MMC na prizorišču
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 83 glasov Ocenite to novico!
Slovenija
Štiri leta bo pokal Nikolaja Semaška v slovenski lasti. Foto: Reuters
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov je popeljal Slovenijo na evropski vrh. Foto: Reuters
Goran Dragić je bil izbran za MVP-ja turnirja, z Luko Dončićem pa sta bila skupaj v peterki prvenstva. Foto: EPA
VIDEO
Dragić se bo odločil, ko...
VIDEO
Kokoškov: Zmagovalce posn...
VIDEO
Mediji po svetu: Čudežni...

Dodaj v

Zlato upanje za vzpon in rešitev slovenske košarke

12 slovenskih junakov
19. september 2017 ob 10:43
Carigrad - MMC RTV SLO

Slovenija je evropski prvak. Smo že dojeli? Slovenija je evropski prvak. Stavek, ki ga je tudi skoraj dva dni po zmagi tako lepo napisati in še lepše prebrati, zato še enkrat: Slovenija je evropski prvak!

Kot spodaj podpisani verjetno vsak košarkarski navdušenec na sončni strani Alp še vedno težko dojame, kaj je reprezentanci dejansko uspelo. Pred prvenstvom se je govorilo o medalji, a stopiti na vrh stare celine, s tako igro in brez poraza, je neponovljivo. Slovenci prvi turnir najboljših reprezentanc Evrope zapuščajo brez poraza, odkar na njem sodeluje 24 reprezentanc. 24 let je minilo, odkar je Slovenija prvič zaigrala na evropskem prvenstvu. Več kot desetletje je, kljub v Evropi uveljavljenim posameznikom in tudi uspešnim nastopom klubov, iskala pot v izločilne boje. Nato je v tretjem poskusu preskočila polfinale, drugič, ko se je prebila med štiri najboljše, je prišla do zgodovinske medalje.


Čeprav je navduševala s hitro in učinkovito igro v napadu, za kar so številni dejali, da je košarka prihodnosti, ko je zlahka presegala 90 in celo dala tudi več kot 100 točk, so tekmeci večkrat poudarjali čvrsto in trdo slovensko obrambo z agresivnim pritiskom na žogi. Igor Kokoškov je vse delce povezal v zmagovito celoto in postal najpriljubljenejši tujec v Sloveniji. Z mirnostjo in pravimi odločitvami je navduševal ob parketu. Srbski strokovnjak, nosilec jugoslovanske košarkarske šole, začinjene z dolgoletnim ameriškim profesionalizmom, je znanje črpal od tako velikih, kot sta Željko Obradović in Larry Brown. Zdaj se je tudi sam vpisal med nesmrtne.

12 slovenskih junakov
Lani je v kvalifikacijah postavil temelje, dal priložnost tudi nekaterim mlajšim, vso zgodbo pa nadgradil to poletje. Ekipa je doživela nekaj sprememb. Glavni pisec pravljice je ostal kapetan Goran Dragić, ki je sijajno vodil peterke na parketu, prebijal nasprotnikove obrambe in polnil koš, hkrati pa soigralce navdal s pozitivno energijo ter zmagovalno miselnost. Na koncu je zasluženo prejel naziv MVP-ja, kar ga že zdaj postavlja med največje slovenske košarkarje v zgodovini. Če je dejansko končal reprezentančno poglavje, mu je napisal najsrečnejši konec.

Pred prvenstvom je Slovenija ostala brez Zorana Dragića, ki je bil v zadnjih letih ob bratu ključen mož. Toda dobila je nadarjenega genialca Luko Dončića, ki je že pri 18 letih blestel, navduševal s potezami in ob Dragiću končal v peterki turnirja, ter naturaliziranega Anthonyja Randolpha, ki se je v izločilnih bojih izkazal za dodano vrednost v reprezentanci. Če se nekateri z makiavelijsko naturalizacijo, v slogu "cilj (beri medalja) opravičuje sredstva", ni strinjal, je Američan izpolnil, za kar je bil pripeljan – dati dodatno širino Sloveniji in ji pomagati osvojiti kolajno. Klemen Prepelič je igral izjemno zrelo, Jaka Blažič je odlično odigral svojo vlogo predvsem v obrambi, kjer je bil izvrsten tudi Vlatko Čančar.Kokoškov je dal priložnost mladim in jim naložil veliko odgovornosti. Ob Čančarju jo je brez napake izkoristil Aleksej Nikolić, ki je menjal Dragića in v finalu v končnici tudi prevzel dirigentsko palico.

