Union Olimpija začenja evroligaško sezono pri Cantuju, ki je med evropsko košarkarsko elito prišel prek kvalifikacij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija začenja evroligaško sezono pri Cantuju, ki je med evropsko košarkarsko elito prišel prek kvalifikacij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dominic Waters, Union Olimpija
Močno je razočaral Američan Dominic Waters, ki je povsem nenevaren za nasprotnikov koš. Na štirih tekmah v tej sezoni ni zadel še niti enega meta iz igre, prispeval pa je vsega eno samo točko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sasu Salin, Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Union Olimpija
Z mladostjo in zagnanostjo ter s prazno blagajno bo Olimpiija težko kos nasprotnikom v skupini A. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manučar Markoišvili
Glavno orožje Cantuja, ki letos igra pod sponzorskim imenom Mapooro, je nekdanji košarkar Uniona Olimpije Gruzijec Manučar Markoišvili. Foto: EPA

"Cantu je trenuntno najboljše moštvo v Italiji. Nosilci moštva so že dolgo skupaj, pod istim trenerjem in imajo bučne navijače," je četrtkovega nasprotnika ob začetku evropske sezone predstavil kapetan Olimpije Teemu Ranniko.

Uigrani, pametni in disciplinirani Cantu
"Igramo proti ekipi, ki letos še ne pozna poraza. Dobili so zelo dobro Sieno, vse so zmagali v kvalifikacijah, nazadnje Romo v gosteh. Igrajo zelo pametno in disciplinirano košarko. Cantu je izjemno stabilna ekipa, predvsem v smislu kadrovanja, saj imajo kontinuiteto. Športni direktor in trener izjemno dobro delujeta skupaj. Igrajo izjemno pametno košarko, kar se kaže pri odličnih rezultatih. V obrambi si zelo dobro pomagajo, v napadu so dobri strelci z razdalje. Imajo dobre skakalce. Čaka nas izredno težka tekma," je predstavitev prvega tekmeca dopolnil trener Saša Filipovski.

Po obetavnem začetku Jadranske lige (2 zmagi in poraz) se vse misli Ljubljančanov usmerjajo v Evroligo, kjer jih v težki skupini A čakajo obračuni s samimi res močnimi in predvsem urejenimi ter finančno veliko močnejšimi nasprotniki.

V Italijo po presenečenje
"Kar se tiče nas, bomo skušali odigrati dobro, čvrsto. Skušali bomo presenetiti nasprotnika. Zavedamo se svojih odlik," je letošnji pristop znova prevetrene Olimpije. Filipovski je zatem novinarjem potožil o zdravstvenih skrbeh njegovih varovancev: "Zdravstveno stanje ni najboljše. Alen Omić ima bolečine v hrbtu, Aron Baynes ima bolečine v gležnju in igra brez treninga. Poskusila sta trenirati, vendar realno nista pripravljena za tako težko preizkušnjo, kot nas čaka v Cantuju."

Filipovski je potrdil, da bi lahko v primeru črnega scenarija Ljubljančani na gostovanju v Lombardiji igrali brez klasičnega centra. Na "petici" sicer po potrebi lahko igra Dražen Bubnić, na položaju krilnega centra pa lahko pomaga Dino Murić. Te kombinacije pri najuspešnejšem slovenskem klubu že uigravajo na treningih.

Razbremenjeni in polni energije
Ob kadrovskih primanjkljajih, ki so posledica finančne podhranjenosti je Filipovski izpostavil bistveno za uspeh letošnje Olimpije: "Naša ekipa ne bo zdržala in ne zdrži pritiskov, da se mora uvrstiti v Top 16. Realno gledano imamo zares močne nasprotnike. Torej naša ekipa lahko igra dobro, če igra razbremenjeno. Zato se trudim, da igralci čutijo čim manj pritiska, po drugi strani pa od njih zahtevam in pričakujem, da se koncentrirajo na elemente košarkarske igre in da je rezultat vedno posledica procesa delovanja, ne pa sama koncentracija na cilj. Treba je imeti željo po zmagi, a ta ni dovolj. Potrebno je trdo delati na terenu in precizno ter pametno igrati v napadu in obrambi. Vemo, kakšne so naše pomanjkljivosti. Nimamo izkušenj, kar moramo nadomestiti z neko energijo, ki jo kažemo. Vendar za ta nivo, samo energija ni dovolj. Delali bomo na tem, da se bomo enakovredno kosali. Igrali bomo razbremenjeno in iskali priložnosti, da presenetimo favorizirane nasprotnike."

