Zdovc je dejal, da je po tekmi s Finsko boljše volje, a da pravi test prihaja šele z Italijani. Foto: Vladimir Nikolič
Zdovc je dejal, da je po tekmi s Finsko boljše volje, a da pravi test prihaja šele z Italijani. Foto: Vladimir Nikolič
Zoran Dragić
Zoran Dragić je bil v napadu izjemno razigran. Foto: Vladimir Nikolič
Slovenci v Kopru nadigrali Fince

80:59).

Finska je bila še pred nekaj leti med evropskimi košarkarskimi "eksoti", a v zadnjih letih se je košarka v tej državi močno dvignila. Reprezentanca ves čas napreduje in za sabo ima zdaj tri velika tekmovanja zapored. Med volkovi je nekaj posameznikov, ki igrajo na vrhunski ravni, obenem pa jih vodi tudi odličen selektor Henrik Dettmann. Ne nazadnje je Slovenija že morala priznati premoč Fincem, ko so bili boljši na domačem EuroBasketu v polnih Stožicah.

Toda tokrat je Slovenija hitro s požrtvovalno in bojevito igro predvsem v obrambi prevzela pobudo in si že v prvi četrtini priigrala občutno prednost, ki se nato nikoli ni spustila pod deset točk. "Osredotočili smo se na obrambo in jo odigrali na vrhunski ravni. Če bomo to zadržali, se lahko nadejamo dobrega rezultata," je po tekmi dejal Zoran Dragić, ki je bil izvrsten tudi v napadu, ko je blestel z 21 točkami (4/6 za dve, 3/5 za tri). Glavni nosilec slovenske izbrane vrste je odlično v obrambi pokrival tudi najboljšega finskega košarkarja Petterija Koponena in mu obenem v napadu povzročal ogromno težav. Z odličnim branilcem bosta v prihajajoči sezoni soigralca pri moskovskem Himkiju.

Zdovc je lahko boljše volje
V petek je po neprepričljivi predstavi Sloveniji le uspelo streti Ukrajince (66:60), šesti z zadnjega EuroBasketa in tudi udeleženci lanskega svetovnega prvenstva pa so se izkazali za kakovostno reprezentanco, saj so v soboto na kolena spravili Italijo, ki je na papirju bistveno kakovostnejša ekipa, kar je poudaril tudi Zdovc: "Dogajanja tega dne so bila nasprotna, kot sem v petek predvideval. Italijani so izgubili z Ukrajinci, ki, kot kaže, le niso tako slabi, Finci pa so bili na tej tekmi za razred slabši. Fantje so povsem drugače pristopili k tekmi in drugače tudi odigrali srečanje. Bilo jih je užitek voditi. Odigrali smo dobro tekmo in sem lahko veliko boljše volje."

Tako kot Dragić je bil tudi selektor zadovoljen z obrambo. Pozitivne stvari pa so bile tokrat tudi v napadu. Kot je povedal Zdovc, je bila v primerjavi z dvobojem z Ukrajino igra bolj ekipna, žoga je bolje krožila, bolje so Slovenci izkoriščali prostor, večja je bila koncentracija, izgubljene žoge so z dobro obrambo izničili, še vedno pa ima reprezentanca kar nekaj težav pri organizaciji napada: "Imeli smo probleme, saj so šli zelo agresivno na našo prvo podajo. Tu smo se slabo odpirali, slabi smo bili tudi pri postavljanju blokov in tu smo imeli probleme. Potem smo brezglavo izgubili nekaj nepotrebnih žog. Z dobro obrambo smo to nadomestili. Tudi Finci so imeli težave z izgubljenimi žogami. Organizacija igre ni naša boljša stran. To vemo od samega začetka, se pa trudimo."

Italija na papirju z izvrstno zasedbo
Pred turnirjem v Bonifiki je Zdovc poudarjal, da je imela Slovenija do zdaj na pripravah težave z dvema tekmama v dveh dneh in je vedno prvo odigrala dobro, drugo pa slabše. Tokrat je bilo drugače: "Pravila ni. To je vse povezano. Zdaj ko je bila prva slabša, je bila druga boljša. Proti Italiji se bo dejansko videlo. Bo dober kazalnik. Navado je tako, da tisti, ki izgubi, odigra drugo tekmo bolje, in obratno. Zame je bila pomembna obramba, ki je kar konstantna. Dobivamo malo število točk in tako imamo priložnost vsako tekmo zmagati. Še nihče nas ni premagal z visoko razliko."

Pravi test bo Italija in tretja tekma v treh dneh, kakršen bo tudi urnik na EuroBasketu. Italijani že dolgo niso imeli tako močne zasedbe, saj so se letos odzvali vsi košarkarji, na čeli z zvenečimi imeni z Lige NBA: "Italijani so v višjem kakovostnem razredu. Imajo kakovostno ekipo. Igrajo specifično košarko in nimajo veliko igre po globini. Igrajo s kar visoko peterko, širijo igro in veliko je pick'n'rollov. Ko ga odigrajo, pa je potem veliko igre ena na ena. Bo dobra tekma in še toliko bolj zanimiva, saj bodo Italijani še bolj motivirani."

Dimec tokrat ni prišel v rotacijo
Ob izvrstnem Dragiću velja izpostaviti tudi Jako Blažiča, ki je prav tako dobro odigral defenzivni del proti Koponenu. V nekaj akcijah je dokazal, da se prebuja tudi v napadu in se mu vrača potrebna samozavest. Pod košem je dobro delo s 15 točkami opravil Alen Omić. Zajetnejšo minutažo je dobil tudi Luka Rupnik, ki se je čvrsto zoperstavil finskim organizatorjem igre. Znova je v obrambi dobro svojo nalogo opravil Mitja Nikolić, ki je navdušil tudi z atraktivnim zabijanjem. Od visokih igralcev velja omeniti tudi Sašo Zagorca, ki je zadel dve trojki in se počasi privaja na reprezentančni sistem. Ko je bil on na igrišču, je bila Slovenija od Finske boljša za 17.

Na klopi je tako obsedel le Žiga Dimec: "Težko je igrati s 13 igralci. Imamo šest visokih igralcev. Malce moramo razigravati tudi še Miho Zupana, da v vsakem polčasu dobi nekaj minut in pride v ritem, saj še vedno ni pravi. Ni bilo predvideno pred tekmo, a se je potem tako izšlo."

Slovenci v Kopru nadigrali Fince