Najboljši turnir v karieri je odigral Gašper Vidmar, ki je dokazal, da ko je zdrav, spada med najboljše evropske centre. Edo Murić se je odlično boril na krilnem centru, kjer je s požrtvovalnostjo nadomestil centimetre, ki mu primanjkujejo za igranje na tem položaju. Ne smemo pozabiti njegovih potez v končnici četrtfinala. Žiga Dimec je po najboljših močeh opravljal svoje delo. Matic Rebec je igral najmanj, a ves čas bodril soigralce s klopi. Tudi Saša Zagorac ni bil deležen velike minutaže, a je zato pristavil pomemben delež k veliki zmagi nad Španijo, bil pa je eden glavnih, ki je skrbel za pozitivno atmosfero v slačilnici, kar je reprezentanco krasilo ves turnir.

Padli največji v Evropi
Slovenija je odigrala prvo in zadnjo tekmo prvenstva. Ogrela se je z zanesljivo zmago nad Poljsko, ki je do zadnjega bila v igri za napredovanje iz predtekmovalnega dela, nato v "revolveraškem" dvoboju utišala polno dvorano Hartwall Arena, ko je na kolena spravila Finsko, v šahovski košarki na krilih mladeničev preobrnila izid proti izkušeni Grčiji, se za zadnjo oviro v Helsinkih ogrela proti srčni Islandiji in kandidaturo za visoka mesta potrdila z visoko zmago nad Francijo oziroma, kot je ta dvoboj opisal španski selektor Sergio Scariolo, se je Slovenija brutalno znesla nad branilci brona. Prvo mesto v skupini A je za nagrado prineslo na papirju lažjega nasprotnika v osmini finala. Slovenija velikih težav z Ukrajino ni imela, zato pa jo je bistveno težje delo čakalo v četrtfinalu proti Latviji, ki je na prvenstvu igrala odlično. Slovenci so izvrstno začeli, a Latvija se je z izjemno peterko na čelu s Kristapsom Porzingisom vrnila in celo dobila prvi polčas. Toda v nadaljevanju je Slovenija prevzela pobudo in v – po besedah tujih novinarjev – eni najboljših tekem EuroBasketov do zdaj s 103:97 drugič v zgodovini napredovala v polfinale.

Ovira pred finalom je bila Španija, ki se je še pred časom zdela nepremostljiva, toda opogumljeni z zmagovalno miselnostjo in zavidljivo samozavestjo, oplemeniteno z imenitno kemijo v garderobi, je Slovenija vstopila v dvoboj nepremagljivih na turnirju. Dragić, Dončić in druščina so kralja spodnesli s prestola. "Slovenci igrajo najlepšo košarko na prvenstvu, moderno in hitro," so v en glas zatrjevali tuji predstavniki medijev. Tudi srbski selektor Aleksandar Đorđević, nekdaj sijajni košarkar, je vlogo favoritov namenil Sloveniji. Za končno krono je bilo treba premagati le Srbe. Tudi orli so v dvoboj vstopili samozavestni, toda naleteli so na preprosto previsoko oviro. Čeprav so izničili zaostanek in pred zadnjimi minutami, ko je Slovenija igrala brez Dragića in Dončića, povedli, so varovanci Kokoškova še enkrat več stopili skupaj, peterka Nikolić, Prepelič, Blažič, Randolph in Vidmar pa je z odliko opravila delo v dramatičnem zaključku.

Spodbuda za boljše delo z mladimi
Osvojena medalja prinaša svetlo luč na koncu tunela in spodbuden pogled v prihodnost. Naj bo oziroma kar mora biti rešitev slovenske košarke. To je priložnost, da Košarkarska zveza izplava iz nezavidljive finančne situacije in rdečih številk. Potrebovala je prav ta zgodovinski dosežek. Klubska košarka je že nekaj časa na zelo povprečni ravni, kar dokazujeta mednarodna veljava in finančne zmogljivosti klubov. Le Olimpija igra v evropskem tekmovanju, še to v tretjem rangu, in v Ligi ABA. Stik z mednarodno košarko je nujen, brez močne klubske pa tudi reprezentanca ne bo več dosegala takih rezultatov in tako razveseljevala množice športnih navdušencev. Največji kritiki jadranskega regionalnega tekmovanja so dobili potrditev moči te lige, saj je v finalu od 24 košarkarjev kar 21 igralo to tekmovanje, osem še v minuli sezoni.

Še pomembnejši faktor košarkarske prihodnosti pa je delo z mladimi, ki je v zadnjih letih v Sloveniji milo rečeno skrb vzbujajoče. V slovenski klubih se že nekaj časa ne dela dovolj uspešno. Mladi talenti priložnosti že zelo zgodaj iščejo v tujini, kot sta letos odšla Žiga Samar in Dan Duščak v Real Madrid. Tudi na primer nosilec reprezentance U16 Rok Radović se kali v tujini, in sicer v Zagrebu. Omenjena kategorija je edina obstala v prvi diviziji, skrb vzbujajoč pa je izpad selekcij U20 in U18. Vendarle so mlajši člani igrali precej oslabljeni. Z Dončićem, Čančarjem, "izgubljenim" Blažem Mesičkom, Gabrom Ožegovićem in Luko Kraljevićem bi se nedvomno borila za zlato, Dončić pa bi lahko nastopil tudi še v mladinski reprezentanci. Tudi trije mladeniči, ki so v članski izbrani vrsti odigrali pomembne vloge pri kovanju odličja, Dončić, Čančar in Nikolić, so že kot najstniki zapustili domovino. Medtem ko je Čančar odšel z 19 leti v Srbijo, pa sta druga dva odšla bistveno prej.

