EP v košarki 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 101 glasov Ocenite to novico!
Luka Dončić
Zaradi uigrane ekipe je bilo kar težko izpostaviti enega samega košarkarja. Precej medijev je pohvalilo Luko Dončića, ki sta mu do trojnega dvojčka zmanjkali le dve podaji. Foto: EPA
VIDEO
Prvi odzivi po prvi uvrst...

Dodaj v

Odzivi so enotni: Slovenija je prava paša za oči

Španci takega poraza ne pomnijo od leta 2005
15. september 2017 ob 08:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Navdušenje slovenskih navijačev nad igro svojih ljubljencev se je hitro razširilo tudi v druge države, kjer občudujejo predstave varovancev Igorja Kokoškova.

Srbski B92 piše, da je "Slovenija zgazila aktualnega prvaka Španijo in se zasluženo uvrstila v svoj prvi finale na velikih tekmovanjih. Videli smo šolo Igorja Kokoškova, njegovi varovanci so za tri točke metali nerealno dobro 14/25. Slovenija je prava paša za oči in se je zasluženo prebila v finale. Že od samega začetka turnirja igrajo najlepšo košarko, kar so pokazali tudi v polfinalu."

Španci takega poraza ne pomnijo od leta 2005
Podobno navdušeni so tudi na Hrvaškem, kjer večina še obžaluje hitri izpad njihove reprezentance v osmini finala proti Rusiji. Jutarnji je strnil misli: "Sosedom je uspelo to, kar smo mi sanjali. Lahkotnost, natančnost, čvrsta obramba in raznovrstnost v napadu so bili razlog, da je Slovenija senzacionalno prepričljivo potopila branilce naslova. Španci takega poraza ne pomnijo od leta 2005, ko jih je Francija v boju za bron premagala za 30 točk."

V Sloveniji vlada norišnica
Precej medijev je bilo navdušenih nad Luko Dončićem (11 točk, 12 skokov in 8 podaj). Številni so poudarjali, da sta 18-letniku zmanjkali le dve podaji do zgodovinskega trojnega dvojčka. Pri Indexu so prepričani, da je bil najboljši igralec, zapisali pa so še, da v Sloveniji vlada prava norišnica: "Čudežna Slovenija je razbila Španijo."

"Dončić končal španske sanje"
Razmerja na igrišču so bila popolnoma jasna, zato so podoben slog ubrali tudi v Španiji. Novinarji Marce so poudarili, da se je Slovenija z odlično igro prebila v svoj prvi finale. Poudarili so tudi nemoč furije v napadu: "Slovenska obramba je popolnoma onemogočila španski napad, hitro so pokrivali svoje igralce." Pri Asu so poudarili, da Dončić igra v Španiji: "Slovenec Dončić je končal evropske sanje Španije. To je res težka noč za špansko košarko." Poudarili so še, da je res težko dolgo vztrajati na vrhu Evrope in očitno prihaja nov čas."

Široka klop
Reuters je slovensko predstavo opisal kot "vrhunsko", pri spletni strani Evrolige pa so seveda precej prostora namenili košarkarjem, ki igrajo v tem tekmovanju, poudarili so izjemno široko slovensko klop, saj je kar devet igralcev doseglo vsaj pet točk.

Evropa bo Slovenijo lahko na tem prvenstvu zadnjič občudovala v nedeljo zvečer, ko bo na vrsti tekma za zlato medaljo ...

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
skoro84
# 15.09.2017 ob 08:31
Tekmo sem gledal na skysport Italia....kaj so delali komentatorji, Vidmarja nista mogla nehat hvalit, bil je MVP tekme za njihovo redakcijo...o Dončiču in Dragiču pa z izbranimi besedami in metaforami...(magico Luka, the Dragon dal altro mondo in itd.)

