Letos bo Goran v reprezentanci nosil številko tri. Za menjavo se je odločil, ker mu je bila številka vedno všeč, imel jo je že v Houstonu, v Phoenixu in Miamiju pa ni bila na voljo. Foto: BoBo
Letos bo Goran v reprezentanci nosil številko tri. Za menjavo se je odločil, ker mu je bila številka vedno všeč, imel jo je že v Houstonu, v Phoenixu in Miamiju pa ni bila na voljo. Foto: BoBo
Goran Dragić
Na pripravah ima Igor Kokoškov zdaj 17 igralcev in vse želi preizkusiti na pripravljalnih tekmah. Tako bo predvsem na prvih, ki jih bo Goran verjetno izpustil, postopoma pa bo igral vse več. Foto: BoBo

Najpomembneje je, da bo vodil to ekipo, bo igral z veseljem, užival v tem, kar dela in da bo zdrav. Da bo pravi Goran. To pričakujem od njega. Veliko je že delal na telesni pripravi. Fizični del ne bo problem. Sisteme bo hitro osvojil in se vklopil. Na koncu je tako dober igralec, da se tudi sistem prilagaja njemu. On lahko diktira način in ritem igre.

Igor Kokoškov
Reprezentanci se je pridružil Goran Dragić
Košarkarji v Stožicah na treningu z navijači
Medijski dan tudi z Goranom Dragićem

Od leta 2006, ko je z reprezentanco prvič potoval na veliko tekmovanje – tedaj po odlični sezoni pri Slovanu na svetovno prvenstvo na Japonskem – pa do letos je izpustil le eno akcijo izbrane vrste. Lani je moral izpustiti evropsko prvenstvo, a po nekoliko zadržanem začetku klubske sezone so tudi v Miamiju videli, da Ljubljančanu, ki je letos dopolnil 30 let, dobro dene igranje za reprezentanco in posledično začne klubsko sezono bolje pripravljen.

"Pritisk bo v kvalifikacijah mogoče še večji"
"Ko smo govorili v Miamiju, so tudi v klubu ugotovili, da je to najboljše za mojo pripravo. V vseh letih, ko sem igral za reprezentanco, sem se res dobro pripravil in imel potem uspešne sezone. Lani sem potem prišel malce slabše pripravljen in tako je šlo na račun, da lahko zaigram. Tudi s tega vidika sem rekel, da želim biti zraven, četudi so kvalifikacije. Lažje mi je trenirati z ekipo kot pa individualno,"
je povedal slovenski kapetan.

Slovenijo po letu 2004 prvič čakajo kvalifikacije, s katerimi se bo prvič srečal tudi Dragić: "Mislim, da motiv ne bo problem. Mogoče je še malce več pritiska, saj moraš na vseh tekmah zmagati. V karieri kvalifikacij še nisem igral. Ritem bo kar intenziven. Ena tekma doma, nato greš na gostovanje. Zagotovo ne bo lahko. Treba bo biti maksimalno osredotočen. Skušali bomo vseh šest tekem dobiti. Na papirju smo najbolj dominantni, a to bo treba pokazati na terenu. Naš cilj je šest zmag, toda to je še daleč. Zdaj se je treba mirno pripravljati na to. Glave je treba ohladiti. Treba je osvojiti sisteme in iti tekmo za tekmo, saj se hitro lahko opečeš. "

Reprezentanci se je pridružil dobro pripravljen
Sicer je v ekipi Saša Zagorac dve leti starejši, a z desetletnim udejstvovanjem v reprezentanci je Gogi najizkušenejši v nekoliko pomlajeni slovenski selekciji: "Vesel sem, da vidim nove obraze, kar je prihodnost slovenske košarke, ni mi pa všeč, da sem najstarejši (smeh). Tako pač gre. Fantje so zagreti in kažejo, da so nadarjeni. Upam, da se bodo pokazali v dobri luči."

Prvič je z reprezentanco vadil na medijskem dnevu, kjer so bili prisotni tudi navijači: "Slovensko občinstvo je reprezentanci vedno stalo ob strani. Da si vzamemo nekaj časa, se z navijači slikamo in podpišemo nekaj dresov ter majic, je najmanj kar lahko naredimo zanje." Toda večino treninga je presedel na klopi, saj ima nekaj problemov s hrbtom, sicer pa je na akcijo prišel že dobro fizično pripravljen: "Malce imam težave s hrbtom, a ni nič hujšega. Odločili smo se, ker tudi trening ni bil s kontaktom, da še mirujem. Ne glede na težave s hrbtom sem dobro pripravljen. Ves čas sem delal. Imel sem trenerja in sem delal za fizično moč. Veliko sem tekel in sem pripravljen. Verjetno sem bolje pripravljen kot drugi."