Slovenska košarka je to potrebovala. Že medalja je bila imeniten uspeh, toda po takšni igri in preboju v finale je bila priložnost res prevelika. Zdaj ali nikoli, bi lahko rekli. Košarkarji so dosegli največji uspeh v bogati zgodovini slovenskega športa. Zdaj mora slovenska košarka na tem graditi. Boljšega vetra v jadra si ne bi mogli želeti. Graditi morajo na zvezi in v klubih, za prihodnost, da bo lahko še kdaj 7.000 Slovencev romalo v kakšno evropsko mesto in reprezentanci nudilo takšno spodbudo. Prvenstvo je bilo popolno, za oceno pet oziroma univerzitetno deset, vendar naj bo ta zlata kolajna res za vzpon in rešitev slovenske košarke.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Slo_v_k
# 19.09.2017 ob 11:01
A se se komu zdi da je bil vceraj katastrofalen sprejem evrospkih prvakov? g. Bavec je hotel biti smesen... pa ni bil niti malo. So si zasluzili kaj vec.
yanker
# 19.09.2017 ob 11:11
Voditelj je bil Jani Bavec... uničil je celoten sprejem in vzdušje. Neumna vprašanja, kazanje hrbta publiki, neumen smisel za humor.... ŽALOST.... Na koncu ko je prišla gor Sanja Modrić je v trenutku popravila vzdušje... žal prepozno.
čik
# 19.09.2017 ob 11:02
mene je blo tko sram,da sem kar program zamenjal ;)
GupeM
# 19.09.2017 ob 10:49
Še bojo igračine v Sloveniji, še!!!
designprologo
# 19.09.2017 ob 11:02
Prvaki Evrope!


Poklon zlatim fantom!
Binder Dandet
# 19.09.2017 ob 11:03
Verjetno bi bilo prav ob tem uspehu omenit in se zahvalit tudi vsem tistim igralcem, ki so mesto na evropskem prvenstvu pomagali doseči na kvalifikacijah, pa so potem izpadli iz ekipe zarad boljših posameznikov.
F_Underwood
# 19.09.2017 ob 11:09
Ja ta Bavec je bil res mimo... tip metal igralcem ven samo tisto kar so za*ebali al pa se jim je slabo zgodilo. Upam, da ga ne slišim več po tv!
Vipavec
# 19.09.2017 ob 11:30
ŠTIRI, 4 leta bomo Evropski prvaki. SUPER.
In naslednje prvenstvo če bo res v Avstriji bo spet nam tako zelo blizu.
Tako da glede na razdaljo ne bo težav glede vošnje letalskih kart in izkoriščevalskih cen KOMPASA.
Mohikanec
# 19.09.2017 ob 11:19
Randolph: "Thank god."
Drž.prevajalec: "Zahvaljujem se višjim silam."
dasiravno
# 19.09.2017 ob 10:52
ŠKL-ja ni več?
Pjanc
# 19.09.2017 ob 11:04
A lahk kdo pove kej več o teh 50.000€, ki jih je omenjala ministrica? Ter o penzijah? Ter o nekih športnih stavah?

Sprejem pa sramota.
Slo_v_k
# 19.09.2017 ob 11:09
@Gandhi1
pomoje ga ni zavestno. Je zgolj egocentrik prve klase ki pac vedno mislijo da so v srediscu pozornosti. Pa tokrat ni bil niti malo... pa si je rekel, bom z svojimi humornimi vlozki ukradel sov evropskim prvakom. Samokritike pomoje ne pozna.
100x bolje bi bilo da bi zadevo vodila ena nakljucna penzionistka ki je navijala pred zasloni.

Da bi pa naredili sprejem v stilu amerike (Avtobus, zaprta cesta, party na busu, voznja med mnozico) to je pa ze prevec za Slovenijo :)
Rockos
# 19.09.2017 ob 11:23
Smo po umiku Hauptmana, Vilfana in Zdovca poslušali, da je s tem konec slovenske košarke, pa so prišli Nesterovič, Smodiš, Lakovič, Udrih, Milič, Lorbek in še drugi. Dragiču si prerokovali, da iz zaletavega mulca iz Slovana ne more nikamor, da še za Olimpijo ni dost dober, razen enemu tujemu playu malo počitka namenit, da lahko igra domače prvenstvo, evrolige pa ne bo nikoli videl,... Ogromno enga blebetanja in nobene samozavesti.

