Slovenski košarkarji so se pogumno borili proti svetovnim podprvakom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji so se pogumno borili proti svetovnim podprvakom. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič
Slovenci so zgrešili 8 od 18 prostih metov. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Đorđević
Trener Srbov Saša Đorđević je lahko zadovoljen s formo svojih izbrancev. Foto: www.alesfevzer.com
Zaslužena zmaga Srbov v Stožicah

Srbi so v dozdajšnjih devetih pripravljalnih srečanjih klonili le enkrat. Edino tekmo so izgubili proti Franciji na začetku priprav, kar pomeni, da so v Ljubljano prišli z nizom šestih zmag.

Srbi so bili enostavno prevelik zalogaj za slovensko izbrano vrsto, v prvem polčasu so kraljevali pod obročem in z odlično obrambo zaustavili nalete gostiteljev, ki so v nadaljevanju pokazali precej boljšo igro, v zadnji četrtini pa nato popustili, nasprotniku dopustili, da se je odlepil in si priigral odločilno prednost, ki je kljub rahli krizi v končnici ni več izpustil iz rok.

Poškodba Slokarja
Z 19 točkami je bil najučinkovitejši strelec na tekmi Nemanja Bjelica, najboljši v slovenski reprezentanci je bil Alen Omić (15 točk). Večji del tekme je zaradi poškodbe gležnja v prvi četrtini izpustil Uroš Slokar. Z zdravnikom reprezentance Markom Macuro je med odmorom odšel na rentgensko slikanje. Gre za njegov prvi zvin desnega gležnja, zato Slokar ne bo odpotoval v Banjaluko, ampak bo v Ljubljani opravil še magnetno resonanco. Po mnenju zdravnika njegov nastop na evropskem prvenstvu ni pod vprašajem.

Veliko težav pri organiziranju napada
Slovenski košarkarji so imeli na uvodu tekme precej preglavic pri organiziranju napadov. Srbska obramba je bila postavljena čvrsto, igrala je agresivno, Nebojši Joksimoviću, pozneje še Jaki Klobučarju ni uspelo razigrati svojih soigralcev. Zato pa je bil toliko bolj razigran Nemanja Bjelica, ki je dosegel tudi prvih sedem točk svoje ekipe na tekmi, Stefan Marković je s trojko goste popeljal že do vodstva s 3:10. Vseeno so v drugi polovici Zdovčevi varovanci srbski nalet nekoliko omejili, z zaporednima trojkama Klemna Prepeliča in Jake Blažiča so v končnici četrtine zaostanek znižali na -2 (20:22).

Strelski mrk Slovenije
V drugi četrtini se je Srbom na račun dobre obrambe in učinkovitosti v napadu uspelo odlepiti od gostiteljev. Slovenci so sprva še držali korak z nasprotnikom, v drugi polovici četrtine pa so večkrat brezglavo krenili v napad, kar nekajkrat so bili brez prave rešitve. Na drugi strani so varovanci Aleksandra Đorđevića pridno polnili slovenski koš, v pičlih štirih minutah jim je uspel delni izid 11:0 (28:40). Strelski mrk Slovencev je dobri dve minuti pred koncem četrtine s trojko prekinil Mitja Nikolić. Izid ob polčasu je s polaganjem postavil Jaka Blažič (33:40).

Bolje v obrambi, a Nemanja neustavljiv
Drugi polčas je s trojko odprl Zoran Dragić. Slovenci so se dobro zoperstavili aktualnim svetovnim podprvakom, v obrambi so zaigrali zelo agresivno, Srbi so imeli težave predvsem pri prenosu žoge. Gostitelji so se vse bolj približevali izenačenju, po lepi Prepeličevi podaji ga je dosegel Alen Omić (47:47). Toda Sloveniji ni uspelo preiti v tako želeno vodstvo, kot po tekočem traku sta žogo večkrat skozi obroč spravila Bjelica in Nemanja Nedović ter poskrbela, da je ostalo pri enaki prednosti kot ob odmoru (49:56).

Za konec nekaj lepih potez
V zadnji četrtini so Srbi mirno nadzirali potek tekme. Počasi so organizirali svoje napade, v obrambi so strnili vrste in si prek Bogdana Bogdanovića priigrali prednost +13 (53:66), Marko Simonović je šest minut pred koncem iz protinapada zadel za 55:68. V zadnjem delu tekme se je nato prebudil Dragić, ki je zadel nekaj pomembnih košev, s svojo predstavo je dvignil svoje soigralce in slovenske navijače, srbska prednost se je začela počasi topiti, dve minuti pred koncem je znašala le še +6 (67:73). Slovenski fantje so v končnici gledalce navdušili z nekaj sijajnimi potezami, a njihove upe je s trojko minuto pred koncem dokončno pokopal Miloš Teodosić (69:77).

Zdovc: Srbi so dosegli preveč lahkih košev
"Na trenutke smo igrali dobro, imeli pa smo precej smole s poškodbo Uroša Slokarja, ki je v tem trenutku morda celo naš najboljši igralec. To nas je vrglo iz ritma. Fantom sem v slačilnici povedal, da če ustavimo njihovo hitro igro, imamo možnosti za zmago, ampak je nismo. Srbi so dosegli preveč lahkih košev. Mi smo na drugi strani sicer zadeli, a to ni pomagalo. Doživeli smo poraz, a Srbija je ena izmed najboljših reprezentanc v Evropi. Če želiš tako tekmo dobiti, moraš pokazati nekaj več. Premalo smo se borili. Še vedno se nam ponavljajo iste napake, pri tranziciji se preveč zaletavamo. Nekaj je bilo tudi lepih akcij in žoga je na trenutke dobro krožila. Imamo še eno tekmo v Banjaluki, upam pa, da bodo sodniki sodili korektno," je poudaril Zdovc.

Zoran Dragić je dodal: "Škoda. Delali smo preveč napak. Vsakič, ko smo prišli zraven, so nam oni dali trojko. Dobro smo se držali celotno tekmo, le v tretji četrtini smo popustili, Srbi pa so nam pobegnili. Čaka nas še ena tekma, prav tako s Srbijo, kar je dobro za našo samozavest. V Banjaluki gremo na zmago. Seveda bo težje, a ne smemo se ozirati na to, kje igramo. Popraviti moramo svoje napake. Brez Slokarja je bilo težko igrati, saj smo z njegovo poškodbo izgubili višino. Dobro smo se držali v tekmi in ni nam bilo težko igrati s srbsko reprezentanco, čeprav gre za svetovne podprvake."

Pripravljalna tekma, Ljubljana:
SLOVENIJA - SRBIJA
70:79 (20:22, 13:18, 16:16, 21:23)
10.000; Omić 15, Z. Dragić 14, Klobučar 10, Balažič 9, Prepelič in Blažič po 7, Slokar 5, Nikolić 3; Bjelica 19, Raduljica in Nedović po 11 ...

Prosti meti: 10/18; 17/22
Met za dve: 18/28; 22/33
Met za tri: 8/25; 6/22
Skoki: 22; 34

Sobota ob 18.00 v Banjaluki:
SRBIJA - SLOVENIJA

Zaslužena zmaga Srbov v Stožicah