MMC na prizorišču
Pokal Nikolaja Semaška je v pravih rokah. Foto: EPA
S 35 točkami je izenačil drugi najboljši dosežek na uradnih tekmah v slovenski reprezentanci. Več, 37, jih je dal le Slavko Kotnik pred 23 leti. Foto: Reuters
VIDEO
Vrhunci finala Slovenija...
VIDEO
Goran Dragić v Številkah:...

Dodaj v

Dragić: Slovenija, domov prihajamo kot evropski prvaki

"Daj nam moči za še ti dve minuti"
18. september 2017 ob 07:18
Carigrad - MMC RTV SLO

"Ena trofeja, večna slava!" je geslo EuroBasketa 2017. Večno slavo so poželi slovenski košarkarji, ki so si okoli vratu obesili zgodovinsko zlato medaljo, trofejo pa je dvignil kapetan in MVP turnirja Goran Dragić.

Slovenska košarka ima najboljšo reprezentanco v Evropi. V 60. in 90. letih je imela uspešno Olimpijo. Ima in bo imela Luko Dončića. Imela je svetovne prvake Aljošo Žorgo, Petra Vilfana in Jureta Zdovca. Imela je Marka Milića, Raša Nesterovića in Jako Lakoviča. Imela je največjega, legendarnega Iva Daneua. In ima Gorana Dragića, ki se je slednjemu postavil ob bok. "Dajte Gogiju žogo," pravi naslov biografije slovenskega kapetana. Dajte mu jo, da prinese zlato kolajno.


Daneu je leta 1970, ko je Jugoslavija postala svetovni prvak, končal kariero. Tri leta predtem je na svetovnem prvenstvu tudi postal MVP turnirja. Zdaj reprezentančno kariero zaključuje (naj bi jo) Dragić, kot je napovedal na začetku letošnje akcije. Poslovil se je v velikem slogu, slogu Iva Daneua, z dvignjenim pokalom in zlatim odličjem okoli vratu.

Od 18. ure na MMC TV prenos sprejema zlatih košarkarjev v domovino, spremljajte dogajanje tudi na časovnici Facebook RTVSLO.si - Šport.


31-letni Ljubljančan je prehodil dolgo pot, od suhljatega mladeniča z Ilirije, prek Slovana in Olimpije, Lige NBA do evropske krone in naziva najkoristnejšega posameznika turnirja. Vpisal se je v zgodovino slovenskega športa in med (vsaj) evropske legende kraljice iger. Blestel je na celotnem turnirju. Bil je pravi vodja in kapetan slovenske reprezentance, hkrati pa udarna sila v njenem napadu. Igral je najboljšo košarko v slovenskem dresu do zdaj, obenem pa bil neki novi Gogi – zrel, premišljen in povsem osredotočen.

Preberite tudi:

- ZLATI FANTJE CAR(J)IGRADA, ŠAMPIONI, ŠAMPIONI!


- MMCživo: Zgodovinski dan, okronan z zlatom, v sliki in besedi


-
Foto in video - Iz tisočerih grl v Carigradu: "Mi, Slovenci!"

- Foto: "Z našimi košarkarji je dihala čisto cela Slovenija!"


V mislih medalja, a ne zlata

Samozavesten je prišel na priprave, ko je tudi spregovoril o naskoku na kolajno, z zmagovalno miselnostjo pa okužil vse soigralce in jih kot pravi kapetan povezal v izvrstno ter, kot se je izkazalo, nepremagljivo moštvo. "Ko sem letos prišel v reprezentanco, sem imel v mislih medaljo, vendar ne takšne, kot jo imam zdaj okoli vratu. Skozi ves turnir smo rasli, na koncu pa se apetiti dvignejo in končalo se je tako," je dejal brez dvoma prvi kandidat za slovenskega športnika leta.

Ves turnir je zvezdnik Miamija blestel, hkrati pa izjemno zrelo vodil reprezentanco na parketu. S statističnim indeksom 22 je bil četrti najboljši na prvenstvu, hkrati pa je bil z 22,6 točke na srečanje tudi četrti najučinkovitejši strelec turnirja. Po EuroBasketu 2013, kjer je bila Slovenija peta, je bil drugič izbran v prvo peterko tekmovanja, obenem pa je bil še najkoristnejši posameznik prvenstva. Kapetan, kakršnega si želi vsaka reprezentanca.