Še bodo medalje, še bodo igralci, tega se ne gre bati. Nimamo pa take mase in širine, da bi bilo tako vsako sezono.
sik
# 19.09.2017 ob 11:50
Me je pa pozitivno presenetil Goran Dragič.
Bila so leta, tudi na Evrobasketu v Sloveniji, ko je osciliral i igral toplo hladno, forsiral mete tudi, ko mu ni šlo, ogromno žog je zapravil in nekaj partij je res bilo slabih in ga je brat Zoran velikokrat reševal.
Tole letos pa je bilo vrhunsko in top in vse kar sem kadarkoli razmišljal negativnega vzamem nazaj in je s tem pokril vse tisto, kar morda v preteklosti ni bilo dobro.
Predvsem fizično se mi zdi na nekem res vrhunskem nivoju in mnenja sem, da je nejmu ravno to manjkalo, ker včasih ko sem ga gledal je kar bezlal in ko je bil utrujen je delal napake.
Tole zdaj pa je bilo top in me je pri akcijah v celoti spominjal na legendarnega Dražena Petrovića, pa še tako ojačan toliko bolj kot v njegovih časih pri Portlandu.
Z naskokom daleč najboljši na tem evropskem prvenstvu, seveda z odličnimi pomočniki na zadnji tekmi res vrhunskim Prepeličom npr.In kar je tudi fascinantno za naše so bili prosti meti.Tako dobro jih že dolgoi nisem videl metati.Prav Prepelič se mi zdi, da bi lahko meže izvajal.Vsa čast vsem.
pwnd
# 19.09.2017 ob 11:03
Rezultati v mladinskih selekcijah nimajo nobene veze! Cilj je razvoj posameznikov, da potem trgajo, ko pridejo v pravo reprezentanco. Če bodo trenerji pod pritiskom rezultata, ko ta ne šteje popolnoma nič, bo to le negativno vplivalo na napredek mladincev.
SUGS
# 19.09.2017 ob 11:31
Izostanek Zorana Dragiča v ničemer ni poslabšal Slovenije. Zakaj?
Z Zokijem v ekipi bi dobil precej manj priložnosti Prepelič, ki je ofenzivno nad njim in ki je dal ogromno. In največ je pač štel napad
Quinlan
# 19.09.2017 ob 11:30
@SUGS
Še vedno se je večina teh reprezentantov kalila v Olimpiji. Od Dragića do Dončića. Brez te pomembne stopničke, vprašanje kje bi bili. Klubsko mogoče res ne pomeni nič, ampak še štiri leta nazaj je pomenila dovolj, da je izstisnila še zadnjih nekaj reprezentantov kot sta Blažič in Prepelič.
maliP
# 19.09.2017 ob 11:07
http://global.nba.com/news/shootaround-sept-18-goran-dragic-dominates-lift-slovenia-fiba-eurobasket-title/?cid=trafficdriver:nbacom:homepage

http://global.nba.com/news/goran-dragic-leads-slovenia-past-serbia-eurobasket-crown/?cid=trafficdriver:nbacom:homepage

http://www.nba.com/heat/newsrecap/storyb
ook-ending-dragic

Tudi na NBA.COM Dragič na naslovnicah
antipopulist
# 19.09.2017 ob 11:50
Zlato upanje za vzpon in rešitev slovenske košarke

A ne bi gospodo s KZS najprej povprašali ali se bo v Sloveniji letos košarka sploh igrala?!

Tekme mlajših starostnih kategorij zaradi sodniške stavke odpadajo, enako grozi članskim. Ampak komu mar, mi se tule sončimo v zlatu in sanjamo o vzponu in rešitvi slovenske košarke.
tomlin
# 19.09.2017 ob 11:33
košarka je bila in bo naš nacionalni šport, pa čeprav smo imeli ''luknjo'' v top igralcih . Treba pa se je zavedati , da take generacije (od letnikov 1977 - 1984) ne bomo imeli kmalu. Na tako generacijo 6-7 NBA igralcev + Lakovič, Smodiš , Lorbek , Sani , pa če štejemo še malo mlajšega Gogija bi bili ponosni tudi Španci ali Srbi. Pa se žal nikoli ni zbrala v popolnem sestavu in ni nikoli naredila nič odmevnega.
Drugi problem košarke je sistem dela z mladimi, ki ni nacionalno usklajen in vsak dela malo po svoje. Potem pa so tu še pogoji dela za vse udeležence in pa podpora države , ki je zraven le ko se zmaga.
Tretji problem pa je ta , da so se pač tudi drugi športi dvignili in s tem ni nič narobe. Vedno ko kak naš športnik uspe , imamo povečan vpis otrok v razne klube , kot motokros , pa judo , plezanje, tudi skoki in podobno. Tako je že precej manjša baza košarkarjev kot v 90 ih , še manjša. Da mladi odhajajo v tujino je sicer lahko dobro, vendar tudi znak , da pri nas ni vse tako kot bi moralo biti.
alojzr2
# 19.09.2017 ob 12:34
Vendar mene skrbi nekaj drugega, najmanj igralci. Namreč, če Kokoškov res ne bo mogel biti več selektor in trener, kdo si bo upal po vsem videnem sploh sprejeti njegovo vlogo.