p.s. Nevem če so v Sloveniji kazali zadnji time out Kokoškova.....trener nariše akcijo, Luka ga prekine in reče..: "ne ne, boljše da ne igramo tako, ker je zadnji pass nevaren, da ne izgubimo žogo." Kokoškov obrne tablo" Ok potem gremo tole in nariše"...ostalo je...roke skupaj, 3-4 Slovenija!!
zob_na_parketu
# 15.09.2017 ob 08:17
Še vedno ne verjamem kaj se je včeraj zgodilo! Želel sem samo, da dajo fantje vse od sebe... in so res. V slogu. Sedanjost in prihodnost evropske košarke.
robi111
# 15.09.2017 ob 08:27
Ko ti ob takšni predstavi čeljust pade do tal in ne moreš nič pametnega povedati,le prikloniš se lahko do tal! Najlepše pri vsem tem je pa še da kavčarji,pljuvači že 8 tekem čakajo kdaj bodo prišli na vrsto :D
Drncl
# 15.09.2017 ob 08:48
Včeraj je bilo to vse skupaj nekako preveč na izi. Nisem navajen tega, da ene prvorazredne ekipe premagamo za 20 pik in da je v bistvu vse odločeno že par minut pred koncem. Ponavadi smo trepetali do zadnje sekunde ali pa izgubili, ko smo vodili že za 20. To je neko novo obdobje. Zgazili smo jih.
pohorjezeleno
# 15.09.2017 ob 08:33
Danes igrata Rusija in Srbija na poraz. Bolje boj za tretje mesto kot ponižanje v finalu.
Quinlan
# 15.09.2017 ob 08:48
Ne glede na to kako dobro se sliši, da 18-letnik iz Slovenije postane MVP EuroBasketa, to trenutno bolj privoščim našemu kapetanu. Če se že mora poslovit, naj se poslovi z zlatom okoli vratu in nazivom MVP-ja prvenstva.
lukace5
# 15.09.2017 ob 08:21
Doncic je v bistvu MVP tega prvenstva do sedaj. Od igralcev, ki so se ostali na prvenstvu imata visji index samo Shved in Dragic. V drugi fazi tekmovanja je Luka prepricljivo nas najboljsi igralec z indexom 24.3, Goranov je recimo nekaj vec kot 15. Tudi tu je Shved boljsi in sicer z 26.5 ampak ga danes caka tekma s Srbijo. Luka ima vse moznosti da postane MVP prvenstva, ce odigra finale na priblizno taksnem nivoju kot ga drzi na zadnjih tekmah. MVP bo skoraj zagotovo iz ekipe, ki bo dobila finale tako da je to prvi predpogoj. Ce bi MVP osvojil 18-letnik bi bila to senzacija brez primere.
xyxy
# 15.09.2017 ob 08:19
Bodo ŠŽ organizirale vlake za finale v Turčiji.
MiD
# 15.09.2017 ob 08:27
Bil sem optimist in upal sem na preboj v polfinale, tudi na medaljo.
Ampak, da bodo s tako lahkoto in tako prepričljivo "pometli" s Španijo - to pa si ne bi upal pomisliti.
Zdaj razumem, kako težko je Latvijcem, ki bi si verjetno prav tako zaslužili medaljo pa so naleteli na previsoko oviro - Slovenijo! Morda jim bo v rahlo uteho, da so izgubili od evropskih prvakov!
Saj v Sloveniji ta občutek še dobro pomnimo.
Toda ne letos - tokrat bodo naši zmagali in danes sem prepričan, da bodo v finalu favoriti. Ne glede na to, kdo bo na drugi strani igrišča.
In hvala Bogu, sreča spremlja hrabre. Celo razpored tekem, ki so ga nekateri zelo kritizirali je za naše zelo ugoden. Imeli bodo en dan več počitka in lahko si bodo v miru ogledali igro nasprotnika v finalu.
Fleaa
# 15.09.2017 ob 08:18
Top šit :)
slorest
# 15.09.2017 ob 09:06
Bodo ŠŽ organizirale vlake za finale v Turčiji.

