Alen Omić bo v novi sezoni igral v močni španski ligi za Gran Canario, ki je lani igrala tudi v finalu Evropskega pokala. Omić bo znova soigralec s Sasujem Salinom, finski branilec pa je slovenskemu centru ob podpisu pogodbe čestital in dobrodošlico poslal prek SMS-a. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić bo v novi sezoni igral v močni španski ligi za Gran Canario, ki je lani igrala tudi v finalu Evropskega pokala. Omić bo znova soigralec s Sasujem Salinom, finski branilec pa je slovenskemu centru ob podpisu pogodbe čestital in dobrodošlico poslal prek SMS-a. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Dimec
Od košarkarjev, ki so prisotni na pripravah, na položaju centra ob Omiću in Dimcu odigrajo lahko še Uroš Slokar, Miha Zupan in Saša Zagorac. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarska reprezentanca je pred zamenjavo generacij. Zaradi različnih vzrokov je letos kar močno oslabljena, obenem pa je selektor tudi pomladil ekipo. V Sloveniji centrov nikoli ni bilo na pretek, čeprav sta na primer navezo pred leti tvorila celo Rašo Nesterović in Primož Brezec, ki sta bila oba v Ligi NBA, tudi pred dvema letoma na domačem prvenstvu pa sta pod obročem igrala Gašper Vidmar in Mirza Begić, ki sta za sabo imela že konkretni mednarodni karieri.

Zdovc je letos računal, da bo prvo orožje pod obročem Vidmar, a je moral Ljubljančan zaradi težav s kolenom odpovedati sodelovanje, Begić pa je do zdaj ob obeh Zdovčevih akcijah selektorja zavrnil, tako da ta tretjič ni želel tvegati. Selektor ima na voljo dva visoka "težka" centra, dve klasični petici, Alena Omića in Žigo Dimca, ki pa sta pri 23 oziroma 22 letih precej neizkušena.

Po treh letih iz Olimpije na Gran Canario
Bistveno več izkušenj ima leto dni starejši Omić, ki ima za sabo tri sezone pri Unionu Olimpiji, s katero je zaigral tudi v Evroligi in pustil dober vtis v Evropskem pokalu ter Ligi ABA. Zdaj se naturalizirani košarkar, ki je v Slovenijo prišel iz Bosne in Hercegovine, prvič, kot sam pravi, podaja na tuje, saj bo v novi sezoni igral v Las Palmasu za Gran Canario: "Grem naprej. Ob tej priložnosti se bom zahvalil Olimpiji za tri prelepe sezone. Klub je bil do mene zelo korekten. Treba je narediti korak naprej. Izbral sem Gran Canario, ki me je želela že takoj po koncu sezone. Agent je poskrbel, da sem prestopil tja. Vmes sem šel še v ZDA, da sem videl, kakšna je tam situacija, po vrnitvi pa sem podpisal pogodbo. Zdaj sem miren in se lahko popolnoma posvetim reprezentanci."

Omić se zaveda, da mu v novem okolju ne bo lahko. Na Kanarskih otokih bo sicer imel znano družbo, saj tam pol leta igra že Sasu Salin, s katerim sta skupaj dve leti in pol nosila ljubljanski dres. Obenem pozna tudi dvorano, saj je lani Slovenija tam igrala skupinski del svetovnega prvenstva. Na košarkarskem svetovnem prvenstvu v Španiji je Omić tudi debitiral za izbrano vrsto: "Ne bom rekel, da je lažje, ker sem bil zraven že lani.Vem, da moram dati na vsaki tekmi maksimum. Drugače ne gre. Ker sem še mlad, ne morem tekem izbirati. Z vsake tekme moram odnesti čim več in skušati ves čas napredovati."

"Biti prvi center pomeni veliko odgovornost"
Omara
tako že pozna Zdovčev sistem in selektor pravi, da od Omića ogromno zahteva in tudi pričakuje. Namreč Alen je bil lani eden tistih, ki so na svetovnem prvenstvu pozitivno presenetili. Res je, da je v njegovi igri še veliko napak, a podobno je bilo na primer tudi z Begićem, ko je bil Omićevih let. Lani je bil edini pravi center v izbrani vrsti, letos pa se od njega pričakuje že ključna vloga in da bo med tistimi, ki bodo nosili glavno breme pomlajene reprezentance: "Biti prvi center pomeni veliko odgovornost. Ta čas, ki je še ostal do začetka prvenstva, bom res trdo delal, da bom lahko na najboljši način pomagal ekipi."