"Ma lejte, žoga je okrogla, Slovenija ima igrače. Kmalu zaključujem en ciklus, pa bi se poskusil v košarki. V tem športu tudi obstaja igranje z nogo, sem slišal."
GupeM
# 19.09.2017 ob 11:04
Na srečo sem bil v tem času še na poti iz Turčije, tako da sem zamudil ta (bojda) katastrofalen sprejem.
leonis
# 19.09.2017 ob 12:45
KZS ma baje cca 40 jurjev minusa tko da bo ta nagrada glih za pokritje minusa, igralci pa bodo dobil za nagrado sponzorjev telefon po izbiri...Se je vidlo včeri kako so bli presrečni ko je predstavnica telemaha rekla da jim podari bogato nagrado telefon po izbiri.., verjetno res še nimajo telefona.., ampak jaz bi na njihovem mestu vseen še prej preveril da ni kje droben tisk da bodo pol mogli met kakšno naročnino 2 leti :D... Po drugi strani pa vsi sponzorji na tisoče € brez težav dajejo televizijam za reklame.
Quinlan
# 19.09.2017 ob 11:27
A se bomo pogovarjal o prihodnosti slovenske košarke ali neprimernem voditelju včerajšnjega sprejema?

Olimpija je bila gonilna sila v delu z mladimu, ko je večino najboljših mladeničev iz vse Slovenije uspešno kalila za člane. Upam, da se s postavljanjem novih zdravih temeljev Olimpija vrne na pota stare slave, čeprav bo ta pot trnova. Zdaj je košarka dobila nov zagon, nove navijače in predvsem verjamem, da ogromno novih otrok, ki si želijo biti kot naši junaki.
carlos_carlos
# 19.09.2017 ob 11:38
Quinlan

Olimpija je bila okno v svet za mnoge. Žal pa je zaradi svoje superiornosti pozabila na svoje poslanstvo, na ponižnost in spoštovanje tako igralcev kot ostalih klubov. Te lastnosti je zamenjala oholost, aroganca, vzvišenost. In eden prvih, ki je to javno povedal je bil Smodiš, podobno Nesterovič, prej Fučka in še mnogi. Konec koncev tudi oba Dončiča. Pa tudi ostali Olimpjini asi svoje otroke dajejo v druge klube.

Žal je tako. Olimpija je institucija in to s širšim poslanstvom. Pri tem pa ne sme pozabiti, da mora pustiti tudi drugim, da dihajo in živijo. Premalo nas je, da bi se tolkli med sabo.
schawlly
# 19.09.2017 ob 10:51
Malo v razmislek slovenskim "strokovnjakom", trenerjem, selektorjem, raznim magistrom in doktorjem! Zakaj smo dosegli velike uspehe v smučanju, košarki, odbojki in rokometu? Zato, ker smo imeli strokovnjake od drugje! Torej - Massi, Kokoškov, Gianni in Vujović!
figlio
# 19.09.2017 ob 12:27
Če bi še sam naredil oceno čez celotno zlato zgodbo:
1. Režiserjem, ki so sestavili to ekipo čista petica. Niso kar tako pripeljali Kokoškova in Randolpha. Upam, da bo kdaj nastala knjiga o tem, rad bi jo prebral, večkrat!
2. Trener, Kokoškov, čista petica. Me je zelo zelo presenetil po tistem, ko sem lansko leto spremljal kvalifikacije.
3. Dragić, sploh ni kaj dosti dodati. To kar je zadnjo sezono pokazal v dresu Miamia, je sedaj prenesel v slovenski dres. Mislim, da je s to igro prvi slovenski košarkaš. Brez zamere Ivo, Goran je dozorel. Čista petica!
4. Ekipa in njen ekipni duh je za čisto petico. Osebno mi je žal za fante iz preteklih ekip, ki so si vsaj dvakrt zaslužili bron, pa se jim/nam ni izšlo. Čestitke vsem!!!
5. Če izpostavim še nekja fantov, osebno jih vidim višje na lestvici; prvo naturalizirani američan Tonček, petica, Vidmar, petica, Dončić, naš novi diamant, petica, Blažič, Čančar, Nikolić, petica, ostali, petica.

