Tedaj 23-letni Pau Gasol je takole razočaran obsedel ob koncu finala EuroBasketa 2003. Foto: EPA
Tedaj 23-letni Pau Gasol je takole razočaran obsedel ob koncu finala EuroBasketa 2003. Foto: EPA
Litva se je izkazala za izjemno moštvo. Ima približno šest ali sedem enakovrednih košarkarjev, kateri koli od teh pa lahko odigra ključno vlogo. Foto: EPA
Španija in Litva po letu 2003 spet za zlato

Nobena izmed reprezentanc ni blestela v rednem delu. Litva je morala priznati premoč Belgiji, Španija pa Srbiji in Italiji. Vse litovske tekme so bile izjemno izenačene, glavno orožje baltske reprezentance pa je odlično moštvo. Na drugi strani so Španci v izločilnih bojih premagali Grke in Francoze, dve reprezentanci, ki sta bili po prikazanem s Srbijo glavna favorita za zlato. V polfinalu so na razburljivem dvoboju oboji premagali na prvenstvu še neporažene Francoze in Srbe.

Vse je podrejeno Gasolu
Če je glavno orožje Litve močna ekipa, pa za Španijo veljata le dve besedi, Pau Gasol. Španija ima izvrstne posameznike, v moštvu so glavni nosilci igre Real Madrida, ki je letos postal evropski klubski prvak, a vsi so se podredili fantastičnemu Gasolu. 35-letni Katalonec igra morda celo najboljšo košarko v reprezentančnem dresu, čeprav je njegova kariera izjemno bogata. Je na poti k drugemu nazivu najkoristnejšega posameznika evropskega prvenstva, tretjič pa bo postal najboljši strelec turnirja. Letos dosega 25,6 točke na tekmo, leta 2009 jih je 18,7, še uspešnejši pa je bil na Švedskem leta 2003 s povprečjem 25,8.

Španija je po razočaranju na domačem prvenstvu leta 2007, ko je klonila po razburljivi končnici finala pred Rusijo, evropski naslov osvojila v letih 2009 in 2011. Na Poljskem je blestel Pau Gasol in bil tudi najkoristnejši posameznik tekmovanja. Dve leti pozneje, ko je Litva razočarano končala domače prvenstvo na petem prvenstvu, je Španijo do zlata popeljal Juan Carlos Navarro, ki je blestel v izločilni bojih, zadeval pa, ko je bilo to najbolj potrebno. Na koncu je tudi postal MVP turnirja. Toda ne Pau pred šestimi leti ne njegov veliki prijatelj 'La Bomba' in nekdanji kapetan reprezentance, ki ga ni več v moštvu, nista tako dominirala kot Pau letos in se odsotnost Navarra, Marca Gasola in drugih Španiji sploh ne pozna.

Pred 12 leti grenak poraz Gasola
"Prvi cilj je bil preboj v finale in s tem neposredno na olimpijske igre. Pred nami je velika priložnost, saj smo naredili zares velik posel na tem turnirju. Šele zdaj vidim, kaj pomeni igrati za Španijo. Zelo sem vesel, da sem se tako odločil in zahvalil bi se tudi tistim, ki so mi pomagali pri tej odločitvi,
" je dejal Nikola Mirotić, naturalizirani črnogorski košarkar, ki je dodal, da je neverjetno, kaj je Pau naredil v polfinalu in da so se mu soigralci zahvalili za tako predstavo. Mirotić, ki je tudi soigralec Gasola pri Bullsih, je drugi strelec in skakalec Španije. Blestel je v mlajših kategorijah in Španijo leta 2011 popeljal do naslova v kategoriji U20, priložnost v članski vrsti pa je dočakal šele letos.

Ko je bil Pau Gasol prvič najboljši strelec EP-ja, je nato doživel grenak poraz. Litva je bila v finalu boljša s 93:84. Blestel je Arvydas Macijauskas, ki je dal 21 točk, izvrstno pa je litovsko igro vodil Šarunas Jasikevičius, tudi MVP turnirja. Gasol je v finalu nasul 36 točk, dodal še 12 skokov, a je imel ob sebi le še razigranega Navarra (18 točk), kar je bilo premalo za odlično litovsko zasedbo. Ob koncu tekme je Pau objokan obsedel na parketu v Stockholmu.

Litva četrtič ali Španija tretjič?
Tudi Litva je na letošnje evropsko košarkarsko prvenstvo prišla precej oslabljena. Manjkajo brata Lavrinovič, Donatas Motiejunas, Martynas Pocius … Toda vrsta Jonasa Kalauskasa se je izkazala za izjemno čvrsto in nepopustljivo moštvo, ki igra zelo dobro v obrambi. Prvi strelec in skakalec je Jonas Valančiunas, v izločilnih bojih blesti Jonas Mačiulis, igro pa vodi Mantas Kalnietis, sicer prvi podajalec prvenstva. "Španija ima Gasola, a še nekaj izjemnih posameznikov. Ne smemo biti osredotočeni le nanj. Smo v finalu, izpolnili smo cilj in znova prišli na olimpijske igre, kar nas zelo veseli. Želimo dokazati, da si zaslužimo mesto v finalu," je dejal Mindaugas Kuzminskas, eden izmed ključnih litovskih mož.

Litva si je priigrala že sedmo zaporedno olimpijsko vozovnico. Od razpada Sovjetske zveze je igrala prav na vseh igrah. Naskakuje četrti evropski naslov (1937, 1939, 2003), sicer pa je bila še dvakrat srebrna – tudi na zadnjem – in enkrat bronasta. Litovski košarkarji so pomembno vlogo igrali tudi pri uspehih Sovjetske zveze, ki je bila kar 14-krat evropski prvak. Španija lovi tretjo evropsko krono, šestkrat je postala tudi evropski podprvak, trikrat pa je osvojila bron. Že devetič zapored igra v polfinalu, le enkrat pa je v tem obdobju ostala brez medalje.

Iz Lilla

Španija in Litva po letu 2003 spet za zlato