Nenavadno, ko sta Lakovič in Smodiš v novih vlogah
"Verjetno bo naša igra malce hitrejša. Velik poudarek je tudi na obrambi. To bo treba združiti. Potreben bo hiter prenos žoge, obenem pa tudi hitro vračanje v obrambo,"
pravi starejši izmed bratov Dragić, ki novega selektorja Igorja Kokoškova dobro pozna, saj sta sodelovala že v Phoenixu. Eden izmed selektorjevih pomočnikov je tudi Jaka Lakovič, s katerim je Dragić dolga leta skupaj organiziral slovensko igro. Obenem je ob reprezentanci ves čas še en Gogijev nekdanji soigralec in tako kot Lakovič predhodnik v vlogi kapetana Matjaž Smodiš, ki je direktor izbrane vrste: "Meni je malce čudno, ker sem z obema zelo dobro sodeloval in smo zelo dobri prijatelji. Ne mislim ničesar negativnega, a navajen sem, da sta poleg mene na igrišču. Lepo je, da Matjaž in Jaka ostajata v košarki tudi po koncu igralske kariere."

Tako, kot je zdaj Goran vzor mlajšim košarkarjem, so bili starejši njegov, ko se je pridružil reprezentanci: "Rašo je bil, recimo, moj mentor v reprezentanci in me je vodil. Poznal sem ga že z Ilirije in je bil nekakšen idol. Ko sem začenjal, sta bila na mojem položaju Lakovič in Beno. Tu so bili tudi drugi, Smodiš, Brezec ... Želel sem uspeti tako kot oni, da bi igral v velikem evropskem klubu ali v NBA. Gledal sem jih kot vzornike, so me bila sama ušesa in sem jih ves čas poslušal ter skušal napredovati."

Po odhodu Wada Dragić prvo ime Miamija
Spremembe pa je doživel tudi Goranov klub. Po 13 letih je Miami zapustil bodoči član hrama slavnih Dwyane Wade, ki se je preselil v rodni Chicago k ekipi, za katero je v mladosti navijal, k Bullsom: "Zgodilo se je, kar smo upali, da se ne bo. Na koncu se je tako odločil in želim mu vse najboljše v Chicagu. Midva sva se dobro ujela. Nekateri pišejo, da ni bilo tako, a zato, da bi se bolje prodajali. Dobro sva se ujela, tudi v končnici sva zelo dobro igrala, kar potrjujejo številke. Verjeli smo, da bo z nami podpisal, a žal do tega ni prišlo. Zdaj gremo vsak svojo pot. Mislimo na prihodnost in sestavljamo ekipo."

Zdaj je Dragić prvo ime floridske franšize, in razumljivo so zato pri Heatih nanj posebej pozorni. Dogovorjeni so, da ga bo Kokoškov postopoma uvajal v sistem. Tako tudi na prvih pripravljalnih tekmah verjetno še ne bo igral, pozneje pa naj bi v Slovenijo celo prišel njegovo delo pogledat trener Miamija Erik Spoelstra: "Navodila sem dobil. Imam poseben program za fitnes. Kar se tiče igre, delam normalno z reprezentanco. Konec avgusta pride Spoelstra pogledat, kako, poslali naj bi za nekaj dni tudi trenerja. Igor je tudi na zvezi s Spoelstro, ki je rekel, da bo prišel malce pogledat. Včasih sicer napovejo prihod, a potem ne pridejo."

Najpomembneje je, da bo vodil to ekipo, bo igral z veseljem, užival v tem, kar dela in da bo zdrav. Da bo pravi Goran. To pričakujem od njega. Veliko je že delal na telesni pripravi. Fizični del ne bo problem. Sisteme bo hitro osvojil in se vklopil. Na koncu je tako dober igralec, da se tudi sistem prilagaja njemu. On lahko diktira način in ritem igre.

Igor Kokoškov
Reprezentanci se je pridružil Goran Dragić
Košarkarji v Stožicah na treningu z navijači
Medijski dan tudi z Goranom Dragićem