Pa še limono je potrebno podeliti:
1. KZS, mogoče ste bili del ekipe, ki je režirala to zlato, a pred vami je še veliko dela, higiene in zdravega pristopa. Držim pesti, sem pa tu zelo pesimističen. Preveč umazane slovenske politike se meša v naš šport.
ghandi
# 19.09.2017 ob 11:43
Poklon našim junakom, bravo navijači!
Edino moderator - g. Bavec pa včeraj res ni bil prava izbira. Ni znal ustvariti tiste dodatne prijetne sproščene klime. Ne vem, mogoče bi bil Saša Jerković boljša izbira.
sik
# 19.09.2017 ob 11:42
Še zdaj mi zadiši, ali pa zasmrdi tisti vonj po parketu, prešvicanih garderobah in usnjenih žogah, ko sem sam igral basket za mlajše mladince in treniral.
Bila je kratka, a lepa izkušnja konec 80 let.
Tale uspeh je res treba izkoristiti, ker podmladka pravega ni.Tale ŠKL je bila (je) prava zadeva in od tam se je dalo nekaj talentov izluščiti in to bi bilo vsekakor potrebno nadaljevati.
Dejstvo, da nimamo predstavnika v Evroligi in smo evropski prvaki, vse pove, pa ne toliko o kakovosti kot o denarju, ki ga za ta šport ni pri nas.Imamo ekipe, ki si ne morejo privoščiti potovanj in igranja v teh ligah.
Sicer pa je mlade treba stran spravit z ulic in izpred računalnikov in katerikoli šport je boljši kot noben.
dalton1
# 19.09.2017 ob 12:29
Odličen povzetek in komentar. Vendar mene skrbi nekaj drugega, najmanj igralci. Namreč, če Kokoškov res ne bo mogel biti več selektor in trener, kdo si bo upal po vsem videnem sploh sprejeti njegovo vlogo. Kokoškov je genialno vodil reprezentanco s katero je premagal vse tekmece, poleg strokovnosti je pokazal tudi veliko mero psihologije in filozofije, kar recimo sicer dobri trenerji Zdovc, Sagadin itd. nimajo. Brez povišanega tona in z mirnostjo je ustvaril tako kemijo v ekipi, da so mu vsi igralci verjeli in še bolj on njim in to od prvega do zadnjega. Res vodenje ekipe za učbenike.
ManBoy
# 19.09.2017 ob 11:46
Vzpodbuda za bolse delo z mladimi?

Dokler drzava niti malo ne podpira sporta na klubskih ravneh, dokler Kzs samo kasira od klubov razne prijavnine, delegate itd. da klubi zivotarijo iz meseca v mesec bo to zelo tezko.

Verjemite mi, da je v SLO veliko dobrih trenerjev, ki bi profesionalno lahko delali dobre igralce, ampak morajo zaradi prezivetja sebe in svojih druzin zraven delati se 5 drugih stvari, da nekaj zasluzijo. Seveda posledicno niso 100% pri treningu in igralcih.. Zato pa potem uspevajo igralci zgolj samo se v 3,4 klubih v SLO, ki si to lahko privoscijo.
luxmundi
# 19.09.2017 ob 12:16
@ Binder Dandet

Verjetno bi bilo prav ob tem uspehu omenit in se zahvalit tudi vsem tistim igralcem, ki so mesto na evropskem prvenstvu pomagali doseči na kvalifikacijah, pa so potem izpadli iz ekipe zarad boljših posameznikov.

Absolutno! Tudi njim gre del tega uspeha! Poleg tega pa bomo te igralce še kako potrebovali v naslednjih kvalifikacijah, čeprav se zna spet zgodit, da marsikdo nato spet ne bo šel na prvenstvo ...

Drugače pa noro, jaz sem imel sicer polno enih obveznosti in sem se le bežno ustavil. Čudovit sprejem včeraj.

Upam, da se košarka pobere tudi na klubskem nivoju (praktično vsi igralci z izjemo Dončića so se kalili v slovenskih klubih, in tudi v prihodnosti bo to glavna valilnica talentov). Drugače pa potrebujemo predvsem boljše načrtno delo z mladimi - kakšno košarkarsko gimnazijo, ŠKL ligo, več košarkarskih taborov .... nasploh je treba narediti vse, da se poveča zanimanje med mladimi. To bo za slovensko košarko na daljši rok precej bolj pomembno, kot pa kakšna evroligaška Olimpija ali Krka (ali pa kdo drug), kjer bi igro vodili dobri tujci. Za začetek bi lahko imeli dobre ABA ligaše v zgornjem delu lestvice. Tudi Turčija ima odlično ligo, pa reprezentanca doživlja krizo.
mikiau
# 19.09.2017 ob 11:44
To so pa naši izpeljali,do potankosti, zgodovina se, Je zapisala
Tetameta
# 19.09.2017 ob 11:43
Slovenija je evropski prvak. Smo že dojeli?
Jaz še kar ne dojamem...oziroma še kar ne morem verjeti..
Bivši uporabnik
# 19.09.2017 ob 14:18
Ne samo, da smo evropski prvaki. Ne samo, da smo do zlata prišli brez poraza.