Bodo. Zagotovo. Težava je le v tem, da bodo slovenski brzovlaki prispeli nekje februarja 2019. Drugače pa poklon našim!!!!
jazzbasket
# 15.09.2017 ob 08:46
Naši ne le da igrajo košarko, oni SE IGRAJO košarko. Ob vsaki podaji in košu skačejo od veselja kot mali otroci, v obrambi grizejo z nasmehom do ušes, ... . To ni le košarka - to je KOŠARKARSKA POEZIJA. Kakšen NBA, slovenska reprezentanca JE ZAKON!!!!!
doba
# 15.09.2017 ob 08:54
Še korejcek Kim od veselja meče rakete k smo špance razbil...hahaha
GUESS
# 15.09.2017 ob 08:34
Si predstavljate, kaksen lov bo za dvema nasima, ki sta trenutno BREZ KLUBA?!
trolicnez
# 15.09.2017 ob 08:45
Mvp nagrado bi si dragic res zasluzil. Koliko je ta tip presvical za slovenijo...
Tudi doncic, ampak dragic je res dal srce v zadnjih 10 letih za naso ekipo in mvp nagrada ter zlata medalja bi bilo nekaj najlepsega, kar bi lahko dobil za ves vlozen trud.
šurda
# 15.09.2017 ob 08:17
Lep pozdrav prav vsem na MMC-ju !
Seveda, da je tako, saj to je čista poezija košarke !
BORBENOST od začetka do konca ! In na klopi Igor
Kokoškov VEDNO HLADEN KOT "ŠPRICER" pa naj
vodimo ali se nasprotnik približuje !
zozozo
# 15.09.2017 ob 09:04
Se sreča da se je Luka odločil sa Slovenijo

Od kod vsem ta ideja, da se je Luka nekaj odločal? Po kaki logiki bi pa igral za kakšno drugo reprezentanco, kot za Slovenijo?
nemoremsespomnit
# 15.09.2017 ob 08:53
jazzbasket

natanko tako!

Košarko ponovno delajo "gledljivo". Všeč mi je ta igra, ko postane bistvo dat en koš več in ne dobit enega manj. Vidi se, čuti se, da v sami igri, tudi če gre za takšnega nasprotnika in pomembnost tekme, uživajo v igri.

Klobuk dol trenerju in ostali "pomožni" ekipi. Končno smo Slovenci dobili ekipo, ki ne odpre vrata dvorane previdno, nežno, tiho (in prestrašeno vanjo pomoli nos), temveč brcnejo v vrata, da padejo s tečajev in z dvignjenimi rokami stečejo na igrišče. Košarkaškega znanja nam ni manjkalo nikoli, pogrešal sem pa takšno miselnost.

Bravo fantje.
barto_
# 15.09.2017 ob 08:42
Ma resnično ni besed...Kakšne predstave na tem prvenstvu. Včeraj sem bil resnično optimističen & sem pričakoval zmago, v bistvu sem napovedal +10. Še najbolj sem se bal Latvije. Ampak, da bi pred prvenstvom kdo napovedal finale oz. naslov prvaka.. Huh, Res noro. :)
GUESS
# 15.09.2017 ob 08:37
Se bolj so lahko v Spaniji zadovoljni, ker bo Real z Doncicem in Randolphom zlahka prvak Evrope. Imam obcutek, da je tudi Toncek kosarkarsko pridobil.
Voly
# 15.09.2017 ob 09:04
Ko gledam te fante in po prespani noči, se šele zavedam, kaj pomeni pravi trener!
To je neverjetno, Kokoškov je iz plahe ekipe, ki se je vedno ustrašila narediti tisti zadnji, odločilni korak do medalje naredil bojevnike brez primere, ki gazijo vse pred seboj. Naredil je zastrašujočo ekipo, katere so se pričeli bati celo največji in ki ji je vseeno s kom igra, ekipo, ki pušča srce na igrišču in ki proti največjim v zadnjih minutah počiva najbolj obremenjene igralce.
Ali sanjam? Se bom zbudil in vse to ni res?
chiron
# 15.09.2017 ob 09:25
Kdor le utegne, naj pogleda posnetek tekme na HRT 2. Žal je samo drugi polčas.
Komentatorja ves čas v superlativih in iskrenim navdušenjem govorita o vseh članih naše reprezentance, pri tem pa ne omalovažujeta Špancev.( K čemur so nagnjeni SLO komentatorji, ker ne vedo, da si še "večji" zmagovalec, če premagaš dobrega nasprotnika) Vidita še tako majhen prispevek vsakega posameznika, ker res razumeta košarko, tudi hvalita strategijo, taktiko, pamet.
F_Underwood
# 15.09.2017 ob 09:13
Ko vidim te naše navijače po TV, cari res! Sploh mi je padel v oči možakar z zeleno policijsko kapo in pokalom, na vseh tekmah je že! Bravo tudi njim!
miranpohar138
# 15.09.2017 ob 09:07
Slovenci ne igrajo košarke, igrajo kokoškarko. Ma fenomenalno!
pppp
# 15.09.2017 ob 09:03
Uno, ko smo se po tekmi s Francijo mal hecal, da naj nam dajo Španijo, da se igramo.
Naši pa smrtno resno...
Šatan
# 15.09.2017 ob 08:21
...ko si človek v spomin prikliče zgodovinsko zmago nad Estonijo s 16:0 v hokeju in zgodovinsko uvrstitev v takrat elitno skupino A...