Sijajen je bil v finalu, ko je v drugi četrtini nasul kar 20 točk in spomnil na svojo predstavo v končnici, ko je še nosil dres Phoenixa, proti San Antoniu. Dragić je s 35 točkami izenačil slovenski rekord na evropskih prvenstvih, saj je enak dosežek pred 24 leti uspel Teomanu Alibegoviću: "Seveda je neverjeten občutek, ko ti tako gre. Vsak želi dobro igrati v finalu, toda to je ekipni šport. Brez soigralcev in trenerjev, ki so me dali v tak napad, da lahko napadam in sem to, kar sem ... Bila je dobra tekma. Nisem igral le jaz ali Luka. Ko je bil Luka poškodovan, jaz pa sem imel krče, so bili odlični Vidmar, Prepelič, Randolph in Blažič. To je lepota tega športa. Ponosen sem na vse soigralce."

"Daj nam moči za še ti dve minuti"
35 točk v finalu – pri čemer zaradi krčev v zadnji četrtini ni veliko igral – je po novem četrti najboljši dosežek v zgodovini EuroBasketov. Pred njim so le Aleksandar Đorđević, ki je tokrat sedel na srbski klopi, leta 1995 pa je navdušil v finalu proti Litvi, ko se je izkazal z 41 točkami, Nikos Galis, ki je k uspehu Grčije leta 1987 v statistiko vpisal 40 točk, in Pau Gasol, ki je leta 2003 natresel 36 točk, a je tedaj njegova Španija na Švedskem klonila pred Litvo.

Toda v zaključku tekme kapetan svoji ekipi na parketu zaradi krčev ni mogel več pomagati, vendar je selektor Igor Kokoškov znova potegnil prave poteze, tudi v stresnih trenutkih našel razigrane varovance in z dokaj neizkušenimi posamezniki prišel do zlata: "Imel sem krče in nisem se mogel več premikati. Gledal sem gor in prosil: 'Daj nam moči še za ti dve minuti!' Potem pa so udarili Prepelič, Blažič, Nikolić, Randolph in Vidmar. Res fenomenalno."

Najboljši posameznik letošnjega EuroBasketa je bil jasno navdušen pred slovenskim občinstvom, ki je uprizorilo pravo romanje oziroma invazijo na Carigrad: "Navijačem bi se zahvalil, saj brez njih to ne bi bilo realno. Prišli so v velikem številu, pa vemo, kako daleč je od Ljubljane do Carigrada. Dvorana je gorela in vzdušje je bilo enkratno. Ves turnir so nas navijači glasno podpirali. Te podpore se bom z veseljem ves čas spominjal in razlagal o njej vnukom, otrokom … Res, neverjetno. Podpirali so nas v zelo velikem številu, in to je neverjeten občutek. Zahvalil bi se jim za to podporo. Slovenija, domov prihajamo kot evropski prvaki!"

Iz Carigrada

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 18.09.2017 ob 07:34
dragića je bil privilegij gledati na tem eurobasketu,
vidi se zakaj je v NBA in zakaj ima tako pogodbo kot jo ima.
zaslužen MVP.
BornToRun
# 18.09.2017 ob 07:22
Gogi, ti si Legenda! Pridemo dons na Kongresca
rudes
# 18.09.2017 ob 07:31
Samo, Kokoškova videt, ko se je skoraj za celi dve sekundi nasmehnil s pokalom v rokah, in enkrat v zadnji četrtini celo raz....nega, tudi neprecenljivo. :-D
maliP
# 18.09.2017 ob 07:41
Dragič je v zadnjem času v NBA dobil pravo mero egoizma (včasih rahlo preveč, včeraj se je med krči silil z meti namesto da bi malo razigraval). Praktično vsi igralci , ki so nam prinesli zlato so tudi zase v tej akciji ogromno pridobili:
Dragič kot vodja bo letos brezimeni <Miami popeljal v PO vasaj do polfinala vzhoda,
Randolf se bo prodal nazaj v NBA kamor sodi ali pa bo zaradi EU pasaporta zaslužil v evropi kakšen miljonček več
Kokoškov je dokazal da lahko vodi team - najbrž bo prvi ne ameriški trener ki bo vodil NBA ekipo.
Prepelčič je dozorel (na žalost 5 let prepozno)
Nikolič je dobil samozavest
Čančar se je dokazal za talent
.....
Skratka vsi v tem evrobasketu so in smo pridobili, nihče izgubil (še Srbi in Španci so zadovoljni z uspehom)
Še troli so malo utihnili