Tekmece smo pregovali za povprečno več kot 13 točk, vključno z zmagami nad 4 od 5 najboljših reprezentanc na prejšnjem EP (Španija, Francija, Srbija in Grčija).

Podvig brez primere v zgodovini vseh dosedanjih prvenstev, odkar so se začela pred 82 leti.
MITJAP
# 19.09.2017 ob 12:50
Vse čestitke za neponovljiv, izjemen uspeh naši reprezentanci.

Edini madež celotnemu dogajanju je RTV-SLO, ki se ji zgodi lapsus, da spusti takšno tekmovanje in posledično uspeh slovenskega športa. Glede na kvoto športnih novinarjev in kvaliteto bi bil ta uspeh z njihovimi prenosi in spremljanjem dogajanja na veliko višjem nivoju, kot je to naredila komercialna televizija. Da ne govorim o sprejemu, ki je bil katastrofalen.

Pa tu ne gre samo za EP v košarki, enako se dogaja z Ligo prvakov in Mariborom, pa 1. SNL, pa odbojka itd. itd. Edino rokomet in zimske športe še pokrivate. To je sramota. Pa kaj bi dolgovezil, če je komu žal, je to športni redakciji RTV Slovenija.Upam, da bo v prihodnje bolje ;)
tupamaross
# 19.09.2017 ob 12:17
Schawlly,
realno in resnično. Dobro je, da si to navedel. Pri poškodbi
Luke in krčih Dragana sem ženi povedal,da je vse že gotovo.
Gledal sem srbskega trenerja, ki je skakal od veselja, ko pa
je Kokoškov imel tak izraz obraza, kot, da smo že zmagovalci.

Da je to bil nek naš trener, bi Dragiča zadržal na parketu
dokler ga ne bi z nosili odnesli z igrišča, on pa mrtvo hladno
Dragića na klop, v igro pa pošlje Prepeliča, Nikoliča, Muriča..
krkuščekov
# 19.09.2017 ob 11:13
Mi kdo priporoči kje nadit celo tekmo finala? Ne najdem :( Mislm, da je že čas, da si še enkrat pogledam :)
Zgodovinar_666
# 19.09.2017 ob 19:40
Košarka rabi denar, da se bo lahko delalo z mladimi. Da bodo klubi lahko delovali profesionalno. Da se bo znanje ohranjalo in nadgrajevalo.

Zagotovo se bo sedaj zanimanje mladih za igranje košarke povečalo. Zato je treba še letos zagotoviti več denarja za košarko. Za zvezo, za klube itd.

Da država da košarkarski zvezi 50.000 EUR za evropski naslov je SMEŠNO!!! Politiki so več porabili samo za to, da so s Falconom obiskali Carigrad. Zato naj se vlada malo izprsi in naj najde dodaten denar.

Ker ne pozabimo, košarko trenira več 10.000 mladih. In je za nogometom najbolj priljubljen šport.
migaj
# 19.09.2017 ob 18:56
50.000 EUR za vse igralce in trenerje ter druge člane ekipe?
A to je za preboj iz skupine v izločilne boje?
MajWill
# 19.09.2017 ob 18:06
Skoda - so si zasluzili kaj vec. Kaj vrhunskega - kar so oprizorili tudi sami.
MajWill
# 19.09.2017 ob 18:05
Jaz tudi nisem mogel gledat vceraj. Sicer gre res za sportnike in bolj lahkotno tematiko, ampak nivo pa je zal bil pod vsako kritiko.
Bivši uporabnik
# 19.09.2017 ob 17:28
Ma lejte, Slovenija ima igrače.
Jest l.r.
# 19.09.2017 ob 17:07
Zlati kosarkarji si NIKAKOR niso zasluzili vceraj, da je g. Bavec pokvaril sprejem z njegovim vodenjem...katastrofa od njega...
gigi76
# 19.09.2017 ob 14:50
Še enkrat čestitke fantom za neverjeten dosežek, ki ga ni pričakoval nihče!!!!!

