Izjemno sezono je Luka Dončić kronal z osvojitvijo Evrolige, povrhu pa je bil imenovan za najboljšega igralca zaključne četverice v Beogradu. Foto: Reuters
Izjemno sezono je Luka Dončić kronal z osvojitvijo Evrolige, povrhu pa je bil imenovan za najboljšega igralca zaključne četverice v Beogradu. Foto: Reuters
Real je osvojil deseti naslov (la decima) evropskih klubskih prvakov. Foto: Reuters
Dončiću je nagrado za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja v Beogradu podelil legendarni trener Dušan Ivković. Foto: Reuters

Vesel sem za takšne soigralce in trenerje. Za vse. Vsi vedno govorijo o pritisku. Vsakič, ko stopim na igrišče, se hočem zabavati. Vsaka posest žoge je bila pomembna, to smo imeli danes pod nadzorom.

Luka Dončić
Luka Dončić je poleg naziva najkoristnejši igralec letošnje Evrolige imenovan tudi za najobetavnejšega igralca, uvrščen pa je tudi v idealno peterko. Foto: Reuters
Dončiću je čestital tudi predsednik Reala iz Madrida Florentino Perez. Foto: Reuters
Ob Luki povsod - njegova družina ga je spremljala na Eurobasketu, skupaj pa se veselijo tudi evroligaškega naslova. Foto: Reuters
Pri Fenerbahčeju je bil izjemno razpoložen Italijan Nicolo Melli. Dosegel je 28 točk in je prvi strelec finalne tekme. Foto: Reuters
58-letnemu trenerju Fenerbahčeja Željku Obradoviću ni uspelo desetič postati evropski prvak. Do zdaj mu je to uspelo za krmilom Joventuta, Real Madrida, Benettona, Panathinaikosa in Fenerbahčeja. Foto: Reuters
Košarkarji Žalgirisa so v tretji četrtini povedli že 24 točk, nato pa v zadnjem delu tekme povsem popustili. Vseeno so storili dovolj, da so na zaključnem turnirju v Beogradu osvojili tretje mesto. Foto: EPA
Beno Udrih je v dobrih 11 minutah dosegel dve točki. Foto: EPA

Za Špance je to jubilejni deseti naslov (la decima) evropskega prvaka, tretji v zadnjih 38 letih, za Dončića pa je to nov uspeh v izjemno bogati, a kratki košarkarski karieri. Spomnimo, Luka ima 19 let.

Slovenski reprezentant je v 29 minutah dosegel 15 točk, ujel je tri odbite žoge, vknjižil je še štiri podaje, eno ukradeno žogo in eno blokado. Dosegel je statistični indeks 17.

"Vesel sem za takšne soigralce in trenerje. Za vse. Vsi vedno govorijo o pritisku. Vsakič, ko stopim na igrišče, se hočem zabavati. Vsaka posest žoge je bila pomembna, to smo imeli danes pod nadzorom," je po tekmi dejal novopečeni MVP zaključnega turnirja Dončić in dodal: "Ključ do uspeha je bil ta, da smo igrali kot ekipa. Skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo. Verjamem v našo ekipo, v naše navijače, ki so se danes odlično odrezali. Vesel sem, da sem v Madridu, tu so mi vsi kot družina."

Osvojil vse, kar se je osvojiti dalo
Ljubljančan je dodal še končno zmago že tako velikemu izkupičku na zaključnem turnirju Evrolige. Dončić je sinoči dobil največje priznanje v karieri, proglašen je bil za najkoristnejšega igralca (MVP) Evrolige in hkrati izbran v idealno peterko skupaj z Nickom Calathesom (Panathinaikos), Nando De Colojem (CSKA Moskva), Tornikom Shengelio (Baskonia) in Janom Veselyjem (Fenerbahče). Ob tem je Dončić drugo leto zapored dobil še nagrado za najobetavnejšega igralca Evrolige.

Dončić drugič na vrhu Evrope
Dončić je na stari celini osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, s Slovenijo je septembra 2017 postal evropski košarkarski prvak. Bil je izbran tudi v prvo peterko EP-ja skupaj z Rusom Aleksejem Švedom, Špancem Pauom Gasolom, Srbom Bogdanom Bogdanovićem in Goranom Dragićem, ki je bil MVP prvenstva.

Dončić je postal sedmi Slovenec z naslovom evropskega prvaka. Pred njim so se na vrh Evrope zavihteli Jure Zdovc (1993), Rašo Nesterović (1998), Matjaž Smodiš (2001, 2006, 2008), Sani Bečirović (2007), Jaka Lakovič (2010) in Erazem Lorbek (2010).