Kaj tako pozitivnega že dolgo nismo doživeli.
Skratka hvala fantje!!!!!!!
Altknight
# 18.09.2017 ob 07:38
Se kr mi gre na jok.
maliP
# 18.09.2017 ob 07:21
http://www.espn.com/nba/story/_/id/20729
156/eurobasket-2017-final-anthony-randolph-potential-nba-fit

He, he, kot sem že povedal Tonček je že vedel zakaj bo igral za nas.
Upam da čimprej v NBA, to si zasluži.
glasnost
# 18.09.2017 ob 07:59
Lepo se je bilo zjutraj zbuditi v deželi evropskih prvakov.
juventina10
# 18.09.2017 ob 07:58
DOBRO JUTRO, GOLDEN SLOVENIJA fantje , a že veste, da vas bo doma pričakala horda norih navijačev, najbolj srečnih in ponosnih na tem svetu.Če niste dojeli, da ste prvaki do sedaj, boste popoldne...
Kris
# 18.09.2017 ob 07:57
Pred leti sem pisal, zakaj smo Slovenci uspešni v napornih, težkih, garaških, mazohističnih predvsem pa individualnih športih – Kozmus, Maze, Majdič, Čop, judoisti. Nismo pa imeli ekipnih športnikov, ki bi bili zmožni preseči kompleks tekem na izpadanje, čeprav so pogosto blesteli v skupinskih delih in sesuvali tudi največje favorite. Najbolj me veseli, da so slovenski ekipni športniki odpravili kompleks velikih tekmovanj. Dolgo so potrebovali, zrasti je morala ena čisto nova generacija, mladi se ne bojijo porazov, predvsem pa ne uspeha. To je to, kar sem vedno pogrešal v ekipnih športih, tisto tipično balkansko flegmatično nesramnost, značilno za bivše YU-republike. Kolikokrat smo popušili v ključnih trenutkih tekme, da požrtih živcev ne omenjam. Basket, fuzbal, rokomet… Kvaliteta in znanje nista bila sporna, pač pa psihična pripravljenost, mentaliteta ter lakota po zmagah. Vsekakor se je dolgoletni negativen trend obrnil. Vodimo, šamaramo tekmeca, pademo, nasprotnik se dvigne, izgubljamo, zopet vstanemo in se vrnemo! To zadnje nam je pogosto manjkalo v odločilnih tekmah. Eno rokometno srebro (EP 2004) do leta 2014. Kot da so bile ZOI v Sočiju nekakšna prelomnica, ko so hokejisti prišli do četrtfinala. Pred dvema letoma odbojkaši srebro na EP, januarja letos rokometni bron na SP in sedaj sploh prvo zlato v ekipnem športu – košarkarjem naslov evropskih prvakov. Klobuk dol!
lordslayer
# 18.09.2017 ob 07:39
Bravo Gogi!! Zaslužen naslov prvaka, zaslužen naslov MVP ... garali so, nas razveseljevali in na koncu postavili piko na i. Bravo fantje, bravo ekipa, bravo Slovenija!!
Glimseye
# 18.09.2017 ob 07:46
Poglejte si neverjetno serijo kosev Dragica ob spremstvu dveh italijanskih komentatorjev.

