Olympiacos je lani presenetil košarkarsko Evropo in drugič postal prvak. Oba naslova je osvojil pod taktirko Dude Ivkovića, ki pa je pred letošnjo sezono zapustil Pirej. Foto: Reuters
Olympiacos je lani presenetil košarkarsko Evropo in drugič postal prvak. Oba naslova je osvojil pod taktirko Dude Ivkovića, ki pa je pred letošnjo sezono zapustil Pirej. Foto: Reuters
Ettore Messina
Po sezoni v Los Angelesu in neuspeli avanturi pri madridskem Realu se Ettore Messina vrača na klop CSKA-ja. Foto: EPA
Rudy Fernandez
Rudy Fernandez, ki je lani postal s Španijo evropski prvak, letos pa je osvojil srebrno odličje na olimpijskih igrah, je v tej sezoni že zablestel v dresu Reala. Odličen je bil v superpokalu, kjer so osemkratni evropski prvaki ugnali Barcelono. Foto: EPA
Šarunas Jasikevičius in Chris Kaman
Barcelona je pred začetkom Evrolige ugnala tudi moštvo iz Lige NBA Dallas Mavericks. Na sliki Šarunas Jasikevičius, ki se je vrnil v dres katalonskega ponosa. V Barco je Litovec prestopil leta 2000 iz Olimpije, v Kataloniji pa je ostal tri sezone. Foto: Reuters
David Blatt
David Blatt je lani z Maccabijem igral kar na treh frontah. V državnem prvenstvu in Ligi ABA je še uspel z močnim moštvom premagati konkurence, a v Evroligi pa je ob močnih nasprotnikih ostal brez Final Foura. V epskem četrtfinalu je bil boljši Panathinaikosa. Foto: EPA
Bo McCalebb
Fantastični Američan z makedonskim potnim listom je iz Siene prestopil v Turčijo, kjer se je tudi najprej preizkusil v Evropi. Zdaj bo nosil dres Fenerbahčeja, ki je na prijateljskih tekmah ugnal tudi Boston Celticse. Foto: EPA
Dvakratni najkoristnejši igralec Evrolige Dimitris Diamantidis, ki je bil šestkrat izbran tudi za najboljšega obrambnega košarkarja v tem tekmovanju, je bil v zadnjih letih podaljšana roka Željka Obradovića na parketu. Zdaj srbskega strokovnjaka ni več na čelu Panathinaikosa, Diamantidis pa ima kopico novic soigralcev. Foto: EPA
Saša Vujačić, Sasha Kaun
Saša Vujačić se je odločil, da ostane v Carigradu in ga letos čaka druga sezona v Evroligi. Foto: EPA
Petteri Koponen
Glavna okrepitev Himkija, ki se bo pomeril z Olimpijo, je Petteri Koponen, ki je glavni nosilec finske izbrane vrste, v Stožicah pa se bo pomeril še z dvema drugima nosilcema igre finske reprezentance. Foto: EPA


Lani je sezona v Evroligi navdušila. V prvi polovici so se zaradi "lock-outa" v Ligi NBA v Evropi predstavili tudi številni košarkarji, ki si sicer kruh služijo v severnoameriški "profesionalni" ligi, zaradi česar so bile tekme v Evroligi še toliko bolj zanimive. Izjemen je bil tudi Final Four v Carigradu, na katerem je presenetil Olympiacos. Najprej že v polfinalu z zmago nad Barcelono, pravo senzacijo pa je vrsta Dušana Ivkovića pripravila v finalu, ko je po neverjetnem preobratu presenetila favorizirano zvezdniško zasedbo CSKA-ja.

Evroliga tokrat tudi v petek
V novi sezoni Evrolige se obeta kar nekaj novosti. Kot prva je spremenjen termin tekem. Tako bodo zdaj srečanja na sporedu ob četrtkih in prvič tudi ob petkih. Glavni razlog za spremembo termina so obračuni v evropskih nogometnih tekmovanjih, z gledanostjo teh pa se košarka ne more primerjati. Union Olimpija, ki je znova edini slovenski predstavnik v najmočnejšem evropskem tekmovanju bo domače tekme prav vse igrala ob petkih.

Letošnja sezona bo že 12. pod okriljem Uleba in bo za slovensko košarko prelomna. Olimpija ima zadnje leto zagotovljeno mesto v tekmovanju in si ga bo v prihodnje morala zagotoviti preko Lige ABA. V preteklih letih so imeli srbski, hrvaški in slovenski predstavnik mesto v Evroligi zagotovljeno. Neposredno se bosta iz jadranskega regionalnega tekmovanja v Evroligo uvrstila le najboljša, tretjeuvrščeni pa se bo pomeril v kvalifikacijah. Final Four bo prvič v Londonu, ki bo turnir najboljših štirih na stari celini gostil tudi ob koncu prihodnje sezone.

