LeBron James je v prvem polčasu dosegel le štiri točke, precej boljši je bil v drugem delu. Danny Green je zadel vseh pet metov za tri točke. Foto: EPA
LeBron James je v prvem polčasu dosegel le štiri točke, precej boljši je bil v drugem delu. Danny Green je zadel vseh pet metov za tri točke. Foto: EPA
Mario Chalmers
Mario Chalmers se je izkazal z 19 točkami in zelo dobro igro v obrambi. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James je dvignil gledalce na noge z zabijanjem po protinapadu za 91:67. Foto: EPA
Gregg Popovich in Tony Parker
Gregg Popovich je skušal z minutami odmora presekati nalet Miamija, sedem minut pred koncem pa se je vdal in vse nosilce igre poklical na klop. Energijo bodo potrebovali že v torek na tretji tekmi. Foto: EPA
Košarkarji Miamija so bili zelo motivirani pred začetkom srečanja. Nikakor si niso smeli privožčiti poraza. Foto: EPA
Manu Ginobili
Manu Ginobili v finalni seriji še ni ujel prave forme. Foto: EPA
American Airlines Arena
Naslednje tri finalne tekme bodo v San Antoniu, navijači Miamija pa upajo, da bodo lahko naslov nato proslavili v American Airlines Areni. Foto: EPA

Gostitelji so bili pod velikim pritiskom, saj si nikakor niso smeli privoščiti zaostanka z 0:2 pred odhodom v Teksas. San Antonio se je odlično upiral do 35. minute, ko je zaostajal le za štiri točke (69:65). Vročica je zažarela ob koncu tretje četrtine z delnim izidom 6:0, vse pa je bilo odločeno že po petih minutah zadnje četrtine, ko je na semaforju pisalo 94:67.
Velika trojica pri Spursih odpovedala
LeBron James
je znova skušal razigrati soigralce, v prvem polčasu je dosegel le štiri točke, skupaj pa jih je prispeval 17, izkazal se je s sedmimi podajami. Blestel je Mario Chalmers, ki je bil najboljši strelec tekme z 19 točkami. Ray Allen je zadel tri trojke. Pri Spursih je izstopal Danny Green, ki je zadel vseh pet poskusov za tri točke. Tony Parker (pet izgubljenih žog), Tim Duncan in Manu Ginobili niso imeli svojega večera. San Antonio je izgubil kar 17 žog, Miami pa le šest.
Izjemen začetek Greena
Bolje so začeli gostje. Nekdanji igralec Uniona Olimpije Green je v prvih štirih minutah kar trikrat zadel izza črte (dvakrat ga je lepo našel Parker) in Spursi so hitro povedli z 11:6. Gostitelji so se po minuti odmora zbrali. Chalmers je zadel trojko, Udonis Haslem pa je polagal ob prekršku Borisa Diawa, dodal je še prosti met in znižal na 14:15. Miami je po košu Chrisa Bosha povedel z 18:15 in prvič je v dvorani završalo, a odgovoril je Gary Neal s trojko. James je 14 sekund pred koncem uvodne četrtine dosegel edini koš (1/4 iz igre) v prvih 12 minutah (22:22).

Miami v vodstvu kljub štirim točkam LeBrona

Drugo četrtino je bolje odprl Miami, izkazali so se rezervisti. Mike Miller je zadel za tri točke, v protinapadu pa je polagal Norris Cole. Neal je z dvema prostima metoma in trojko izenačil (29:29). Spursi so zelo dobro metali z razdalje, American Airlines Arena, Ginobili je zadel z osmih metrov (29:34).
Gostitelji niso dobro metali od daleč, zato so znova iskali mete iz rakete. Chris Andersen je silovito zabil, a "Birdman" pri prostih metih ni bil natančen. Allen in Wade sta poskrbela za vodstvo Miamija s 45:42. Parker je znova sijajno vodil igro Spursov, našel je Greena, ki je s četrtega poskusa zadel še četrto trojko. V zadnjih dveh minutah pred odmorom so Heati stisnili v obrambi, gostje niso dosegli niti točke. Po trojki Chalmersa in polaganju Wadea pa je Miami odšel na odmor s prednostjo petih točk (50:45). James je dosegel v prvem delu le štiri točke (2/7 iz igre).

