Zmogljivost stadiona Pierra Mauroya je sicer 50.186. Foto: www.alesfevzer.com
Zmogljivost stadiona Pierra Mauroya je sicer 50.186. Foto: www.alesfevzer.com
Stadion Pierra Mauroya
Odlično vzdušje je bilo že lani na finalu teniškega Davisovega pokala, kjer so v finalu Švicarji z Rogerjem Federerjem premagali Francoze. Foto: Reuters

Stadion, ki je poimenovan po nekdanjem francoskem premierju in dolgoletnem županu Lilla, je bil dokončan pred tremi leti. Gradnja modernega kompleksa, ki je oddaljen približno štiri kilometre od središča tega mesta v bližini belgijske meje, je stala 282 milijonov evrov. Stadion ima premično streho, ki se odpre v 15 minutah, v dobrih treh urah pa se nogometno igrišče "pospravi" na eno polovico in se prizorišče "preobrazi" za druge namene. Stadion je gostil že nekaj koncertov, lani pa tudi finale teniškega Davisovega pokala, ko so se Francozi pomerili s Švicarji. Na tem stadionu sicer zdaj domuje francoski prvoligaš Lille, kjer je svoj čas igral tudi Mile Ačimović, prihodnje leto pa bo gostil tudi eno skupino in četrtfinale evropskega nogometnega prvenstva.

Letos pa je tu vse v znamenju košarke. Zaradi razmer v Ukrajini je Fiba na hitro morala najti novega organizatorja in pred dobrim letom dni je sporočila, da bo prvič pripravila prvenstvo v štirih državah. Vsaka skupina je igrala na svojem koncu Evrope, v Berlinu, Rigi, Zagrebu in Montpellieru. Francozi, ki tudi branijo naslov prvaka, so dobili še organizacijo sklepnega dela, odločili pa so se za najmodernejši stadion v državi. V rojstnem mestu nekdanjega državnika in generala Charlesa de Gaulla košarka nima velike tradicije, toda zdaj se je vpisalo v zgodovino.


Spektakularen program na tekmah

Že uvodni dan izločilnih bojev je bil podrt evropski rekord po obisku na košarkarski tekmi, ko si je dvoboj gostiteljev in Turčije ogledalo več kot 26.000 gledalcev. Francoski ljubitelji košarke so v presenetljivo velikem številu prišli tudi na ostale tekme, saj z izjemo Litovcev, ki so tako ali tako v konkretnem številu na vseh velikih tekmovanjih, drugih navijačev iz tujine ni prav veliko.

Organizatorji so v dvorani pripravili pravi spektakel. Čeprav je, kot je dejal tudi slovenski selektor Jure Zdovc, ob prihodu na igrišče kar nekoliko nenavaden občutek, ko je vse temno in tudi hladno. To je tudi glavni problem prizorišča, saj ves čas piha. Vendarle je kompleks namenjen nogometu, in ne košarki ter ni neprodušno zaprt, obenem pa je v teh dneh v Lillu še zelo vetrovno vreme. A kakor koli že, spremljevalni program je na stadionu zelo bogat in organizatorji za vsako tekmo pripravijo zanimiv šov.

Tudi evropsko prvenstvo 2017 v štirih državah?
Letošnje prvenstvo glede na obisk podira rekorde. Sistem tekmovanja je nedvomno smernica za naprej, še posebej zdaj, ko bodo prvenstva po letu 2017 le na štiri leta. Z organizacijo v štirih državah so si zagotovili štiri gostiteljice in s tem samodejno dober obisk. Obenem je vsaka k sebi povabila še eno reprezentanco, kar je bil prav tako zadetek v polno. Turki v Nemčiji, Litovci v Latviji in Slovenci na Hrvaškem so množično prihajali spodbujat svojo izbrano vrsto. Vse štiri dvorane so bile moderne, najmanjša med njimi je sprejela dobrih 10.000 gledalcev, pika na i pa je spektakularna stadionska premiera v Lillu.

Že do bojev četrtfinala je obisk (560.000) presegel celotnega na zadnjih dveh prvenstvih v Sloveniji (328.000) in Litvi (357.000). Na koncu bo letos več gledalcev na tekmah kot na minulih dveh EP-jih skupaj. Obenem o odlični gledanosti prvenstva poročajo tudi televizijske hiše. Te številke kažejo, da so organizatorji z letošnjo "rešitvijo" zadeli v polno, kot pa so pri vodstvu Fibe zatrdili, resno razmišljajo, da bi bil enak sistem tudi v prihodnje, že na naslednjem prvenstvu najboljših reprezentanc stare celine, ki bo leta 2017. Organizator(ji) še ni znan, če bodo to štirje, pa se bo za eno skupino potegovala tudi Slovenija z ljubljanskimi Stožicami.

Iz Lilla