V Moskvi ponovno glavni Messina
Po poročanju spletne strani Insidehoops ima najvišji proračun v Evroligi CSKA, ki je evropski prvak postal že šestkrat. Moskovčani naj bi imeli na voljo kar 38 milijonov evrov, tudi na stavnicah pa zasedajo prvo mesto. Glavna okrepitev "rdeče armade", ki je pod taktirko Jonasa Kazlauskasa lani klonila v finalu, je nedvomno trener Ettore Messina. Italijanski strokovnjak si je s CSKA-jem že dvakrat pokoril Evropo.

Klub so med drugim zapustili ključni igralci Ramunas Šiškauskas, Aleksej Šved in v prvi vrsti MVP lanske sezone Andrej Kirilenko, vendar so v ruski prestolnici znova sestavili izjemno zasedbo. Ruske prvake so okrepili trije Američani, branilca Aaron Jackson, ki se je lani izkazal v Bilbau, in odlični strelec Drew Nicolas, ter eden najboljših strelcev lani Sonny Weems, ki je prišel iz Žalgirisa. Nenadu Krstiću in Milošu Teodosiću, ki bo tudi letos osrednja figura CSKA-jeve igre, sta se pridružila še dva Srba Vladimir Micov in Zoran Erceg. Prišel je tudi izkušeni Rusi Aleksej Zozulin. Poleg obeh Srbov se veliko pričakuje tudi od Viktorja Hrjape in Andreja Voronceviča.

Realove ambicije po devetem naslovu
Izjemno kakovostno zasedbo je sestavil madridski Real, ki po stavnicah kotira na drugo mesto. Najodmevnejša okrepitev je nedvomno Rudy Fernandez. Odlični španski reprezentant je že lani med prenehanjem vseh dejavnosti v Ligi NBA igral v belem dresu. Udarno navezo z Rudyjem bosta na zunanjih položajih tvorila še Španec Sergio Llull in Američan z azerbajdžanskim potnim listom Jaycee Carroll. Konkurenco je še zaostril hrvaški reprezentant, sicer Američan, Dontaye Draper.

Pod košem se v novi sezoni še več pričakuje od supernadarjenega Nikole Mirotića, klubu se je pridružil odlični skakalec Marcus Slaughter. Pri iskanju minut je težka naloga pred enim izmed šestih Slovencev v Evroligi Mirzo Begićem. Real je tudi prvi favorit v skupini z Olimpijo.

Nova centra in trije nadarjeni mladeniči
Tako po stavnicah kot tudi proračunu je na tretjem mestu Barcelona, ki je Evroligo osvojila leta 2010. V dresu katalonskega velikana bo znova zaigral Šarunas Jasikevičius. Litovski veteran je evropski prvak postal že štirikrat, z Barco pa je bil najboljši v Evroligi pred skoraj desetletjem. Vrsto Xavija Pascuala, ki je lani zaigrala na Final fouru, so okrepili trije nadarjeni košarkarji, Črnogorec Marko Todorović, Španec Alex Abrines in supertalentirani komaj 17-letni Dalmatinec Mario Hezonja, ki pa bo letos večinoma igral v B-ekipi.

Povsem nova je centrska linija španski prvakov. Pod samim obročem bosta igrala Ante Tomić in Nathan Jawai. V napadu glavni aduti ostajajo kapetan in najboljši evroligaški strelec vseh časov Juan Carlos Navarro, Pete Mickeal in slovenski krilni center Erazem Lorbek.

Ponovitev uspeha malo verjetna
Četrti na stavnicah je evropski prvak Olympiacos, ki je proračunu tudi med desetimi najbogatejšimi. Lani je klub igral pod taktirko izjemnega Dude Ivkovića. Georgiosa Bartzokasa čaka težka naloga, čevlji izkušenega Srba pa bodo za nekdanjega trenerja Panioniosa verjetno preveliki. Ekipa ni doživela veliko sprememb, prišla sta Dimitrios Mavroeidis in Stratos Perperoglou. Glavni nosilec igre bo tudi v tej sezoni Vassilis Spanoulis, eden izmed glavnih pa tudi lanski junak finala Georgios Printezis.

V Tel Avivu številni novi obrazi
Z okoli 20 milijonov proračuna se lahko pohvali tudi petkratni evropski prvak in peti najresnejši kandidat za osvojitev Evrolige Maccabi. Lanski zmagovalec Lige ABA je v svoje vrste zvabil kar sedem novih igralcev. Novi so kar trije organizatorji igre Ricky Hickman, David Logan in Moran Roth. Na krilu se je serijski izraelski prvak okrepil s Sylvenom Landesbergom, pod obročem pa z Nikom Caner-Medleyjem in nekdanjim zmajem Giorgijem Šermadinijem.

Zvezdniška zasedba v Carigradu
Najresnejši kandidat ob Realu za osvojitev Olimpijine predtekmovalne skupine je Fenerbahče. Carigrajsko moštvo na stavnicah zaseda šesto mesto, po proračunu pa je še mesto višje. Fener je nedvomno poskrbel za najbolj odmevne prestope letos. Ekipo je prevzel Simone Pianigiani, ki je v zadnjih letih žel uspehe s Sieno. Iz Toskane sta mu sledila Bo McCalebb, ki je bil lani najboljši strelec Evrolige, in Avstralec David Andersen. Pod obročem je konkurenco zaostril sloviti Mike Batiste, moštvo pa se je okrepilo še z Romainom Stom. Nova sta tudi Ilkan Karaman in Baris Ermis. Poleg novih košarkarjev se veliko pričakuje tudi od Omerja Onana, Bojana Bogdanovića, Kaje Pekerja in nesojenega slovenskega reprezentanta Emirja Preldžića. Fener bo naskakoval prvo uvrstitev v končnico po štirih letih.

Konec Obradovićeve ere
Med najbogatejše sodi tudi sedmi s stavnic in evropski prvak iz leta 2011 Panathinaikos. Šestkratni zmagovalec najmočnejšega klubskega evropskega tekmovanja je doživel ogromno sprememb, najbolj drastična pa je vsekakor na trenerskem mestu. Argiris Pedoulakis, nekdanji igralec Paa, je zamenjal Željka Obradovića, ki je zelene iz Aten vodil kar 13 sezon in jih popeljal do petih naslovov v Evroligi. Novih je kar 11 igralcev. Prišli so branilci Roko Leni Ukić, Derwin Kitchen, Vasilis Xanthopoulos in Michael Bramos, krili Charis Giannopoulos ter Jonas Mačiulis, pod obročem pa so Panathinaikos okrepili Sofoklis Schortsanitis, Stephane Lasme, Andry Panko, Hilton Armstrong in Gaios Skordilis. V klubu tako ostaja le Kostas Tsartsaris in Dimitris Diamantidis, ki bo tudi letos glavno orožje Paa.

Vujačić ostaja v dresu Efesa
Turški klubi se še niso uspeli prebiti na evropski vrh. Denarni vložek s strani predvsem carigrajskih moštev je bil v zadnjih letih ogromen in tako je poleg Fenerja tudi Anadolu Efes med favoriti za končni uspeh. Osmi so na stavnicah turški pivovarji, ki pa po proračunu sodijo pod sam vrh. Oktay Mahmuti se vrača na klop, kjer je začel trenersko delo. Efesu so se pridružili trije odlični košarkarji Jordan Farmar, Semih Erden in Jamon Lucas, prišel pa je tudi mladi Birkan Batuk. Prva dva imata tudi NBA-izkušnje. Na zunanjih položajih bo med glavnimi tudi slovenski ostrostrelec Saša Vujačić, tu pa sta še Kerem Tunceri in Sinan Guler. Pod obročem velja izpostaviti Duška Savanovića.

Nachbar v Nemčiji, Dragića čaka debi
Med preostale favorite sodijo še Caja Laboral, italijanska Montepaschi Siena in Olimpia Milano ter moskovski Himki, ki je tudi med desetimi najbogatejšimi v Evroligi, lani pa je slavil v Eurocupu. Torej kar štirje nasprotniki Olimpije, ki je glede na proračun prav na zadnjem mestu, so med desetimi najbogatejšimi, in tako je jasno, da je upravičeno skupina A označena za skupino smrti.

Poleg sedmih slovenskih košarkarjev pri Olimpiji jih bo še šest nastopalo pri drugih evroligaških klubih. Poleg že omenjenih Begića, Lorbka in Vujačića bodo igrali še Zoran Dragić, ki bo debitiral v najmočnejšem evropskem tekmovanju, igral pa bo za Unicajo iz Malage, izkušeni Boštjan Nachbar, ki se je pridružil nemškemu Bambergu, in Gašper Vidmar, ki ostaja v Carigradu, a je iz Fenerja odšel k ambicioznemu Bešitkašu. Pri aktualnem turškem prvaku in zmagovalcu Eurochallenga bosta v novi sezoni igrala tudi dva nekdanja problematična zmaja Damir Markota in Vladimir Dašić.