Lakovič predraga rešitev "playja"
Filipovski se je še posebej razgovoril glede možnosti, da bi za Olimpijo zaigral Jaka Lakovič. "Da se ne bo razumelo narobe in reklo, da v svoji ekipi ne želim Jake Lakoviča. On ima 800 tisoč evrov plače, naš celoten proračun pa je nekaj manj kot milijon in mu ne moremo dati 7 tisoč dolarjev, kot jih ima Dominic Walters. Izvrstno bi bilo imeti igralca takega kalibra, ki bi ogromno doprinesel. Super bi bilo imeti tudi Ilievskega recimo. Ampak to je nemogoče. To, da takšen igralec, kot je Lakovič in s takšno plačo, sploh ni v ekipi Galatasarayja, govori o tem, s kakšnimi nasprotniki imamo opravka."

Od novih okrepitev je za enkrat daleč najmanj pokazal Dominic Waters. Za enkrat bo ameriški organizator igre še dobil priložnost, vendar pa bo moral kmalu pokazati napredek v igri: "Kar se tiče Waters, definitivno lahko da več. Tudi jaz od njega pričakujem več. Kaj bo v bodoče, bomo videli. Tudi od nekaterih drugih igralcev pričakujem več, kot so dali do zdaj. Kaj bo v prihodnje, je odvisno tudi od njegove pogodbe. Za enkrat bo Waters še dobil priložnost. Potrebujemo potrpljenje in mir. Dominic je bil načrtovan za rezervnega organizatorja igre. Lovil sem drugega košarkarja, vendar smo za tak denar, pripeljali lahko tako dobre igralce. V tem trenutku, če bo slabše igral, bo več priložnosti za Rupnika in tudi Močnika. Če pa bo nadaljeval z igrami pod pričakovanju, pa bomo jasno razmišljali tudi o tem, da se ga zamenja. Zdaj čakamo, da se zbudi. Zanj je to velik pritisk, saj še ni igral na tem nivoju."

EVROLIGA (M)
1. KROG


Skupina A

Četrtek ob 20.45:
MAPOORO CANTU - UNION OLIMPIJA

Kudlacek      193   Waters       185 cm
Abass         194   Rupnik       185   
Ščekić        207   Prepelič     191   
Smith         188   Blažič       196   
Markoišvili   197   Rannikko     188   
Leunen        206   Salin        192   
Mazzarino     181   Murić        200   
Casella       196   Baynes       208   
Brooks        203   Bubnić       205   
Tyus Cecchini 203   Page         204   
Tabu          190   Močnik       178   
Aradori       194   Sulejmanović 204   
Cusin         211   Omić         215   
Trener: Trinchieri  Trener: Filipovski 



FENERBAHČE ÜLKER - HIMKI MOSKVA

Petek ob 20.45:
REAL MADRID - PANATHINAIKOS

Skupina B
Četrtek ob 20.00:
ELAN CHALON - ASSECO PROKOM

Ob 20.45:
UNICAJA MALAGA - MACCABI

Petek ob 20.45:
MONTEPASCHI SIENA - ALBA BERLIN

Skupina C

Četrtek ob 18.45:
ŽALGIRIS - CEDEVITA ZAGREB

Ob 20.00:
OLYMPIACOS - CAJA LABORAL

Petek ob 20.45:
EMPORIO ARMANI - ANADOLU EFES

Skupina D
Petek ob 18.00:
CSKA MOSKVA - LIETUVOS RYTAS

Ob 19.00:
BEŠIKTAŠ - PARTIZAN

BARCELONA - BROSE BASKETS