Panajotis Janakis, ki pravi, da se bo v kratkem verjetno znova posvetil treniraju, verjame, da je Grčija na EP-ju kandidat za najvišja mesta. Foto: MMC RTV SLO
Panajotis Janakis, ki pravi, da se bo v kratkem verjetno znova posvetil treniraju, verjame, da je Grčija na EP-ju kandidat za najvišja mesta. Foto: MMC RTV SLO
Panajotis Janakis
Leta 2005 so Grki postali evropski prvaki, naslednje leto pa na Japonskem še svetovni podprvaki. Foto: EPA
Panajotis Janakis
Najdlje je igral za Aris, nato pa še za Panionios in Panathinaikos. Panionios je tudi treniral, prav tako tudi Olympiacos. Bil je selektor Grčije in Kitajske, vodil pa je še Marousi in Limoges. Foto: EPA

Janakis je bil ves čas prisoten že v Zagrebu, kjer je še posebej pozorno spremljal tekmo med Grčijo in Slovenijo: "Slovenija je igrala zelo agresivno, kot je nekoč tudi Zdovc. Manjkali so ji številni posamezniki, ki so zelo nadarjeni, in to se pozna. Proti Grčiji na primer košarkarji niso bili dovolj osredotočeni v prvem delu in so zaostajali že za 15. V drugem so igrali zelo dobro, z veliko energije in čvrsto, kar je odlični grški reprezentanci povzročalo kar precej težav. Grki so pa izkušeni in so znali kaznovati vse napake, ki jih je Slovenija naredila. Na koncu je bila zmaga lažja, kot pa je tekma potekala, a Slovenija je pustila dober vtis."

Grki v Zagrebu leta 1989 osvojili srebro
Janakis je zelo dober prijatelj Jureta Zdovca. Nekoč izvrstni branilec je nastopil tudi na poslovilni tekmi slovenskega selektorja leta 2005, ki je bila v Tivoliju. Janakis pravi, da je Jure odlična oseba, ki je v Grčiji izjemno cenjena, med sabo pa sta odigrala veliko izjemnih dvobojev na grškem prvenstvu: "Jure je bil izjemen igralec. Moral je kontrolirati velike osebnosti jugoslovanske reprezentance. Ni bilo lahko zanj, saj je moral igrati trdo obrambo in podajati tistim velikim imenom. Bil je zelo pameten igralec."

Zdovc je Janaiksa odlično pokrival tudi v finalu evropskega prvenstva 1989, kjer je Jugoslavija s kar 98:77 ugnala Grčijo, in v Zagrebu se je 56-letni Atenčan spomnil tistega turnirja v Domu sportova: "Za nas je bilo tisto prvenstvo odlično, saj smo prestali težke situacije. Na začetku turnirja smo se pomerili z izjemno jugoslovansko reprezentanco, ki je bila ena najboljši ekip v zgodovini evropske košarke. Zlahka so nas premagali, a nismo izgubili poguma. Ostali smo osredotočeni in bili zvesti naši igri. Potem smo prišli v finale. Imeli smo odličen turnir, saj smo se povzpeli z dna skoraj do vrha. Na Zagreb imam vedno lepe spomine."

V Beogradu popeljal reprezentanco do naslova
Pred desetimi leti se je Janakis izkazal tudi v vlogi selektorja, saj je z Grčijo osvojil evropsko krono: "Neverjetno, saj javnost ni pričakovala. Nad reprezentanco se je izvajal velik pritisk, saj smo razočarali na številnih prvenstvih in imeli ogromno težav v izločilnih bojih. Spremenili smo moštvo in v reprezentanco povabili številne mlade košarkarje. Starejši košarkarji pa so dokazali, da niso poraženci, kot je mislila javnost. Pokazali so, da so zmagovalci. Naredili smo veliko delo. Imeli smo izjemen moštveni duh. To je eden izmed največjih trenutkov grške košarke."

V predtekmovanju je tedaj v Pionirju Grčija morala priznati premoč Sloveniji (68:56), nato pa je sledila izjemna serija vse do vrha stare celine: "Slovenija nam je odčitala lekcijo. Po tem smo odlično reagirali. Naredili smo dobro analizo, kar smo znali na pravi način predstaviti košarkarjem, ki so se po porazu dvignili." V Beogradu in v Zagrebu so Janakisa navdušili slovenski navijači, ki bi bili lahko, kot pravi, zgled tudi strastnim grškim, ki so navdušeni nad različnimi športi, a niso tako zaljubljeni v kraljico iger kot slovenski: "To je neverjetno. Fantastično, ne vem, če sem videl že kaj takega. Vidi se, da imajo zares radi reprezentanco in jo ves čas spremljajo. Upam, da bodo v prihodnostii lahko doživeli uspehe, ki si jih zaslužijo."

Leta 1987 Grki prvaki na domačih tleh
V Grčiji od leta 1987 vlada veliko zanimanje za košarko, saj je tedaj izbrana vrsta na domačem terenu prvič postala evropski prvak, ključno vlogo pa je odigral tudi Janakis: "Obakrat je bilo izjemno. Leta 1987 smo kot generacija spodbudili zanimanje za košarko. Veliko ljudi se je začelo ukvarjati s košarko. Kot trener sem lahko potem delal z njimi in smo tudi ponovili ta uspeh. To je bila velika čast in mi veliko pomeni, saj smo pokazali Grkom, da je košarka šport, v katerem lahko uživamo in naredimo nekaj velikega."

Tedaj je v branilski navezi blestel skupaj z neponovljivim sijajnim strelcem Nikosom Galisom: "Še vedno sva v stiku, a jaz živim v Atenah, on pa je v Solunu. Jaz sem trener, tudi on pa je znova blizu Arisa. Vsi bi radi, da bi bil bolj prisoten v športu." Kot pravi, si vsi želijo, da bi se Galis vrnil v košarko. Zdaj spet sodeluje z Arisom, kjer je tudi Janakis preživel najboljša leta, a velika finančna kriza se pozna tudi v grški košarki: "Glavna dva kluba vedno imata podporo bogatih ljudi. Predsednika imata dovolj kapitala, ostali pa imajo težave. Aek in Aris imata težave, a zdaj dobivata podporo. Moramo znova spodbuditi zanimanje za košarko, saj moraš, če želiš narediti nekaj dobrega, imeti dobro tekmovanje tudi v državi."