Povezava.
brehme
# 18.09.2017 ob 07:49
Dragić klasa zase na tem EP. Se mu pozna ameriška miselnost, kot Randolphu ali Kokoškovu. Pohvale za naslov in všečno igro!
2px_orbitala
# 18.09.2017 ob 07:55
V vsakem primeru je prihodnost svetla. Imamo že Dončića. Potem so pa tu še igralci, ki se bodo razvili: Čančar, Šiško, Nikolić, Mesiček, Dimec. Če ostaneta še Vidmar in Dragić, bo to prava kombinacija mladega in izkušenega. In treba bo seveda obdržati še Kokoškova.
Še na mnogo medalj!
sober
# 18.09.2017 ob 07:42
Goran Vse Časti ti pripadajo! Bravo in poklon !!!!
Yanez
# 18.09.2017 ob 08:27
V košarko se je na tem evropskem prvenstvu ponovno vrnila romantika, ki je več ni bilo, odkar je pred leti defenzivna igra prevladala nad napadom in zadevanjem košev. Predvsem Slovenci, pa tudi Latvijci in Srbi smo na tem turnirju igrali super gledljivo košarko z veliko koši. Naši so povprečno na vseh devetih tekmah dali preko 90 točk na tekmo. Zopet je košarka tako postala super gledljiv in zame najlepši ekipni šport.
Ta novoromantični slog bi lahko poimenovali kar KOKOŠARKA.
ATP
# 18.09.2017 ob 07:24
Kokoskov za predsednika :-)
velika uharica
# 18.09.2017 ob 08:53
''Alo bre Slovenci, je l' se mi vama mešamo u skijanje jebote?"
Voly
# 18.09.2017 ob 09:26
Ko so Srbi povedli z 82:80, mi pa smo ostali brez fantastičnih Dragića in Dončića, mi je zastalo srce! Je res mogoče, da bomo ostali brez zlata, ki bi si ga tako zaslužili? Nam sreča spet obrača hrbet?
Takrat se je pokazala vsa veličina naše ekipe! Ostali fantje so pokazali iz kakšnega testa so! Prav nič se niso ustrašili, hladnokrvno so odigrali končnico in nas popeljali v delirij kakršnega v športu še nismo doživeli! Veličastno, enkratno in nepozabno!!
lookaaa
# 18.09.2017 ob 07:39
Bravo Gogi, res velicasten turnir in zasluzen MVP. Mogoce vcerajsnja >>napakica<<, da si se prevec izcrpaval na zacetku in premalo razigraval soigralce, tako da so hladni prisli v koncnico (brez tebe, ki nisi vec zmogel kot zal brez poskodovanega Luke).
A zmagi se ne gleda v zobe. vsaj za triler ste poskrbeli. So pa ostali prevzeli odgovornost in ponosni ste lahko na to, kar ste naredili.

Se enkrat: BRAVOOOO VSEEEEMMMMMM!
aless70
# 18.09.2017 ob 10:41
Na več predhodnih EP smo "po imenih" imeli močnejšo ekipo.
Čestitke igralcem za igro, borbo in hladnokrvnost do konca.
.
Ni pa dvoma, da je tvorec vsega tega tale gospod:


Gospod Kokoškov moje spoštovanje in poklon!!!
iztrd
# 18.09.2017 ob 07:42
Bravo, Goran!

Ne pa ga zdaj preveč spraševati o nadaljnji reprezentančni karieri. Odločen ali ne, kadarkoli si lahko premisli(š) ...
juventina10
# 18.09.2017 ob 08:23
hahahah, kaj je hrvaška? zemlja između srebra i zlata...hahahahah
amater1981
# 18.09.2017 ob 08:02
Gogi pravi eden in edini kapetan ekipe. Ne pozabi na fante ,ki so sodelovali v reprezentančni akciji. Tudi oni so del ekipe in bomo navijali za njih v prihodnosti.Mahkovič,Rupnik,Hrovat,Lapo
rnik,Kosi,Šiško...
Binder Dandet
# 18.09.2017 ob 08:03
@glimseye:
Hecen je blazic na tem posnetku, 20 sekund pred koncem polcasa. Mi je ze med tekmo v oci padlo. Ko se mu vidi na faci, da ne more verjet, kaj dragic dela. Kot blažen izgleda.:)
iztrd
# 18.09.2017 ob 07:58
In treba bo seveda obdržati še Kokoškova.

