Galatasaray bo prihodnjo sezono igral v Evroligi. Foto: EPA
Galatasaray bo prihodnjo sezono igral v Evroligi. Foto: EPA
Errick McCollum
Errick McCollum - najkoristnejši igralec Eurocupa. Foto: EPA


Odločitev o novem prvaku je padla v zadnji minuti. Strasborug, ki je prvo tekmo na domačem terenu dobil s 66:62, je zaostajal za vsega dve točki in je imel na dosegu roke pokal, a v zaključku so bili na krilih domačih navijačev boljši košarkarji Galate. Dosegli so zadnjih pet točk na tekmi, piko na i zmagi pa je z ukradeno žogo in košem 14 sekund pred koncem postavil kapetan Sinan Güler.
Errick McCollum je prispeval 16 točk. Odlični ameriški organizator igre je bil okronan za najkoristnejšega igralca Evropskega pokala, naziv MVP finala pa je romal v roke Stephana Lasmeja, ki je prav tako vpisal 16 točk, ujel pa je še deset odbitih žog. Güler je dodal 14 točk, osem skokov in šest podaj. Pri gostih iz Francije je bil najuspešnejši Mardy Collins s 16. Galatasaray je osvojil prvo mednarodno lovoriko v kar 105-letni zgodovini kluba in si priboril tudi mesto v Evroligi v naslednji sezoni. Sicer je Gala drugi turški klub z evropsko lovoriko. Efes Pilsen je pred 20 leti dvignil Koraćev pokal.
V Evropskem pokalu je letos igrala tudi Union Olimpija, ki je prišla v drugi del med najboljših 32, sicer pa se je izjemno izkazal Alen Omić. Center Gran Canarie, ki je klonila v polfinalu prav proti Galatasarayu, je bil izbran v prvo peterko tekmovanja.

Finale, druga tekma:
GALATASARAY - Strasbourg 62:66
78:67 (27:16, 16:19. 18:19, 17:13)
McCollum in Lasme (10 skokov) po 16, Güler 14. Shilb 11; Collins 16, Campbell 10.

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.