Chalmers začel serijo gostiteljev

V uvodnih treh minutah drugega polčasa San Antonio ni zadel iz igre in James je z dvema prostima metoma povišal na 54:46. Sijajni Green in Kawhi Leonard sta s trojkama znova izenačila (56:56). Po polaganju Greena v 32. minuti so Spursi zadnjič na tekmi vodili (61:62). Sledile so sanjske minute Miamija. Razigral se je Chalmers, ki je polagal in dodal prosti met, nato pa našel Allena, ki je zadel izza črte (67:62). Parker je še znižal na 69:65, nato pa je Miller zadel trojko po lepi podaji Jamesa, Chalmers pa je zaključil četrtino s košem in prostim metom ob prekršku Leonarda (75:65).

Spursi nemočni ob silovitem naletu Miamija

James se je razigral na začetku zadnje četrtine. Najprej je povišal na 77:65, nato nase povlekel več igralcev San Antonia in našel Millerja, ki je bil nezgrešljiv pri metih za tri točke. Gostje so skušali odgovoriti, a Ginobili in Neal nista bila natančna. Po polaganju Jamesa v 39. minuti in seriji 15:0 Miamija je jezni Gregg Popovich vzel minuto odmora (84:65). To ni pomagalo gostom. James je podal do Allena, ki je zadel novo trojko, Miller je ukradel žogo Parkerju in podal v protinapad do Jamesa, ki je silovito zabil in poskrbel za popolno evforijo na tribunah American Airlines Arene (91:67).
Sedem minut in 43 sekund do konca je Popovich iz igre vzel vse nosilce igre, vstopili so Tracy McGrady, Cory Joseph, Patty Mills, Matt Bonner in DeJuan Blair. Zadnje minute so minile v igri rezervistov in zabavi na tribunah.

James popolnoma zaupa soigralcem

"Popolnoma zaupam soigralcem, podajam jim v ključnih trenutkih. Tokrat so zares odlično zadevali, Miller in Allen sta bila sijajna pri metih od daleč. Met mi v prvem polčasu ni stekel, zato sem se odločil, da bom koristen za ekipo s podajami. Chalmers je bil odličen, tudi Parkerja je zelo dobro pokril," je bil zadovoljen James.
"Moja prva naloga je, da skušam ustaviti Parkerja. To mi je tokrat uspevalo. V napadu je vsaka točka le bonus. Na začetku zadnje četrtine smo se zmenili, da hitro povišamo razliko, ki je takrat bila 10 točk, in si predčasno zagotovimo zmago," je poudaril Chalmers.
Ginobili: Odpovedali smo na celi črti
"Tako se ne igra v v finalu. V drugem polčasu smo se popolnoma izgubili, Miami nas je povozil. Žoga je slabo krožila v napadu, nismo si ustvarili dobrih položajev za met, izgubili smo preveč žog. Če bi mi nekdo pred prihodom v Miami ponudil izid 1:1 pred vrnitvijo domov, bi seveda sprejel. Prvo tekmo smo dobili, na drugi pa smo odpovedali na celi črti," je pojasnil Ginobili, ki je v 18 minutah prispeval le pet točk.
Tretja tekma finala bo v noči iz torka na sredo v AT&T Centru v San Antoniu, kjer gledalci že nestrpno pričakujejo vse tri tekme. Zadnjič so svoje ljubljence pozdravili 21. maja proti Memphisu.

Finale, druga tekma:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2) 1:1
103:84 (22:22, 28:23, 25:20, 28:19)
19.900; Chalmers 19 (6/12 iz igre, 2/4 za tri), James 17 (7/17 iz igre, 1/3 za tri), 8 skokov in 7 podaj, Allen 13 (3/5 za tri), Bosh 12 in 10 skokov, Wade 10, Andersen in Miller (3/3 za tri) po 9, Haslem 5, Lewis 4, Battier 3, Cole 2; Green 17 (6/6 iz igre, 5/5 za tri), Parker 13, Neal 10, Duncan (11 skokov) in Leonard (14 skokov) po 9, Joseph 8, Ginobili in Bonner po 5, Splitter 4, Blair in Mills po 2.

Met iz igre: 41/83; 32/78
Met za tri točke: 10/19; 10/20
Prosti meti: 11/14; 10/14
Skoki: 36; 44
Podaje: 22; 16


Tretja tekma, sreda ob 3.00:

SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Četrta tekma, petek ob 3.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Peta tekma, ponedeljek ob 2.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)




Šesta tekma, sreda, 19. 6., ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Sedma tekma, petek, 21. 6., ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)


Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.