Prva izjava Dončića po tekmi

1. četrtina: Dončić osamljen med strelci Reala
Fenerbahče, ki je bil v vlogi favorita, dodatno pomoč pa je imel v številčnejši navijaški pomoči, je povedel s 5:0. Luka Dončić, ki je najprej zgrešil trojko iz težkega položaja, je bil dvakrat zapored učinkovit, dosegel je prve štiri točke za Real (4:9). Tudi po štirih minutah in pol se nobeden izmed igralcev Reala razen Dončića ni vpisal med strelce. Dončić je naslednji dve točki dosegel s črte prostih metov (6:9). Razpoloženi Turki so po košu Brada Wanamakerja spet povedli za pet točk (6:11). Po petih minutah igre je Luka končno dobil pomoč soigralcev, trojko je zadel Fabien Causeur (9:11). Real je z delnim izidom 9:4 in nori trojki Rudyja Fernandeza ulovil Fenerbahče (15:15). Real se je po začetni tremi sprostil, po trojki Llulla je prvič na tekmi povedel (18:15). Za piko na i strelsko razpoloženim realovcem je trojko zadel še drugi slovenski reprezentant v vrstah Reala, Anthony Randolph (21:17).

2. četrtina – neustavljivi Melli "ulovil" Real
Real je četrtino odprl z delnim izidom 4:0 in povedel je za osem točk (25:17), Obradović je moral reagirati z minuto odmora. Po dveh minutah in pol igre so Turki le vknjižili prve točke, trojko je zadel Nicolo Melli (25:20). Italijanski košarkar je po štirih zaporednih točkah poskrbel za nov priključek svoje ekipe (27:24). Dončić je po štirih minutah in pol vstopil v igro, že v prvem napadu pa je zapravil žogo. Na drugi strani je bil še naprej razpoložen Melli, ki je z dvema novima točkama "ulovil" Real (29:28). Po minuti odmora je zadel Jaycee Carroll, z novo trojko pa je odgovoril neustavljivi Melli (31:30). Wanamaker je imel dvakrat priložnost izvajati proste mete, zadel je tri od štirih, in Fener je po dolgem času spet povedel (35:37). Sledili sta dve trojki, po ena na vsaki strani, zadela sta Carroll in Kostas Slukas (38:40). To je bil tudi končen izid prvega polčasa.

Dončić je prvi polčas odlično začel, dosegel je prvih šest točk za Real, nato je sledil padec v njegovi igri. Kljub temu je bil po prvem polčasu prvi strelec Reala. Melli je bil z 11 točkami prvi strelec Fenerja.

3. četrtina – Causeur nerešljiva uganka za Fener
Real je drugi polčas odprl z delnim izidom 7:0 – pet točk je dosegel Causeur, nato je še dve dodal Ayon in Real je vodil za pet (45:40). Po skoraj treh minutah je zadela tudi turška ekipa, strelec je bil kdo drug kot Melli (47:42). Ta je nato dodal še trojko in zaostanek Fenerbahčeja je bil spet le dve točki (47:45). A s trojko je odgovoril Causeur, žogo mu je podal Dončić (50:45). Po tem, ko je Melli neuspešno zabijal, je Fernandez ujel žogo, podal jo je Dončiću, ki je bil uspešen pri metu za tri točke (55:50). V Realovih vrstah je bil "vroč" Francoz Causeur, po njegovem novem košu je Real vodil za sedem točk (59:52). Po atraktivnem zabijanju Nikole Kalinića je razlika spet skopnela (59:55), a je Real hitro povrnil prednost in jo nato tudi podvojil (63:55).

4. četrtina – Real natančen v ključnih trenutkih
Melli je po dolgem času spet zadel, po košu je bila nad njim storjena še osebna napaka, izkoristil je tudi prosti met (63:58). S črte prostih metov je bil polovično uspešen tudi Dončić, prodora ni končal s košem, je pa bila nad njim storjena osebna napaka in Real je spet vodil za osem (66:58). Sledil je odgovor na strani Fenerbahčeja – nova, že tretja trojka Mellija (66:61). Veselyju po podaji Alija Muhammeda ni uspelo zaključiti napada Fenerbahčeja, nato pa je Vesely storil še nešportno osebno napako nad Dončićem. Ljubljančan je izkoristil oba prosta meta (68:61). Real je izkoristil tudi dodaten napad, trojko je zadel Carroll in kraljevi klub je šest minut pred koncem prišel do najvišje prednosti na tekmi (71:61). Fenerbahčeju ni uspelo priti do koša, po prostem metu Dončića je Real vodil že za 11 (74:63). Z delnim izidom 6:0, od tega je bila še ena trojka Mellija, se je turška ekipa vrnila v igro (74:69). Tavares je ohranil mirno roko pri izvajanju prostih metov (76:69).

