parkerja in Diawa. Za njiju je to zadnja priložnost. Olimpijske igre so na štiri leta in takega cilja ni lahko izpolniti."

"Po polfinalnem porazu smo bili zelo razočarani, a v življenju imaš vedno drugo priložnost. Naša je bila ta boj za tretje mesto. Srbija je odlična ekipa in je pokazala zelo veliko na tem turnirju. Seveda smo si obetali več in bronasta medalja ni bila naš cilj, a včasih ti ne uspe. Pomembno pa je, kako se po porazu pobereš," je dodal francoski selektor, ki je na tretjem velikem tekmovanju zapored Francijo popeljal do medalje.

Iz Lilla