Kawhi Leonard je bil na obeh tekmah v Miamiju neustavljiv. Foto: Reuters
Kawhi Leonard je bil na obeh tekmah v Miamiju neustavljiv. Foto: Reuters
Tony Parker
Tony Parker je z izjemnimi prodori premešal obrambo Miamija. Foto: Reuters
Chris Bosh, Dwyane Wade in LeBron James
Chris Bosh, Dwyane Wade in LeBron James niso vajeni takih polomov. V finalu so doživeli že tri poraze s 15 ali več točkami razlike. Foto: Reuters
Tim Duncan
Gospod dvojni dvojček Tim Duncan je tik pred osvojitvijo petega šampionskega prstana. Foto: Reuters
Danny Green
Danny Green je s tremi trojkami naredil razliko, ki se je v nadaljevanju le še povečala. Foto: Reuters
Erik Spoelstra
Erik Spoelstra bo moral moral v dveh prostih dneh nekaj korenito spremeniti. Foto: Reuters
Serena Williams in Usain Bolt
Najboljša teniška igralka na svetu Serena Williams in najboljši šprinter sveta Usain Bolt sta si ogledala izjemno predstavo San Antonia. Foto: Reuters

Miami pred tem 48 tekem v končnici ni izgubil dvakrat zapored, zdaj pa so Spursi shladili Vročico z gladkima zmagama v dvorani American Airlines Arena. Gostje so blesteli s kolektivno igro (vseh 13 igralcev se je vpisalo med strelce), imeli so veliko premoč pod obročema (44:27). Igro je sijajno vodil Tony Parker (19 točk), Kawhi Leonard (20 in 14 skokov) pa je verjetno glavni kandidat za MVP-ja finalne serije.
LeBron James je dosegel 28 točk, a njegovi soigralci so popolnoma odpovedali. Dwyane Wade je iz igre metal le 3/13, izgubil je tri žoge.
Green zrežiral nov odličen štart Spurso