Ta dogodek ne bo šel v pozabo ne glede na razplet v nedeljo. Ampak jaz verjamem, da naši še niso rekli zadnje besede - in upam, da si bo GOSPOD Igor-hladen-ko-špricer-Kokoškov lahko privoščil ta prav špricer :)
zozozo
# 15.09.2017 ob 09:00
Kapo dol igračem, ampak treba je priznati, da je to predvsem strateška in taktična zmaga Kokoškova. Vzel je material, kakršen pač je (ki je soliden, ampak razen treh, ni niti približno vrhunski), in temu prilagodil način igre, ob tem pa deklasiral nasprotne selektorje.

Pri tem se dajmo zamislit, kaj počnejo naši strokovnjaki, pa ne samo trenerji ampak tudi agenti. Imamo kup igralcev, ki so sposobni vsaj s klopi pomagati k zmagi nad Španijo (Španijo!!), če jih usmerja nekdo sposoben, istočasno pa igrajo, ali celo sedijo na klopi, v drugorazrednih klubih oz. so celo brez kluba.
ala-persk
# 15.09.2017 ob 08:35
Res so neverjetni! Ampak realno najboljši na prvenstvu! Nevem zakaj bi bili slabši sedaj od Srbov ali Rusov? Gremo na zmago! SLOVENIJA

Live stream https://www.facebook.com/livestremSport/
GupeM
# 15.09.2017 ob 08:36
Me zanima, kako bodo izbrali idealno peterko prvenstva. Jaz bi vsaj 4 igralce izbral iz slovenske reprezentance, enega pa za tolažbo iz druge reprezentance, ki bo v finalu. Pomoje bi si to zaslužili.

MVP pa bo, če dobimo zlato, skoraj zagotovo Dragić, ki bo proti Srbiji lažje prodiral in zaključeval, kot proti španiji. Čeprav bi ta naziv lahko dali tudi Dončiću. Vse bo odvisno od zadnje tekme.

Ampak niti nima veze. Dovolj so zreli, da ne bodo igrali na to, kdo bo MVP na koncu, ampak na zmago. Na koncu pa bo MVP kdor pač bo.
GUESS
# 15.09.2017 ob 08:33
Kokoskov bo napredoval v Utah Jazz v GLAVNEGA trenerja.
designprologo
# 15.09.2017 ob 08:33
Zlati fantje!
skripy
# 15.09.2017 ob 10:46
zozozo

Sprejeli so dopolnitev zakona, po katerem ni več potrebno, da oseba najmanj eno leto živi v Sloveniji (to je bil primer McDonalda ali pa Reddicka v hokeju), temveč lahko ob soglasju vlade dobi državljanstvo takoj. Zakon so prejeli julija letos, predlagala pa ga je skupina poslancev na čelu s Petrom Vilafom.
K_ris
# 15.09.2017 ob 09:22
@xyxy

Bodo ŠŽ organizirale vlake za finale v Turčiji.

