Blaž Mesiček je dejal, da je prvič igral pred takim številom ljudi, prvič tudi na stadionu, prvič pa je bil tudi tako oblegan od novinarjev, za kar je dodal, je tudi lepa izkušnja. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Mesiček je dejal, da je prvič igral pred takim številom ljudi, prvič tudi na stadionu, prvič pa je bil tudi tako oblegan od novinarjev, za kar je dodal, je tudi lepa izkušnja. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Mesiček na tekmi mladih talentov

Od leta 2009 so tovrstne tekme stalnica evropskih prvenstev. Na njih se predstavijo najobetavnejši košarkarji stare celine, stari 18 let in manj. Med drugim sta se v preteklosti na teh obračunih izkazala Jonas Valančiunas in Dario Šarić, košarkarja, ki danes igrata pomembni vlogi v svojih reprezentancah in v Ligi NBA oziroma Evroligi. V vseh izvedbah doslej je imela svojega predstavnika tudi Slovenija. Leta 2009 je na Poljskem igral Edo Murić, v Litvi ga sicer dve leti pozneje na tekmi ni imela, saj bi moral nastopiti Luka Rupnik, a je bil tedaj že v članski izbrani vrsti in se All Stara ni mogel udeležiti, v Sloveniji leta 2013 pa je igral Matic Rebec.

Letos je ta čast ob Luki Dončiću doletela v tem trenutku najbolj nadarjenega slovenskega košarkarja, Blaža Mesička: "Vesel sem, da sem bil izbran med 24 igralcev, kjer sem se lahko pokazal in predstavljal tudi barve Slovenije. Ponosen sem na to. Najpomembneje je, da smo se zabavali. Nihče izmed nas še ni igral pred tako številnim občinstvom. Vsi smo bili navdušeni. Pred tekmo smo bili malce nervozni, ko pa smo se začeli ogrevati, smo na to pozabili in začeli igrati, kot znamo."

V novi sezoni v članski ekipi Olimpije
"To je dokaz, da dobro delam. Je še dodaten motiv za naprej, da bom čez nekaj let morda igral na evropskem prvenstvu za Slovenijo, ne le na takem All Staru,"
je povedal 18-letni mladenič iz okolice Grosuplja, ki je zelo dobro letos igral že na evropskem prvenstvu mlajših članov (U20). V Lillu je branil barve rdeče ekipe, ki je slavila s 87:82. Slovenski košarkar, ki je v 18 minutah vpisal sedem točk (2/5 za dve, 1/3 za tri), štiri skoke in dve podaji, s svojo igro ni bil zadovoljen, saj je zatrdil, da je sposoben bistveno boljših iger. Zadel je eno trojko, dvakrat pa je uspešno prodrl, kar je tudi njegovo glavno orožje.

Levoroki Mesiček, ki je navdušen nad Bogdanom Bogdanovićem in Jamesom Hardnom, a se ne zgleduje po defenzivni igri Američana, bo v prihajajoči sezoni zaigral v prvem moštvu Uniona Olimpije: "Z Olimpijo trdo delamo. Zdaj so se nam pridružili še preostali člani in smo popolni. Vsako minuto si bom moral zaslužiti na treningu in potem dokazati, da lahko igram s temi fanti. Vesel bom vsake priložnosti."

Hrvaška kar s tremi, a brez najbolj nadarjenega
Mesiček je bil vesel, da je zaigral skupaj z najbolj nadarjenimi v svoji generaciji. Obenem so bili vsi mladeniči navdušeni nad kuliso stadiona Pierra Mauroya, kjer so prvič nastopili tudi pred tako številnim občinstvom. "Skupaj smo naredili dva treninga. Najprej smo trenirali vsi skupaj, nato pa še enkrat po ekipah, kot so nas razdelili. Na treningih smo se še bolje spoznali in nam je bilo lažje, da nismo kar letali po igrišču. S fanti se poznamo z reprezentančnih akcij, skupaj pa smo bili tudi na kampih. Vanja Marinković, ki igra za Partizan, je zares dober, obenem pa se tudi odlično razumeva. Zelo dobra sta tudi Ante Žižić, ki je že lani v Ligi ABA igral za Cibono, in Vasilis Haralampopulos, ki igra za Pantahinaikos. So pa vsi zelo dobri in zares na visoki ravni," je Mesiček izpostavil nekaj posameznikov.

Nedvomno je v Evropi za zdaj najbolj uveljavljen Vasilis Haralampopulos, grški krilni košarkar, ki je s Panathinaikosom nastopil tudi že Evroligi. Srbski branilec Vanja Marinković, ki ga je omenil Mesiček, je nase opozoril pri Partizanu, da se Hrvatom ni treba bati za prihodnost košarke, pa so dokazali trije visoki mladci, Ivica Zubac, Nik Slavica in Ante Žižić, kar 17 let mlajši brat Andrije Žižića. Zaradi spora z opremljevalci športne obutve Dragan Bender ni nastopil na svetovnem prvenstvu in zato ga tudi ni bilo na tej tekmi. Član Maccabija je še obetavnejši od omenjene Cibonine trojice. Američani za vsako generacijo sestavijo seznam najbolj nadarjenih košarkarjev in v mednarodni konkurenci, kjer so izvzeti njihovi igralci, so vsi štirje Hrvati med najboljšimi desetimi, Bender je prvi, Mesiček pa 11.

Slovenijo zastopal tudi Fartek
Ekipo rdečih je vodil slovenski trener Tomaž Fartek, ki je nagrado dobil po triletnem izobraževalnem procesu, kjer so po številnih ocenjevanjih izbrali štiri najboljše trenerje in ti so potem tudi vodili ekipi v Lillu: "To je lepa izkušnja, saj lahko nekaj dni delaš z najboljšim materialom, ki ga Evropa v tej generaciji premore."

"Blaž je zelo perspektiven košarkar in pred njim je lepa pot. To ni bila prva takšna stvar, na katero je bil povabljen. Vedno ko pride, upraviči zaupanje in predstavlja Slovenijo v lepem imenu. To kaže, verjamem, da že zdaj lahko igra na članski ravni. Že lani je igral v Škofji Loki, kjer je bilo drugoligaško tekmovanje, a na fizični ravni je to povsem primerljivo s to ravnjo, kjer je zdaj. Atletika, ki se lahko vidi na taki tekmi, kot je bila ta v Lillu, in na evropskih prvenstvih pa je včasih celo močnejša kot v članski. Vedno se na to pozitivno odzove," je Fartek spregovoril o Mesičku in dodal, da je v nekaterih slovenskih generacijah nekaj lukenj pri visokih igralcih, a pri letniku 2000 in mlajših se z dobrim regijskim selekcioniranjem ta težava ne pojavlja več.

Iz Lilla

Blaž Mesiček na tekmi mladih talentov