Zach Wright je bil najboljši strelec Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zach Wright je bil najboljši strelec Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Sava Lešić
Sava Lešić je bil zelo razpoložen. Foto: www.alesfevzer.com
Julian Wright
Julian Wright je bil najboljši strelec tekme z 22 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija premagala Trento

Za Ljubljančane je to tretja zaporedna zmaga v zadnjih šestih dneh. Cilj je uvrstitev v drugi del tekmovanja, kamor vodijo prva štiri mesta v skupini A.
Pri Unionu Olimpiji, ki je imela kar 64-odstotni met za tri točke (14/22), je Zach Wright dosegel 18 točk, Sava Lešić pa je zbral 17 točk (5 podaj, 4 skoke, indeks 26).
Trento kraljeval pod obročema
Ljubljančani so dobro začeli in še v 8. minuti vodili z 20:18 po trojki Saše Zagorca. Italijani so odgovorili z delnim izidom 0:8, Baldi Rossi in Dominique Sutton sta bila natančna izza črte. Po prvi četrtini so imeli štiri točke naskoka (22:26).
Gostje so si po sredini druge četrtine priigrali že osem točk naskoka (34:42), ko je bil natančen Jamarr Sanders. Odgovoril je Miha Lapornik, v končnici pa je Zach Wright z deseto točko znižal na 48:52. Obe ekipi sta zelo dobro metali za tri točke, zmaji so v prvem delu zadeli kar sedem izmed desetih poskusov. Italijani so bili precej boljši v skoku (10:19). Razigran je bil Julian Wright, ki je do odmora nanizal deset točk.
Preobrat v tretji četrtini
V tretji četrtini so gostitelji zaigrali precej bolj zbrano. Razigral se je Ronalds Zakis, ki je zadel za vodstvo s 64:62. Olimpija je prevzela pobudo po trojki Luke Rupnika v 29. minuti (73:66). Hitro je odgovoril Andres Forray in Trento je po 30 minutah zaostajal le še za dve točki (73:71).
Olimpija povedla za deset, nato popustila
Serija trojk zeleno-belih se je nadaljevala tudi v zadnji četrtini, Lapornik in Blaž Mesiček sta povišala na 82:76. Dva koša je dodal Zakis, nato pa je Zach Wright ukradel žogo in polagal za 88:78 pet minut pred koncem. Organizator igre je zadel trojko tri minute in 49 sekund pred koncem za 91:81, nato pa se je Ljubljančanom ustavilo. Trento je z delnim izidom 0:10 prišel do izenačenja dve minuti pred koncem, pet točk je prispeval Julian Wright.
Zgrešena prosta meta Wrighta nista bila usodna
V napeti končnici so odločali prosti meti. Zach Wright je 12 sekund pred koncem zgrešil oba in Italijani so imeli zadnji napad za zmago. Baldi Rossi se je odločil za met s šestih metrov, vendar ni bil natančen in veselje Ljubljančanov se je začelo.

Potočnik: Sreča tokrat na naši strani
"Srečanje smo odprli točno tako, kot smo opozarjali, da ga ne smemo. Vse, kar smo se pogovarjali tri dni, kako moramo odigrati proti dobri ekipi Trenta, se tega preprosto nismo držali. Premehko smo začeli tekmo, dobivali lahke koše, imeli težave v skoku in obrambi. V prihodnje se nam to ne sme več dogajati. Prepričan sem, da je bila želja in motivacija pri igralcih maksimalna, ampak enostavno v prvem polčasu nismo bili pravi. Predvsem slabo smo odigrali v obrambi. Na srečo smo bili skozi celotno srečanje razpoloženi v napadu in to nas je danes rešilo in pripeljalo do zmage. V drugem polčasu smo srečanje obrnili sebi v korist, pa potem sami sebi spet zakomplicirali življenje, saj smo slabo odreagirali na "pressing" obrambo, izgubljali žoge pri podajah, na koncu celo zgrešili proste mete, a sreča je bila tokrat na naši strani, za razliko od tekme s Sutjesko v Ligi ABA. Na koncu je pomembna zmaga, saj je pomembno, kako začneš tekmovanje. Verjamem, da bomo v prihodnje igrali bistveno bolje, če želimo razmišljati o uspehu," je pojasnil trener Gašper Potočnik.

Bascaglia: Zelo mi je žal za zadnji napad
Trener gostov Maurizio Bascaglia je dodal: "Če gledamo rezultat in statistiko, lahko rečemo, da smo odigrali dobro prvo mednarodno tekmo v naši klubski zgodovini. Dobro smo napadali, ampak boljše bi morali odigrati v obrambi. V prihodnje moramo odigrati veliko boljše, če želimo do uspeha. Igrali smo energično, saj smo se vrnili po zaostanku, ampak Ljubljančani so nocoj resnično dobro zadevali. Na prihodnji tekmi moramo pokazati, da smo se nekaj naučili iz poraza. Igralci so imeli željo in pravi pristop, ampak popraviti moramo napake v obrambi. Zelo mi je žal za zadnji napad, ampak nekateri igralci so naredili določene napake in ni nam uspelo. Mogoče je celo boljše, da smo izgubili, če smo se le nekaj naučili in pridobili pomembne izkušnje za nadaljevanje tekmovanja."

Skupina A, 1. krog:
UNION OLIMPIJA - AQUILA TRENTO
98:97 (22:26, 26:26, 25:19, 25:26)
2.200; Z. Wright 18, Lešić 17, Lapornik 16, Zakis 14, Zagorac 13, Mesiček 8, Rupnik 7, Nikolić 3, Vučetić 2; J. Wright 22, Pascolo 16, Sanders 13, Poeta 11, Sutton 9, Lockett 8, Flaccadori 6, Lofberg 4, Forrey in Baldi Rossi po 3, Lechthaler 2.

Met za dve: 22/41; 30/50
Met za tri: 14/22; 7/14
Prosti meti: 12/19; 16/23
Skoki: 26; 32




BILBAO BASKET - NANTERRE
73:76 (19:17, 7:19, 22:12, 25:28)

TELEKOM BASKETS BONN - OLDENBURG
88:77 (20:20, 23:18, 23:25, 22:14)


V drugi del, to je med najboljših 32, se uvrstijo najboljše štiri ekipe.

Union Olimpija premagala Trento