Pa da prideš tja v ponedeljek ali torek
Partyboy
# 15.09.2017 ob 09:29
Kdo bi si mislil pred prvenstvom, da bodo po prvenstvu mediji opevali dolgo klop Slovencev v odločilni tekmi proti Španiji....Vemo, imamo dva igralca iz evrolige in enega iz NBA, Španci pa....ampak mi smo imeli dolgo klop....Vsa čast Igor Kokokškov! Ves čas sem povdarjal pred prvenstvom, čeprav mi je tekma s Hrvaško dala misliti, da izbira tega trenerja ni prava, ker se pod njim ne igra obramba. Napovedi o medalji so se mi zdele smešne. Uvstritev v četrtfinale bi bila lep uspeh za nas, ker to pomeni, da bomo morali izločiti enega izmed naslednjih nasprotnikov: Nemčija, Litva, Italija , Griuzija ( nisem računal da bo slednja izpadla ). Takšne so bile moje misli za ekipo s tremi vrhunskimi igralci....
Vesel sem, da se danes lahko posujem s pepelom, hkrati bom v prihodnje počakal z napovedmi, ker je kolktiven šport posebnost, kjer ne moreš sesštevat številko vrhunskih igralcev in na podlagi tega soditi ekipo. Kemija je neverjetna stvar, ki dela čudeže.
Verajmem v zmago v finalu!!!!
piatim69
# 15.09.2017 ob 09:00
stvari se obracajo.....dolga leta so se nam tresla kolena pred raznimi spanci,francozi,itd......zdaj se bodo drugim.....to je res neka nova kosarkarska poezija....noro....in ne dajajte dragica prehitro v reprezentancni penzion....v redu,vceraj so govorila custva,ampak verjamem da je pripravljen odigrat vsaj se eno prvenstvo(dobr,zena bo mela ta zadno));)..in tud vidmar si ob vsem tem lahko se premisli....tole prvenstvo nam je prislo ko ata na mamo.....ta reprezentanca s tem prvenstvom se ne bo rekla zadnje!!!!...se dolgo bom imel pred ocmi povsem obupane ksihte gasolov,rubia in scariola....a si zamisljate kako bi sinoci zgledal rudy ce bi bil zraven???.....
maliP
# 15.09.2017 ob 09:18
Luka je imel konkretno ponudbo španske zveze že za igranje v mlajših selekcijah in je vse vljudno dbil
pateruros
# 15.09.2017 ob 09:16
Dajmo ob teh sijajnih uspehih naših košarkašev enkrat končno definirat naše navijaške barve. Tista rumenkasto zelena je čisto mim. Ta od včeraj, temno modra + zelena je odlična kombinacija, barvno všečna in nihče drug je nima. Predlagam, da jo posvojijo vse naše reprezentance in navijači in da tako ostane za vse večne čase!
Yanez
# 15.09.2017 ob 10:04
Če pogledamo realno vrednost naših posameznih igralcev nismo niti približno v vrhu Evropske košarke. Še kakšen mesec nazaj ob začetku priprav so le redki verjeli, da bi v tem sestavu to lahko bila zmagovalna ekipa. Tu se vidi, kaj lahko naredi selektor iz dokaj povprečne ekipe ob pravem pristopu. Vedno trdim, da pri ekipnih športih kvaliteta ekipe ni vsota kvalitet posameznih igralcev, ampak kvaliteta kemije med njimi. Igralci se (za razliko od Hrvatov) izjemno razumejo med sabo, si pomagajo, se dopolnjujejo. Zato pa lahko igrajo povsem sproščeno, borbeno, za Slovenijo. S tem je prišel tudi fenomenalni met (ki je še pred kakšnim tednom bil bistveno slabši), zaupanje vase, pogum in neustrašnost. Včeraj so fenomenalno igrali tudi s klopi (Dimec, Zagorac...). Nekako so fantje v kolektivnem transu, ki naj traja še vsaj dva dni. Bravo Slovenci. Zdaj je zlato realno dosegljivo, vendar moramo ostati na tleh. Že z osmimi zaporednimi zmagami so se naši kočarkaši uvrstili v slovensko športno zgodovino in v naš spomin, kot ena najboljših slovenskih športnih ekip vseh časov.
Katanec, uči se od Kokoškova!
gushtr
# 15.09.2017 ob 09:11
Priznam, da česa takega nisem pričakoval in tudi še ne videl, vsaj s strani naših. Špance smo razmontirali v njihovi igri. Tistih par ''srečnih'' košev in zgrešenih španskih zicerjev je le razlika med +10 in +20, skratka rezultatska kozmetika. Absolutno smo lahko prvaki, samo še en ''opravek'' nas čaka v nedeljo:)
felipesko
# 15.09.2017 ob 09:59
Odzivi so enotni: Slovenija je prava paša za oči

