Golden State v finalnih serijah proti Clevelandu vodi z 2:1. Cavsi so edini naslov osvojili leta 2016. Foto: Reuters
Golden State v finalnih serijah proti Clevelandu vodi z 2:1. Cavsi so edini naslov osvojili leta 2016. Foto: Reuters
Večjega favorita finala na stavnicah v tem tisočletju ni bilo. Foto: EPA

Čeprav gre za spopad najboljše ekipe tega obdobja proti enemu izmed najboljših košarkarjev v zgodovini, se iz baze ljubiteljev najmočnejše lige na svetu tako v ZDA kot v Evropi čuti naveličanost nad ponavljajočim se finalom. Za nameček naj bi bil letošnji finale enostranski kot že dolgo ne.

Kevin Love je zaradi udarca v glavo in lažjega pretresa možganov še vedno na prisilnem mirovanju. Tako je njegov nastop vprašljiv tudi za prvo tekmo velikega finala. Pri Golden Statu je na listi poškodovanih Andre Igoudala.

Golden State je glede na stavnice v Las Vegasu že na prvi tekmi favorit za 12 točk. Clevelandu dajejo za končni uspeh le 13 odstotkov možnosti. Že ena zmaga v seriji bi bila uspeh za Cavse, pravijo analitiki na drugi strani luže. Cavsi so pred dvema letoma sicer uprizorili preobrat in po zaostanku 1:3 slavili v seriji s 4:3, a takrat je bila ekipa precej bolj konkurenčna, Golden State pa ni imel Kevina Duranta.

Mnogi se sprašujejo, ali je isti finale dober za Ligo NBA? Bodo televizijski rejtingi upadli? Zgodovina pravi, da ne. Ne nazadnje so na največji sceni najboljši košarkar generacije LeBron James, superzvezdnika Stephen Curry in Kevin Durant, dinastija Golden State ..., Skratka odlični prodajni produkti, ki obetajo dobre zgodbe, in naraščajoča popularnost športa, ki je rejtinge že v redni sezoni pognal v nebo, znova obetata visoko gledanost. Ta je bila v preteklih treh letih višja od katere koli finalne serije vse od obdobja Michaela Jordana v 90 letih.

Razlog za odlično gledanost je, da se v finalu nergačem z družbenih omrežij priključijo tudi "navadni" ljubitelji košarke, ki so jo prej spremljali bežno. Po izjemni finalni seriji leta 2016 (Cleveland je zmagal s 4:3) je bila gledanost v ZDA lani praktično enaka. Kako bo letos, bomo videli od petka zjutraj naprej, ko se v Oaklandu začenja veliki finale.

Prva tekma, petek ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND
Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND
Tretja tekma, četrtek, 7. 6., ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE
Četrta tekma, sobota, 9. 6., ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

---------- morebitne tekme: ----------
Peta tekma, torek, 12. 6., ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND
Šesta tekma, petek, 15. 6., ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE
Sedma tekma, pon., 18. 6., ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND