Kdo sploh lahko ustavi Paua Gasola? Izjemni Katalonec bo tretjič postal najboljši strelec evropskih prvenstev, dvakrat pa je tudi že postal evropski prvak in enkrat MVP EuroBasketa. Foto: EPA
Kdo sploh lahko ustavi Paua Gasola? Izjemni Katalonec bo tretjič postal najboljši strelec evropskih prvenstev, dvakrat pa je tudi že postal evropski prvak in enkrat MVP EuroBasketa. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker je bil v polfinalu le bleda senca predstav iz izločilnih bojev zadnjega evropskega prvenstva v Sloveniji, ko je postal MVP in Francijo popeljal do prvega naslova. Foto: EPA
Zadnja minuta podaljška polfinala Francija - Španija

Francozi in Španci so napisali novo epsko poglavje medsebojnih dvobojev, in to pred novim rekordnim obiskom na tleh stare celine. Razburljiv polfinale je ponudil vse, kar košarka lahko. V dramatični končnici so bili boljši Španci, ki so prišli na prvenstvo precej oslabljeni, a imajo fantastičnega Paua Gasola. 35-letni Katalonec je tekmo končal s 40 točkami in 11 skoki: "Za nami je neverjetna tekma in trd boj obeh reprezentanc. Ponosen sem na ekipo, ki je trdo delala vso tekmo, ob vseh vzponih in padcih. V obrambi smo opravili izjemno delo in nismo popuščali, kar je ključno na takih tekmah. Všeč mi je značaj te ekipe. Težko je premagati Francijo na domačih tleh. Ima odlično moštvo, ki igra izvrstno košarko. Vesel sem, da nam je uspelo, da smo v finalu in imamo priložnost za novo zlato."

Gasol se je po zmagi spomnil tudi hudega poraza na lanskem svetovnem prvenstvu, ko so špansko reprezentanco na domačih tleh ustavili prav Francozi: "Lanski poraz je bil za nas zelo hud, a to se zgodi. Lani so si zaslužili. Pokazali so veliko željo, mi pa nismo bili pravi. Seveda je predstavljal motivacijo, a ni šlo za povračilo. Dodatno motivacijo sta predstavljala odlična francoska ekipa in izjemno občinstvo. Dodatna motivacija je bila ta težka naloga."

Parker ni bil pravi
Gostitelji turnirja, za katere je štela le ubranitev naslova iz Ljubljane, so imeli vajeti igre v svojih rokah do nekaj več kot šest minut do konca tekme. Tedaj so vodili z 61:52, nato pa je sledila španska serija na krilih Gasola. Redni del se je končal s 66:66, potem ko so bili Francozi že v izgubljenem položaju, a je Nicolas Batum zadel trojko, Rudy Gobert pa na drugi strani blokiral Gasola.

Omenjena košarkarja sta bila osmoljenca podaljška. Mladi center je s petimi osebnimi napakami moral na klop, kar se je poznalo v francoskem skoku, ko so Španci dvakrat v napadu ujeli odbito žogo v zadnji minuti dodatka, obenem pa je bila tudi slabša obramba proti Gasolu, ki je s tremi zabijanji zapored zapečatil domačo usodo. Batum, ki je zadel izjemno trojko za podaljšek, je 15 sekund pred koncem izsilil osebno napako pri metu trojke, ko je Francija zaostajala za tri, a krilni košarkar kamerunskega rodu je bil trikrat neuspešen. Velik dolžnik je Tony Parker. Prvi zvezdnik ni bil pravi, v podaljšku pa je najprej zgrešil dva prosta meta, v zadnji minuti pa izgubil eno izmed ključnih žog. Tekmo je končal z desetimi točkami.

Collet nezadovoljen s sojenjem
"Ponosen sem na ekipo. Dobro smo igrali. Načrt je bil popoln približno 37 minut, nato pa smo popustili, verjetno zaradi različnih razlogov. Nismo igrali kot prej. Tekmo so odločili prosti meti, ki smo jih zgrešili več kot Španci. Smo razočarani, ne nad ekipo, ampak da nas ne bo v finalu pred temi izjemnimi navijači," je bil razočaran domači kapetan Boris Diaw. Zelo jezen je bil na novinarski konferenci selektor galskih petelinov Vincent Collet, ki je ostro obsodil sodniški kriterij nad Gasolom. Dejal je, da je fantastičen igralec, a ne potrebuje takšne zaščite, kot jo je imel ob koncu. Po njegovem mnenju so bile številne osebne napake restrogo dosojene, in je pozval Fibo, naj v prihodnosti kaj stori v zvezi s tem.

Gre za trenutno verjetno najbolj goreče rivalstvo v reprezentančni košarki. Na zadnjih velikih tekmovanjih se reprezentanci redno srečujeta in vse tekme so izjemno razburljive. Španija je leta 2009 začela v izločilnih bojih pohod na vrh stare celine z zanesljivo četrtfinalno zmago nad Francijo (86:66), dve leti pozneje pa je bil poraz še bolj grenak. V Kaunasu je Španija z izjemnim Juanom Carlosom Navarrom ugnala Francoze v finalu (98:85). Na tej tekmi je francoske košarkarje razburil Rudy Fernandez, ki je nešportno ustavil Parkerja v prodoru in prvi francoski zvezdnik je obležal na tleh.

Francozi Špance izločili na domačem SP-ju
Sporni Španec si je dodatne "sovražnike" v Španiji nakopal leto pozneje na olimpijskih igrah, ko sta se evropska velikana pomerila v londonskem četrtfinalu. Znova so bili uspešnejši Španci (66:59), ki so pozneje tudi slavili srebrno kolajno. Rudy je Francoze razburil, ko je dvakrat ob osebnih napakah Batuma pretirano odigral in simuliral prekršek, francoski košarkar pa se je "izkazal" s skrajno nešportno potezo, ko je v položaju nemoči s pestjo udaril Navarra.

Francozi so na svoj račun prišli leto dni pozneje v Ljubljani, ko so Špance po podaljšku premagali v polfinalu (75:72) in nato prvič postali evropski prvaki. Dodatno zadoščenje pa so dobili lani, ko so v Madridu šokirali Špance na domačem svetovnem prvenstvu. Gostitelji so ves čas govorili o velikem spopadu v finalu z ZDA, temu tudi priredili sistem tekmovanja, a v četrtfinalu so jih izločili Francozi, ki jih ni nihče uvrščal v ožji krog favoritov, čeprav so bili evropski prvaki. Namreč v Španiji so igrali brez Parkerja, a gostitelje premagali s 65:52, ob koncu pa Madrid zapustili z bronom.

Iz Lilla

Zadnja minuta podaljška polfinala Francija - Španija