Pogovor med tekmo selektorja Jureta Zdovca in najboljšega slovenskega posameznika Zorana Dragića. Foto: www.alesfevzer.com
Pogovor med tekmo selektorja Jureta Zdovca in najboljšega slovenskega posameznika Zorana Dragića. Foto: www.alesfevzer.com

Vsaka tekma je pomembna. Pred tekmo si včasih rečem, da bom dal vsem priložnost in da ni toliko pomembno, pa potem, ko se začne, preprosto hočeš zmagati. Na tej tekmi je bilo nekaj trenerjev drugih reprezentanc, a nimamo česa skrivati. Nimamo tega luksuza. Damo, kar v tistem trenutku lahko damo na mizo, in poskusimo narediti vse za zmago. Tudi ta zmagovalna mentaliteta gradi in da samozavest, tudi za javnost in medije.

Jure Zdovc
Zoran Dragić
Dragić je igral dobrih 26 minut in prispeval 22 točk. Za dve je metal 3/7, dodal tudi štiri trojke, izza črte pa poskusil šestkrat. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Klobučar
Prvič je zaigral tudi Jaka Klobučar, ki je imel nekaj težav s poškodbo. S 14 točkami je bil drugi slovenski strelec. Zdovc je sicer tokrat 'v civilu' ob Mihi Zupanu in Saši Zagorcu, ki še nista povsem nared, pustil še Bobana Tomića, Blaža Mahkovica in Luko Vončino. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci dobili tudi drugo pripravljalno tekmo

obila tudi drugo pripravljalno tekmo pred EuroBasketom. Z 79:70 je ugnala Avstralijo, Zoran Dragić pa je že na svojem prvem srečanju potrdil, da je prvo ime te izbrane vrste.

Zaradi dogovora, ki sta ga sklenili Fiba in Liga NBA, so se vsi, ki imajo pogodbo v najmočnejši ligi na svetu, reprezentancam priključili nekoliko pozneje. Tako tudi Zoran, ki se je pred kratkim preselil iz Miamija v Boston, trenira z izbrano vrsto šele nekaj dni, a takoj po prihodu na parket je 25-letni Ljubljančan dokazal, da je – kot se je izrazil tudi Jure Zdovc – dodana vrednost za slovensko vrsto.

Zoranov učinek presenetil tudi Zdovca
Zoki, ki je tako kot Jaka Klobučar – ta je tudi dobro opravil svojo nalogo – odigral prvo pripravljalno tekmo letos, je v igro vstopil po odličnem avstralskem začetku, ko je Slovenija zaostajala s 14:4, a takoj s svojo energijo in samozavestjo za sabo potegnil tudi soigralce. "Dobro smo igrali predvsem v obrambi. Če bomo vsako tekmo spustili nasprotnike pod 70 točk, imamo možnosti za zmago. Počasi se uigravamo, a je še veliko napak. Na primer nismo dobro zapirali, obenem smo se nekoliko prezgodaj začeli veseliti zmage. Zapravili smo občutno prednost, a vseeno srečno pripeljali tekmo do konca," je po tekmi dejal Dragić, ki je bil z 22 točkami prvo ime obračuna.

"Zoran je presenetil tudi mene, saj nisem pričakoval, da bo igral toliko časa. Bil je razpoložen in naš najboljši igralec. Takoj se vidi, da je dodana vrednost. Absolutno sem zelo zadovoljen z njim in pričakujem, da bo ekipo potegnil za sabo. Malce je še nervozen in neučakan na trenutke, ampak takoj se vidi, kaj pomeni," je o Dragićevi igri dodal Zdovc. Na tribuni je bil tudi starejši izmed bratov Goran. Lanski kapetan reprezentance bo po napovedih iz ZDA izpustil letošnje prvenstvo, v dvorani in pred njo pa je bila fotografija z zvezdnikom Lige NBA zelo zaželena tako med slovenskimi ljubitelji košarke kot tudi med košarkaricami, ki so v Laško prišle iz bližnjega Celja, kjer poteka evropsko prvenstvo do 18 let.

Bogut dober preizkus za slovenske centre
Pred prvima pripravljalnima tekmama je Zdovc dejal, da morda reprezentanci, kot sta Nova Zelandija in Avstralija, s katero sledi še torkov dvoboj v Stožicah, ne prihajata v pravem času, saj gre za čvrsti ekipi, ki se pripravljata za medsebojna obračuna za prvaka Oceanije. Naslov, za katerega se bosta pomerili čez dva tedna, branijo Avstralci, ki so v Slovenijo pripeljali po imenih zvenečo reprezentanco. Zaradi različnih razlogov sicer manjkajo Patty Mills, Aron Baynes in Joe Ingles, a vseeno igrajo avstralski košarkarji v bistveno slovitejših sredinah kot slovenski.

