V Madridu bo v ponedeljek padla odločitev o prireditelju evropskega košarkarskega prvenstva 2015. Izvršni odbor Fibe Europe bo odločitev sporočil na novinarski konferenci ob 17.30. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Madridu bo v ponedeljek padla odločitev o prireditelju evropskega košarkarskega prvenstva 2015. Izvršni odbor Fibe Europe bo odločitev sporočil na novinarski konferenci ob 17.30. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Najverjetneje bodo predtekmovanja potekala v štirih državah, Francija pa je favorit za izločilne boje. Po prvotnem programu bi morala evropsko prvenstvo 2015 gostiti Ukrajina, ki pa ga zaradi zaostrenega političnega in vojaškega stanja v državi ne more prirediti. Maja letos je zato Evropska košarkarska zveza objavila razpis za organizacijo naslednjega EP-ja, na katerega se je prijavilo osem držav. To so Francija, Hrvaška, Finska, Nemčija, Izrael, Latvija, Poljska in Turčija.

Izrael že odpadel
Dva dneva pred odločitvijo izvršnega odbora Fibe Europe v Madridu, kjer Slovenija po dolgem času nima svojega predstavnika (generalni sekretar KZS-ja Iztok Rems je na volitvah dobil premalo glasov), bosta med organizatorji skoraj zagotovo Nemčija in Francija. Francija naj bi poleg ene od predtekmovalnih skupin gostila tudi izločilne boje. Izrael je zaradi nestabilnih razmer v regiji že odpadel, preostalih pet držav pa ima približno enake možnosti.

Vsak ima svoje adute
Finska je svojo pripadnost košarki pokazala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, kamor je pripotovalo kar 8000 Fincev. Hrvaška ima svoje adute v sosednjih državah, saj so se praktično vse sosede uvrstile na EP in bi bile zato dvorane polne. Latvija že dolgo časa ni imela nobenega večjega tovrstnega tekmovanja, Poljska se je izkazala pred petimi leti, ko je že pripravila Eurobasket, Turčija pa ima od maja letos predstavnika na najvišjem položaju. Predsednik Fibe Europe je namreč Turek Turgay Demirel.

Kako na olimpijske igre?
Na EP-ju 2015 bo sodelovalo 24 moštev, ki bodo tekmovala v štirih predtekmovalnih skupinah. Po štiri najboljša bodo napredovala v osmino finala oziroma izločilne boje. Na olimpijske igre v Braziliji 2016 se bosta uvrstili dve najboljši ekipi, preostala evropska moštva pa si bodo morala mesto za nastop v Riu izboriti v dodatnih kvalifikacij.