Klemen Prepelič se zaveda, da bo treba kakšno pomanjkljivost nadomestiti z borbenostjo in trdo obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič se zaveda, da bo treba kakšno pomanjkljivost nadomestiti z borbenostjo in trdo obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič
Prepelič bo eden izmed nosilcev igre v napadu. Foto: www.alesfevzer.com

ih strelcev z razdalje pa je Klemen Prepelič, ki lahko trojke zadeva tudi v serijah.

22-letni Bistričan je na dosedanjih pripravljalnih tekmah pustil pozitiven vtis. V napadu je bolj umirjen kot v preteklosti, predvsem pa je viden napredek v disciplinirani igri v obrambi, kjer je, kot pravi, veliko odnesel od dela z Juretom Zdovcem: "Jure je bil izvrsten obrambni igralec in vsi poskušamo od dela z njim odnesti čim več. Predvsem tu mislim na delo z rokami. Zagotovo je lažje vsem. V karieri tega dela z rokami nisem uporabljal, ta pa lahko nadoknadi meter ali dva, če zamudiš. Tudi sam se zdaj počutim na igrišču bolj varnega. Ekipe me več ne napadajo konstantno. Rezultat ne pada, ko sem v igri, kar je najpomembneje. Je pozitivna ničla ali pa plus. Pride kakšna tekma, ko je slabše, a generalno gledano, ko sem na igrišču, je obramba zadovoljiva. Zagotovo pa je vedno lahko še boljše."

Z nastopom na EP-ju se bo uresničila še ena želja
Zdovc je že lani namenil Prepeliču mesto v izbrani vrsti na svetovnem prvenstvu, kjer je svoje minute korektno izkoristil. Glede na videno na letošnjih pripravljalnih tekmah bo letos vloga 191 centimetrov visokega branilca večja kot lani: "Vloga je takšna, kot jo dodeli selektor. Želim vsako priložnost izkoristiti maksimalno. Če je to dovolj, odloča selektor, ki tudi določa minutažo med tekmo. Moram pa reči, da vsi trdo delamo in dajemo vse od sebe. Ni nobenih igric. Doslej sem zadovoljen in upam, da bo tako tudi naprej."

Pred dvema letoma je bil Prepelič že na pripravah reprezentance, vendar ga je tedaj Božidar Maljković črtal tik pred prvenstvom, tako da ga po svetovnem prvenstvu, ko je debitiral za reprezentanco, zdaj čaka še krstni nastop na EuroBasketu: "Če bo vse po sreči, se bo še ena želja v moji karieri uresničila. Dobesedno nas čaka praktično domače prvenstvo, saj bo tako veliko število slovenskih navijačev. To je nekakšno povračilo za pred dvema letoma, ko sem izpadel pred prvenstvom v Sloveniji. Upam, da bo to lepa zgodba. Na vsaki tekmi bomo šli na zmago, kaj nam bo to prineslo, bomo pa videli."

Znova se želi preizkusiti v tujini
Na reprezentančno akcijo prihaja Prepelič zelo motiviran, saj ima za sabo rezultatsko gledano neuspešno sezono. Olimpija je namreč izpadla že v četrtfinalu državnega prvenstva. Je pa Klemen veliko igral, saj mu je Memi Bečirović, potem ko je prevzel zmaje, namenil vodilno vlogo. Čeprav igre niso bile bleščeče, pa si je v Ljubljani povrnil samozavest. Namreč, za njim je bila neuspela epizoda v tujini, ko v Bandirmi pri Banvitu v drugi polovici sezone ni veliko igral. Jasno je, da kariere ne bo nadaljeval v Ljubljani. Želja je, da se znova preizkusi v tujini. Pogovori potekajo, a za zdaj konkretnega dogovora še ni.

Po tednu intenzivnih treningov v Podčetrtku se je reprezentanca preselila v Portorož, na Obali pa jo čaka naporen turnir s tremi tekmami v treh dneh: "V Podčetrtku smo imeli veliko intenzivnih treningov. Vseeno smo še dovolj sveži. Pred nami je tisti lepši del, saj nas na turnirju v Kopru čakajo tri tekme. Za to vsi treniramo in živimo. Mislim, da so nasprotniki dovolj kakovostni in se tudi stopnjujejo po kakovosti. To bo prvi preizkus treh tekem zapored, kar nas čaka tudi na evropskem prvenstvu, ko se bomo v skupini pomerili z Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo."

Nasprotniki v Kopru po meri
"Kot je Jure poudaril, je to najpomembneje, saj si tekme sledijo ena za drugo, kot si bodo tudi na prvenstvu. To bo prvi in edini tak preizkus, na katerem bomo morali pokazati, da smo že vsaj kolikor toliko pripravljeni,"
je dodal Prle pred dvoboji v koprski Bonifki, kjer se bodo Slovenci pomerili z Ukrajinci, Finci in Italijani.

Kot pravi Prepelič, bo koprski turnir dober kazalnik, kaj Slovenija zmore: "Nasprotniki so po meri. Vsi verjetno računajo na četrtfinale, Italijani pa verjetno še na kaj več. Tudi mi ciljamo na četrtfinale, če bo pa priložnost za kaj več, jo bomo pa z obema rokama zgrabili. Italija bo zares pravi test. Po dolgem času so znova kompletni, saj so se vsi udeležili te akcije. Zadnji dve tekmi s Srbijo, ki nas za tem še čakata, sta pa smetana na torti. Srbija je morda celo glavni kandidat za zlato medaljo, saj melje vse pred sabo z razliko 20 ali 30 točk. To bo zadnji preizkus forme, trenutno pa smo z mislimi pri treningih, v petek pa jih bomo usmerili proti Ukrajini."