Tu bo poleg samih želja Kokoškova treba še upati, da krovne zveze ne bodo uresničile groženj okrog pravil o trenerjih.
čupi
# 18.09.2017 ob 09:40
Moj današnji dan:
- zamudu na šiht
- še vedno rahlo vinjen (Dobr d ne dajajo pihat)
- še nič naredil, samo prebiram komentarje in gledam posnetke
PRICELESS
Altknight
# 18.09.2017 ob 09:04
Tito vprasa Dolanca; Ko igra u finalu?Dolanc: Slovenija i Srbija.
Tito: Protiv koga igraju?
JM39
# 18.09.2017 ob 11:00
Ko smo ostali brez Dončiča in nato še brez Dragiča so srbi mislili, da so že zmagali. Pozabili pa so na dejstvo, da SLOVENIJA ni samo Dragič in Dončič ampak še 10 ostalih fantov, ki so jim pokazali, da z nami ni šale.
BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!1
veza
# 18.09.2017 ob 09:42
In še nekaj, po slabi sezoni smo dobil na priprave razštelanega Blažiča, tudi Prepelič je precej nihal, Murić nesiguren, Nikolić tako, tako, Vidmar prestrašen, a vse te fante je Dragić s pomočjo Kokoškova in Dončića spravil na višji nivo in na koncu so odločili finale!
Randolf pa je itak bil pika na i, pustili so ga, da si je naštelal roko, čeprav na začetku ni zadeval nič, potem pa je začel svoj pohod, stepel se je z Latvijci in hladnokrvno dotolkel Špance in Srbe, pravi igralec za težke končnice!
napo11
# 18.09.2017 ob 08:50
Zjutraj se zbudum,se vedno malce pod vplivom in si recem:pa nasi fantje so res evropski prvaki in pritece tista solza srece.fantje,kapo,klobuk,lasuljo ce zelite,pa tudi pleso dol pred vami.

Pravkar pa berem,kako se Srbi pritozujejo nad sojenjem.saj veste,tehnicni napaki zaradi pretiravanja z izsiljevanjem osebne napake.zanimivo pa,da nihce ne komentira,da bi moral Sasa dobiti vsaj eno tehnicno zaradi nenehnega prigovarjanja,prav tako Guduric.aja,pa da ne pozabim,Dragic in Doncic sta se kar sama spodbijala in brez razloga padala po tleh.

Pac so bili nasi boljsi.tudi srebro je za to ekipo Srbije zelo lep uspeh.predvsem pa cestitke Bogdanovicu,izjemen kosarkar.

Fantje,se vidimo danes na sprejemu.Slovenija sampijon,ole,ole,ole
zapravico
# 18.09.2017 ob 08:14
Dragič in Kokoškov sta najbolj zalužna za to zmago
PONOS
# 18.09.2017 ob 09:25
Kokoškov je naredil veliko delo že pri izboru ,analitično je natančno vedel kje bo koga uporabil.To sem pljuvačem komentatorjem že mesec nazaj želel dopovedat.Dragon je pa pokazal kako se igra košarka na in ob terenu.Dončić ki je začoukal v finalu klubskega evropskega prvenstva,takrat še ni bil zrel,danes je zrel,da lahko začne svoj pohod ....Prepelič je tak šuter da gate para z malo obdelave pri driveu in midrange šutihbi bil lahko postal overkill igralec.
velika uharica
# 18.09.2017 ob 08:55
Ameriška košarkarska nočna mora: Jugoslavija v sanjah ni razpadla.
sch
# 18.09.2017 ob 08:51
Tako kot je reprezentanca pripeljala zadevo do konca brez Dragića in Dončića, tako tudi odhod Kokoškova, ki se bo prej ali slej zgodil (!), ne bi smel biti odločilen. Seveda, on je tisti, ki je slovensko reprezentanco pripeljal do zlata in spremenil miselnost, ampak brez dvoma ni edini, ki to zmore. Nehajte jokat že vnaprej, kaj bo, ko bo ... če kaj, je ta reprezentanca pokazala, da je treba predvsem razmišljati, kako narediti naslednji korak - danes in zdaj.
qwertz
# 18.09.2017 ob 09:19
Postali so nesmrtni
Altknight
# 18.09.2017 ob 09:38
Po devetih tekmah koš razlika +120!!!
WOW
veza
# 18.09.2017 ob 08:32
Bravo, Goran, imel si krće, kot praviš, a vse se je zgodilo zaradi tistega nesrečnega padca, ko ti je raztegnilo nogo, drugače pa vsa čast za igro in samozavest, ki si jo vlil še ostalim in respect tudi za povabilo brata Zorana, da se je pridružil ekipi na odru!
Za prihodnost, pa, nikoli ne reci nikoli, mogoče pa bodo OI ustrezen izziv!
asap
# 18.09.2017 ob 11:21
Katanec, če imaš vsaj malo samospoštovanja, odstopi in daj prostor nekomu, ki razmišlja podobno kot Kokoškov!!!
NZS, res želite nadaljevanje te morbidne negativistične agonije?
Košarkašem pa samo - carji ste kot športniki in kot ljudje, vsa čast!
peter27dd
# 18.09.2017 ob 08:55
dons vsi na Kongresca
dragonmiami
# 18.09.2017 ob 08:08
Evo glih sm dam uletu....dolga je bila noč...Dragyich loser Zbornaya a?