Številni strokovnjaki so pred srečanjem napovedali, da bo Miami že od začetka krenil popolnoma drugače kot na tretji tekmi, a so se zmotili. Gostitelji so povedli s polaganjem Chrisa Bosha z 2:0, potem pa so Spursi prevzeli nadzor nad dogajanjem na parketu. Danny Green je zadel dve trojki (4:13) in Erik Spoelstra je po petih minutah vzel minuto odmora. Wade in Bosh sta s šestimi zaporednimi točkami znižala na 10:13 in Gregg Popovich je potreboval minuto pogovora s svojimi izbranci. V zaključku uvodne četrtine so blesteli rezervisti San Antonia. Patty Mills je bil natančen izza črte, Matt Bonner je zadel iz štirih metrov, dva prosta meta je dodal Manu Ginobili in gostje so si priigrali devet točk naskoka (17:26).
Izjemni prodori Parkerja
Na začetku druge četrtine je Tiago Splitter brez težav polagal, po izgubljeni žogi nerazpoloženega Wada (1/7 iz igre v prvem polčasu) pa je Green zadel novo trojko in ponavljala se je zgodba s tretje tekme (17:31). Ray Allen je z dvema trojkama znižal na 28:37, a Miamiju nikakor ni uspelo narediti serije. Obramba je bila slaba. San Antonio je odgovoril z delnim izidom 9:0. Parker je blestel v značilnih prodorih, Ginobili je bil natančen za tri točke (28:46).
Žvižgi s tribun za razglašene gostitelje
Spoelstra je v igro poslal tudi Toneyja Douglasa, ki je v letošnji končnici igral le nekaj minut. Parker je bil neustavljiv, do odmora je nanizal 12 točk (6/10 iz igre). Mills je velikokrat ostal sam pri metih od daleč (33:53), nato pa je v naslednjem napadu zgrešil trojko, a je žogo ujel Leonard in jo silovito zabil za 33:55. Gledalci v American Airlines Areni niso mogli verjeti svojim očem, nekateri so celo žvižgali domačim zvezdnikom. James (7 točk v prvem delu) je iz težkega položaja tik pred odmorom zadel trojko in na polčas so Spursi odšli s prednostjo 19 točk (36:55).
19 točk Jamesa, a prednost Spursov še narasla
V tretji četrtini je James skušal sam ujeti priključek. Akcije je končeval s prodori, v uvodnih štirih minutah drugega polčasa je nanizal deset točk. Miami pa je s serijo 12:6 znižal na 48:61. Spursi so imeli vedno pripravljen pravi odgovor, Leonard in Diaw sta povišala prednost na 20 točk (48:68). Pod košem so bili gostitelji nemočni, Duncan je brez težav zabil, nato pa podal do Leonarda, ki je s trojko povišal naskoka na neverjetnih 24 točk (49:73). James je v tretji četrtini dosegel kar 19 točk, prednost San Antonia pa je le še narasla (57:81).
Rezervisti dobili priložnost v zadnji četrtini
V zadnji četrtini se je Miami približal na 66:84, a so gostje hitro povišali prednost na 22 točk. V zadnjih treh minutah so bili na parketu igralci, ki zelo malo igrajo v finalu. James Jones je zadel tri trojke in nanizal 11 točk, morda si je s tem priboril večjo minutažo na peti tekmi, ko bo Spoelstra moral nekaj spremeniti. Gledalci so drugič zapored že precej pred koncem razočarani zapustili dvorano.
Popovich: Na peti tekmi moramo igrati še boljše
"Zadovoljen sem z našima predstavama na obeh tekmah v Miamiju, vendar zdaj se vračamo domov. Na peti tekmi moramo igrati vsaj tako dobro ali pa še boljše," je poudaril Popovich, ki je v začetku peterko drugič zapored uvrstil Borisa Diawa. Francoz je izjemno koristen igralec, tokrat je prispeval osem točk, devet skokov in devet podaj.
Duncan novi rekorder po številu dvojnih dvojčkov
"Pričakujem, da bo Miami skušal z veliko energije od začetka tekme v nedeljo. Naša naloga, da ostanemo zbrani in končamo finale v nedeljo pred našimi navijači," je dodal Tim Duncan, ki je z 10 točkami in 11 skoki dosegel 158 dvojni dvojček v končnici, kar je rekord Lige NBA, prehitel je legendarnega Magica Johnsona.
LeBron: Spursi so kot dobro naoljen stroj
James in Wade sta bila na novinarski konferenci zelo razočarana, nikakor pa še nista obesila bele zastave. "Zdaj moramo na novo spisati zgodovino. Najprej moramo dobiti peto tekmo v San Antoniu, kar bo zelo težko, čaka nas vroče vzdušje. Spursi so kot dobro naoljen stroj, na obeh tekmah v naši dvorani so nas zmleli. Obakrat smo res slabo začeli, in to nas je pokopalo," je dodal James, ki je v štirih finalnih tekmah izgubil kar 18 žog.
Se lahko Miami pobere po dveh polomih?
Peta tekma bo v noči z nedelje na ponedeljek v San Antoniu, še nobena ekipa v zgodovini pa se v finalni seriji ni vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah.

Finale, četrta tekma:
MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1) 1:3
86:107 (17:26, 19:29, 21:26, 29:26)
19.900; James 28 (10/17 iz igre, 4/8 za tri), Bosh 12, Jones 11 (4/4 iz igre, 3/3 za tri), Wade 10 (3/13 iz igre), Allen 8, Andersen 5, Chalmers in Cole po 4, Haslem in Lewis po 2; Leonard 20 (7/12 iz igre) in 14 skokov, Parker 19, Mills 14 (5/8 iz igre, 4/6 za tri), Duncan 10 in 11 skokov, Green 9 (3/5 za tri), Diaw 8, 9 skokov in 9 podaj, Ginobili 7, Spiltter 6, Belinelli 4, Bonner in Ayres po 3, Joseph in Baynes po 2.

Met iz igre: 32/71; 40/70
Met za tri točke: 9/22; 9/21
Prosti meti: 13/20; 18/25
Skoki: 27; 44
Podaje: 13; 25

Peta tekma, ponedeljek ob 2.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)




Šesta tekma, sreda ob 3.00:

MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)

Sedma tekma, 21. junija ob 3.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.