V 1. polčasu odločilne tekme je blestel Avstralec Nate Jawai, ki je bil nezgrešljiv v napadu (7 točk), še boljši pa v obrambi, kjer je s 4 skoki in predvsem 2 blokadama izpraznil
V 1. polčasu odločilne tekme je blestel Avstralec Nate Jawai, ki je bil nezgrešljiv v napadu (7 točk), še boljši pa v obrambi, kjer je s 4 skoki in predvsem 2 blokadama izpraznil "raketo". Foto: EPA
Juan Carlos Navarro (Barcelona) - Kostas Tsartsaris (Panathinaikos) in Erazem Lorbek v ozadju
Prvi strelec zmagovalcev je bil Juan Carlos Navarro z "le" 15 točkami. Pri Barceloni je Erazem Lorbek vseh šest točk dosegel že v prvem polčasu. Foto: EPA

Favorizirani Katalonci so s 3:2 v zmagah izločili Grke in se bodo v polfinalu Evrolige pomerili z največjim tekmecem Real Madridom.

Navarro in Jawai za hitro prednost
Barcelona je odločno začela ter po koših Juana Carlosa Navarra in Nata Jawaia hitro pobegnila Panathinaikosu, ki je po 1. četrtini zaostajal že za 14 točk. Gostitelji so jurišali naprej in v 14. minuti je prednost narasla že na 19 točk.

Šele ogromni zaostanek je spodbudil Grke, da so zaigrali malce bolje in do polčasa znižali zaostanek na za spoznanje znosnejših 11 točk, saj je Barcelona na odmor odšla z izidom 44:33.

Mučenje žoge v drugem polčasu
V nadaljevanju se je tekma sprevrgla v obrambni dvoboj z vse slabšim metom iz igre, številnimi napakami in malo koši. Prednost gostiteljev se je začela topiti ob koncu 3. četrtine in v prvem napadu zadnje četrtine je Dimitris Diamantidis znižal zaostanek na 6 točk (51:45).

Raztrgana igra je bila voda na mlin Barcelone, ki je ohranjala varno prednost, čeprav je Jonas Maciulis s prostima metoma slabe tri minute spet pripeljal PAO na -6. A na izziv gostov je s trojko odgovoril Marcelinho Heurtas, nato pa so se roke še naprej tresle in Palau Blaugrana se je lahko začela veseliti odhoda v britansko prestolnico.

Tesne in nepredvidljive tekme
Prve tri tekme četrtfinala so bile izredno tesne: prvo je Barca dobila za dve točki (72:70), drugo Pao za eno samo (65:66), na tretji pa so v Atenah Grki slavili za dve točki (65:63). Šele na četrti tekmi je favorizirana četa Xavierja Pascuala zmagala za 10 točk (60:70).

Real Madrid in CSKA sta se že uvrstila na zaključni turnir v Londonu, ki bo od 10. do 12. maja. Po zmagi Barcelone na peti tekmi četrtfinala se čaka samo še na zmagovalca dvoboja Olympiacos - Anadolu Efes.

ČETRTFINALE, peti tekmi

BARCELONA - Panathinaikos 3:2
64:53 (28:14, 16:19, 7:10, 13:10)
Navarro 15, Huertas 10. Jawai 9, Ingles 8, Lorbek 8 (1/6), 6 skokov, 2 podaji v 25 minutah, Jasikevicius 6, Tomić 5, Todorović 3, Abrines 2; Lasme 16, Maciulis 9, Ukić 7, Diamantidis 6, Gist 6, Tsartsaris 4, Bramos 3, Banks 2.

Petek ob 20.45:
OLYMPIACOS - ANADOLU EFES 2:2

V krepkem tisku izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.


Para zaključnega turnirja:
REAL MADRID - BARCELONA

CSKA - OLYMPIACOS/ANADOLU EFES