Beat that...
Kerlc1
# 18.09.2017 ob 13:57
Pravilno je klavrn in ne klaveren, kot si ti napisal. wolfie 42, si tudi ti na -ić?
royayers
# 18.09.2017 ob 12:36
Tupamaross, mama od Gogija in Zorana je Mojca, Slovenka, tako kot sinova.
SPB54
# 18.09.2017 ob 10:58
Kaj pišejo Rusi:

Стив Нэш поздравил Горана Драгича и Игора Кокошкова.
Легендарный разыгрывающий Стив Нэш поздравил Горана Драгича и Игора Кокошкова с победой в чемпионате Европы.

Нэш хорошо знаком с лидером и главным тренером сборной Словении по совместной работе в «Финиксе».

«Поздравляю своего друга Горана Драгича. MVP, чемпион Евробаскета в составе Словении! Мои поздравления также Игору Кокошкову, который был моим тренером в «Санс». Он привел Словению к исторической победе», – написал канадец.

Steve Nash čestital Goranu in Kokoškovu (hitri prevod):

"Čestitam svojemu prijatelju Goranu Dragiću. MVP, šampion Evrobasketa v sestavi Slovenije! Moje čestitke tudi Igorju Kokoškovu, kateri je bil moj trener v "Suns". On je pripeljal Slovenijo k zgodovinski zmagi."

Lep pozdrav vsem igralcem, trenerskemu štabu in vsem navijačem. Danes zvečer z ruskimi kolegi družno proslavimo ZLATO MEDALJO in LESENO Rusko. Vsi Rusi, ki jih poznam, so navijal za nas.

Zborči, a si v redu?

Lep pozdrav iz Sankt-Peterburga.
Pueblo Libre
# 18.09.2017 ob 09:40
A si kdo predstavlja da bi naša politika delala tako enotno kot to dela ta zlata ekipa? a si kdo predstavlja da bi imeli take politike ki bi vlekli prave poteze kot jih vleče Kokoškov?
Mislim da so naši oblastniki popolni amaterji...
barto_
# 18.09.2017 ob 08:59
Dober dan Evropski prvaki. :)
Ravno smo v službi nazdravili s penino. Kakšen uspeh, brez besed... :)
Funky_funky
# 18.09.2017 ob 08:39
Bravo fantje, od sedaj naprej ste večni.
pero-perica
# 18.09.2017 ob 08:29
bravo slo, NEPRECENJIVO
visoki
# 18.09.2017 ob 13:20
gorane a lahko medalje pokažeš še udrihu ,ko prideš v ameriko
Domoljub
# 18.09.2017 ob 08:34
Legende!!!
Baba Tečna
# 18.09.2017 ob 08:31
Fantje hvala !!

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!