Kaj bo v prihodnosti bo pokazal čas.....dejstvo je...da smo desetletje in več v košarki doma stagnirali in dosegli najboljši rezultat, ko je klubsko bolj kot ne vse na psu...., imamo še en fenomen športa in to je hokej, reprezentanca je v zadnjem desetletju in več dosegala neverjetne rezultate pa vemo, kje je trenutno domača hokejska scena.
Vse te lepe besede in želje, kako je to rešitev za košarko v prihodnje tudi poznam že iz OI v Sočiju, ker so vsi govorili, kako je treba panogi pomagat...naredilo se pa ni popolnoma nič!!!!
Pa je za mene osebno bil hokej vedno bolj slovenski nacionalni šport, kot košarka, še iz časa Jugoslavije.
Pri nas bolj funkcionira po sistemu lobijev in interesu posameznikov v določenem trenutku, kot je sedaj reševanje Olimpije(košarkaške) z Jankovičevo podporo.
Glede na to kako mi z športnimi panogami delamo imamo ne normalne rezultate, ki niso nikjer na svetu, dejstvo je da v kolektivnih bomo tako svetovni prvak..ampak iz tako malega bazena z mizernimi pogoji..smo povsod konkurenčni za visoka mesta in to v štirih kolektivnih športih, razen nogomet....kar pa je logično glede na konkurenco.
Navijači smo seveda razvajeni dokaj dobrih rezultatov in so pričakovanja včasih celo nerealna, pa vendar, če ne bomo spremenili osnov potem tako v nedogled ne bo šlo.
Kot prvo je treba uvesti ministrstvo za šport in ne to tlačit med šolstvo in znanost, kot isto ministrstvo. Nisem še zasledil, da bi bil na tem ministrstvu nekdo, ki je strokovnjak za šport, pa je ta panoga, danes eden večjih poslov v svetu, pri nas je pa fizkultura.....v glavah politike.
Moje skromno mnenje je, da bi bilo potrebno uvesti davčno olajšavo za podjetja, ki sponzorirajo, šport, kulturo, znanost.....ipd, ker država samo računa, koliko denarja ne bo dobila, ne zaveda pa se drugega učinka, če govorimo o kolektivnih športih pomeni, da si lahko uredil financiranje za klube od otrok naprej, boljše trenerje in nasploh pogoje, na koncu konkurenčne ekipe tudi za mednarodna tekmovanja in množičen obisk športnih prireditev, kar pomeni več davka od drugih spremljevalnih dejavnosti in sem prepričan, da bi na dolgi rok tudi država dobila več...samo do te matematike ne pridemo, ker je za njih predaleč, oni so denar potrebovali že včeraj in tako imamo tudi na drugih področjih zakone, ki so na dolgi rok škodljivi.
Tudi, kar se tiče samih športov je mogoče za razmislit, kaj bolj financirat in kaj malo manj....vsi bi radi imeli največ denarja to je jasno pa vendar...kolektivni športi so veliko bolj odmevni, kot individualni in enačit rezultat v judu, veslanju..z rezultati košarke, rokometa, hokejistov je nesprejemljivo in nima enake vrednosti.
Mi se seveda veselimo vsakega uspeha naših športnikov tako kolektivnih, kot individualnih pa vendar globalno težo imajo kolektivni....Sam sem bil na OI v Sočiju in sem v masi ljudi in pogovori z navijači in novinarji spoznal, da smučanje, skoki, ...globalno niso prepoznavni...vsi pa so vedeli kdo je Kopitar kako dobro igra Slovenija na turnirju....
No dajmo biti pozitivni in upajmo, da se kdaj kaj premakne, ker trenutni rezultai, so lahko hitro tudi bolj pesek v oči....navijači smo trenutno še evforični...ampak to mine, in kmalu se pokaže realnost.
Če hočemo doživeti še veliko lepi trenutkov bo treba tudi marsikaj spremenit......!

KOŠARKAŠI ŠE ENKRAT HVALA ZA NEPOZABNIH 14 DNI!!!!
lprelesn
# 19.09.2017 ob 16:03
Zavarovalnica Triglav, sponzor Srbske reprezentance. In tako bomo mi resevali slovenski šport, ja pajade, sramota.
Acinho
# 19.09.2017 ob 13:06
Voly na SP je ena kolajna rezervirana za ZDA, ostaneta pa še 2. Ta turnir bo tudi kvalifikacijski za OI (iz Evrope denimo najboljši 2 ekipi direktno na OI) zato bodo ekipe precej bolj popolne.

Bi pa bilo zanimivo videti, da ekipa ostane na kupu, da se jim pridruži še Zoran in da vidimo ali bi bila možna ponovitev takšnega izjemnega uspeha (torej medalja še iz SP). Tam Slovenija nikakor ne bi bila več nek dark horse ampak eden od favoritov in zanimivo bi bilo videti kako bi igralci odreagirali na to vrsto pritiska.
Profil
# 19.09.2017 ob 12:41
sramoten sprejem v VELE vlogi gospoda BAVCA! katastrofa! naj si svoj šov organizira!
rooster
# 19.09.2017 ob 12:20
Upajmo, da se s Petrolom zacenjajo drugacni casi v olimpiji.
Altknight
# 19.09.2017 ob 11:46
Torej vsak je dobil dobrih 2000 evrov, ce si razdelijo teh 50 jurjev.
Fantje bojo mel velik dohodnine za vrnit konc leta:-)

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!