Prvi imeni ekipe sta Andrew Bogut in Matthew Dellavedova, ki sta se letos pomerila v finalu Lige NBA. Bogut je odigral pomembno vlogo pri prstanu Golden Stata, nedvomno pa je bil nekdanji prvi izbor nabora Lige NBA odlična preizkušnja za slovenske visoke igralce. To se je pokazalo tudi na začetku srečanja, ko je povzročal veliko težav domačim centrom, a Bogut, ki ga je na tribuni spremljala tudi družina, saj ima Avstralec korenine v bližini Slovenije v Karlovcu, zaradi težav s poškodbami pozneje ni veliko igral.

Obramba zadovoljila Zdovca
"Zelo sem zadovoljen, da smo se jim tako čvrsto zoperstavili. To sta obe zelo dobri ekipi, ki igrata napadalno košarko in sta zares čvrsti. Čim malce pade osredotočenost, te takoj kaznujejo. Moram biti v veliki meri zadovoljen, še posebej proti Avstraliji je bila recimo 25 minut zelo dobra obramba. Ampak zdaj me že poznate in veste, da želim, da je vse popolno, in to pokažem ter dam igralcem tudi vedeti. Koncentracija še ni prava, a imamo še veliko časa. So pa to iste stvari, ki so se lani dogajale in se jih težko odpravi,"
je s prvima preizkusoma zadovoljen selektor.

Zdovc, ki je že v izvrstni igralski karieri veljal za obrambnega specialista, je bil proti Avstraliji zadovoljen predvsem z defenzivnim učinkom: "V veliki meri je bila pozitivna obramba. Imeli smo nekaj težav, saj so Avstralci močni, čvrsti in trdi. Igrajo tudi hitro košarko. Ni se jim uspelo razigrati pri metu z razdalje, tudi pod obročem smo recimo Andersena dobro ustavili. Če ne bi dopustili nekaj zadnjih napadov, bi dobili recimo okoli 66 točk, kar pa je proti reprezentanci, kot je Avstralija, vrhunsko, saj igra hitro in napadalno košarko."

V napadu (še) ni prave koncentracije
Več težav, kar je za fazo priprav tudi pričakovano in razumljivo, je še v napadu (predvsem prosti meti – le 52-odstotni): "Slabo je bilo naše izvajanje prostih metov. Tega si ne smemo privoščiti, čeprav je bilo vroče in žoga mokra. Prosti meti lahko velikokrat odločajo. Nekaj je bilo še malomarnosti in dekoncentracije, tudi egoizma, saj smo nekajkrat prehitro stekli v napad, ko smo imeli razliko, in bi radi prehitro dali še kakšen koš. Toda to ni nič novega, saj smo imeli, kot se lahko spomnite, iste težave lani med pripravami. To morajo igralci spremeniti, če se želijo iti resno košarko. Ne mislim tu le na reprezentanco, ampak tudi za njihove kariere. Treba je igrati odgovorno vseh 40 minut in biti osredotočen, če želiš danes kogar koli premagati, čeprav vmes že vodiš za 15."

Letos ima Zdovc zaradi številnih težav na voljo oslabljeno in tudi nekoliko pomlajeno zasedbo. Priložnost imajo tako na voljo nekateri novinci. Med njimi so jo nekateri dobro izkoristili, spet drugi se morajo še prebuditi, če želijo še naprej konkurirati za mesto med 12 potniki. Proti Avstraliji so sicer v večini svoje delo korektno opravili, le Jaka Blažič se še naprej ne znajde. Sicer bo pred četrtkovo potjo na turnir v Latvijo morda opravljen prvi rez, a po selektorjevih besedah je kar nekaj igralcev v skoraj povsem enakem položaju in še ni jasno, komu se bo prvemu zahvalil.

Vsaka tekma je pomembna. Pred tekmo si včasih rečem, da bom dal vsem priložnost in da ni toliko pomembno, pa potem, ko se začne, preprosto hočeš zmagati. Na tej tekmi je bilo nekaj trenerjev drugih reprezentanc, a nimamo česa skrivati. Nimamo tega luksuza. Damo, kar v tistem trenutku lahko damo na mizo, in poskusimo narediti vse za zmago. Tudi ta zmagovalna mentaliteta gradi in da samozavest, tudi za javnost in medije.

Jure Zdovc
Slovenci dobili tudi drugo pripravljalno tekmo