Še kar ne morem verjet,da smo dobili takšni dve tekmi zapored.....Bolj,kot sami zmagi,me veseli način in igra naših.....
Res je vse v glavah.....Goran jih je z svojo zmagovalno mentaliteto dobesedno uročil in Kokoškov z svojim štabom spretno izkoristil v naše dobro....
GUESS
# 15.09.2017 ob 08:36
V Spaniji so lahko zadovoljni, da ni bilo 30 razlike!
zozozo
# 15.09.2017 ob 09:57
@Bondjanez - No ja, logika ni čisto ista. Randolph dobro ve, da ne bo nikoli igral za svojo tj. ameriško reprezentanco, in če ne bi prestopil v kakšno evropsko reprezentanco, ne bi igral niti na evropskem prvenstvu, niti na svetovnem prvenstvu, niti na olimpijadi.
urbant
# 15.09.2017 ob 09:48
Pa kaj se obremnjujete zdaj kdo bo MVP jebo vas, medaljo mamo in če bo to zlata pomeni več kot pa 20 tistih MVP naslovov.
raknac navi
# 15.09.2017 ob 09:47
tomlin
A se ti je mal zvrtel od tega finala? Se ti zdi da si tudi ti zasluzen? Pa naj bo. Privosci si!
MiD
# 15.09.2017 ob 10:58
Tudi jaz sem si z zamikom v miru pogledal drugi polčas na HTV2!
Obema komentatorjema vse čestitke in veliko priznanje za objektivnost! Najlepše pa je bilo, da nikogar nista posmehljivo omenjala, niti svojih reprezentantov. V njunem komentarju ni bilo niti malo zavisti ali tistega znanega: "če je moja... pa naj še sosedova!"
Ob vsem kar je bilo že velikokrat omenjeno pa je treba dodati še to, da je naša reprezentanca med najmlajšimi na prvenstvu, celo če ne upoštevamo našega najmlajšega Dončiča.
kramci
# 15.09.2017 ob 10:02
Danes ponoči se je moja 11 mesečna hčerka smejala ponoči v spanju. Me prav zanima kaj se ji je tako lepega sanjalo :)
CooN
# 15.09.2017 ob 09:57
Špancem še nekaj časa ne bo jasno kako so nam Latvijci lahko dali 97 pik ob taki obrambi. Noro je, da aktualni evropski prvak v polfinali 4 minute do konca tekme neha igrat, ker vidi, da je brez veze in nam nič ne morejo kvečjemu je lahko še huje.
zozozo
# 15.09.2017 ob 09:34
Mogoče pa Dragić ve, zakaj raje igra za Kokoškova kot za Zdovca?
drejkus
# 15.09.2017 ob 09:02
Se sreča da se je Luka odločil sa Slovenijo, drugače nebi igral v finalu. :D
skripy
# 15.09.2017 ob 10:36
Bravo naši! Dobivam čestitke kolegov iz Hrvaške, Španije, ... Kaj vse lahko Slovenci zmoremo, če dihamo skupaj kot en! Letos se nam je res vse poklopilo. Idealen selektor, ki je iz igralcev na klopi potegnil veliko več, kot smo od njih pričakovali. Kombinacija Gorana, ki hoče nekaj osvojit iza konec kariere in Luke, ki mu je to prvo prvenstvo in je mladostno sproščen in razposajen. In vsi ostali, ne spomnim se, kdaj so tako dobro igrali, predvsem pa sem navdušen, da iz tekme v tekmo igramo bolje. Na koncu pa bi pohvalil tudi našo vlado. Vedno se pritožujemo, da se politika lepi na uspehe športnikov, ampak tokrat so res nekaj pripomogli do tega uspeha. Sprejeli so zakon, s katerim lahko za našo ekipo nastopa Randolph, brez njega pa bi težko prišli tako daleč.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!