Realovci ohranili mirno roko
Niti minuta odmora ni pomagala Fenerbahčeju, po vrnitvi na parket je Dončić podelil blokado Wanamakerju, ki je nato še zgrešil koš. Turki so naredili osebno napako, Thompkins je zadel prosta meta (78:69). Luigi Datome je zadel za dve (78:71), a nato je Dončić odgovoril s še dvema zadetima prostima metoma (80:71). Luka je 38 sekund pred koncem storil peto osebno napako in moral je zapustiti parket. Wanamaker je zadel oba prosta meta (80:75). Po minuti odmora je prosti met zadel Carroll (81:75), na drugi strani pa je Turkom upanje s trojko povrnil Muhammed (81:78). Do konca je bilo še 22 sekund, Fenerbahče pa je bil prisiljen delati osebne napake. Roka se je dvakrat zatresla Tavaresu, v napadu pa je skočil Thompkins, ki je zadel (83:78). Melli je odgovoril s košem (83:80), naslednji pa se je na črti prostih metov pri Realu znašel Causeur. Tokrat je bil uspešen (85:80), izkazal se je tudi v obrambi in zmaga je romala v roke Realu.

Prvi strelec tekme je košarkar Fenerbahčeja Nicolo Melli, ki je dosegel 28 točk. Pri Realu jih je največ, 17 točk, dosegel Francoz Fabien Causeur, drugi strelec kraljevega kluba je Dončić. Randolph je dosegel tri točke v 11 minutah.

CSKA skoraj ujel Žalgiris
Litovci so si ključno prednost priborili v tretji četrtini. To so dobili z 28:13, povedli so že za 24 točk, ko je minuto in 51 sekund pred koncem tretje četrtine za 65:41 zadel Edgaras Ulanovas. Videti je bilo, da bo Žalgiris tekmo mirno pripeljal do konca, a so imeli Moskovčani drugačne načrte.

Prednost so začeli počasi, a vztrajno topiti, s čvrsto obrambo so zaustavili nasprotnika, v napadu so bili precej učinkovitejši, z delnim izidom 29:8 so se Litovcem približali na vsega dve točki zaostanka, potem ko je Mihail Kulagin zadel enega od dveh prostih metov 39 sekund pred koncem. CSKA je imel pozneje celo priložnost za zmago, potem ko je na drugi strani Brandon Davies zgrešil oba prosta meta, a dobri dve sekundi sta bili premalo za preobrat. Semen Antonov je ob sireni zgrešil met čez celotno igrišče za zmago.

Prva strelca tekme sta bila Vasilje Micić in Paulius Jankunas, oba košarkarja Žalgirisa sta dosegla po 15 točk. Točko manj so dosegli Edgaras Ulanovas (Žalgiris), Othello Hunter in Kulagin (oba CSKA). Nekdanji slovenski reprezentant Beno Udrih je v dresu Žalgirisa na parketu odigral 11 minut in 15 sekund. Z metom iz igre 1/3 je dosegel dve točki, v statistiko je vpisal še dva skoka, dve podaji in tri izgubljene žoge.

Zaključni turnir Evrolige, Beograd:

REAL MADRID - FENERBAHČE
85:80 (21:17, 17:23, 25:15, 22:25)
16.967; Causeur 17, Dončić 15 (2/4 za dve, 1/4 za tri), 3 soki, 4 podaje, ukradena žoga in blokada v 29 minutah, Thompkins 10, Carroll 9, Tavares 8, Reyes 6, Fernandez in Llull po 5, Ayon 4, Taylor 3, Randolph 3 (0/1 za dve, 1/1 za tri), 1 skok v 12 minutah; Melli 28 (7/10 za dve, 4/6 za tri), Wanamaker 14, Duverioglu 8, Kalinić, Muhammed in Slukas po 7, Datome 6, Vesely 3.

Met za dve: 16/32; 21/39
Met za tri: 9/21; 7/20
Prosti meti: 26/34; 17/20
Skoki: 37; 29


Za 3. mesto:
CSKA Moskva - ŽALGIRIS
77:79 (19:22, 16:19, 13:28, 29:10)
Hunter in Kulagin po 14; Jankunas in Micić po 15, Ulanovas 14 ... Udrih 2 (1/3 za dve), 2 skoka, dve podaji in 3 izgubljene žoge v 11 minutah.


Polfinale:
CSKA Moskva - REAL MADRID
83:92 (30:20, 16:27, 10:16, 27:29)
FENERBAHČE - Žalgiris
76:67 (19:13, 20:20, 15:17, 22:17)

Vesel sem za takšne soigralce in trenerje. Za vse. Vsi vedno govorijo o pritisku. Vsakič, ko stopim na igrišče, se hočem zabavati. Vsaka posest žoge je bila pomembna, to smo imeli danes pod nadzorom.

Luka Dončić