"Maksimalno se bom pripravil na evropsko prvenstvo. Vem, da me čaka veliko dela in obenem tudi veliko odgovornosti pod obročem. Igrali bomo proti samim odličnim centrom in treba se bo bojevati na vso moč. Pripravljen sem trdo delati, napredovati in narediti vse, da pridem do evropskega prvenstva," je dodal Omić, ki je na pripravljalnih tekmah že dokazal, da se reprezentanca lahko zanese nanj, in pokazal tudi določen napredek.

Letos oba trenirala v ZDA
Kot pravi, je to napravil tudi z dobrim delom v poletni ligi NBA-ja. Lani pri Brooklynu ni dobil prave priložnosti, letos pa je za njim boljša izkušnja, ko je nastopil za Denver: "Letos sem dobil priložnost in nekako so me tudi bolje sprejeli kot lani. Dobil sem več minut in tudi ukvarjali so se z mano več kot lani. Veliko trenerjev je okoli tebe, ki ti želijo pomagati. Že po enem mesecu tako intenzivnega dela, ko trdo treniraš dvakrat na dan tudi po štiri ure, se opazijo sadovi teh treningov."

V ZDA se je letos mudil tudi Dimec, ki sicer ni nastopil na poletni ligi, a je predtem skoraj mesec dni treniral z različnimi moštvi najmočnejše lige na svetu, kjer je dokazal, da bi v prihodnosti lahko tudi zaigral v Ligi NBA. Njegova glavna pomanjkljivost so izkušnje, saj je do zdaj pomembno vlogo igral le v državnem prvenstvu, v regionalni ligi pa se je preizkusil z Zlatorogom v sezoni 2011/12, a je bil tedaj še najstnik in njegova minutaža minimalna.

Vpoklic v reprezentanco dokaz dobrega dela
Tudi 22-letni center, ki prihaja iz okolice Celja, bo letos naredil korak naprej. Po uspešni sezoni pri Rogaški, za katero je igral eno sezono in z njo nastopil v finalu Lige Telemach, se zdaj seli v Novo mesto h Krki: "Treba je iti naprej ter delati korak za korakom. Samo tako lahko napredujem. Verjamem, da je Krka prava izbira. Igrali bomo v Ligi ABA in za Fibin pokal. Verjamem tudi, da bom dobil dovolj priložnosti."

Ker v Sloveniji visokih in obenem tudi tako močnih – v zadnjih sezonah je tudi fizično občutno napredoval – košarkarjev ni pretek, je Dimec, ki je ob Omiću z naskokom najbolj nadarjen visoki košarkar generacije, še toliko dragocenejši. V zadnji sezoni je naredil velik korak naprej, saj je bil v dresu Rogaške – vsaj v drugi polovici leta – najboljši center državnega prvenstva in si tako prvič priboril mesto na pripravah članske reprezentance: "To je potrditev za dobro delo v pretekli sezoni. Obenem pomeni tudi dodatno spodbudo, da še naprej trdo delam in skušam ves čas napredovati. Je lepa nagrada in tudi čast, da lahko sodelujem v reprezentanci."

Dimec zadovoljen s priložnostjo
"Nisem prvi center, kar sem tudi pričakoval. Sem pa zadovoljen s priložnostjo, ki sem jo dobil. Osredotočam se na obrambo in skušam dati res svoj maksimum," je dejal Dimec. Na dozdajšnjih pripravljalnih tekmah centra nista razočarala. Nalogo sta opravila po svojih zmožnostih in se korektno postavila proti močnejšim in bolj izkušenim nasprotnikom. Tako je na primer Dimec užival v trdem boju z avstralskim orjakom Nathanom Jawaijom, ki je ostro igral proti slovenskima mladeničema, mladi center pa je dejal, da kaj takega kar pogreša v državnem prvenstvu, kjer ni toliko visokih igralcev.

"Mislim, da smo na prvih tekmah kar korektno opravili delo v obrambi. V napadu se še vidi, da nismo uigrani in nam ni steklo. Če bomo še nekaj dodali v obrambi in nam bo tudi napad stekel, se lahko marsikomu enakovredno zoperstavimo," je dodal Dimec, ki nabira izkušnje na najvišji ravni. Letošnja akcija bo, kar se tiče centrske linije, nedvomno dobra naložba za naprej, saj imata oba še veliko možnosti za napredek, pred sabo pa najboljša leta, in letošnje izkušnje, ki jih bosta dobila z zaupano vlogo, bodo v prihodnosti neprecenljive.