Aleš Pipan bo moral odigrati vlogo psihologa, saj ni enostavno, da zapraviš vodstvo 18 točk. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan bo moral odigrati vlogo psihologa, saj ni enostavno, da zapraviš vodstvo 18 točk. Foto: Aleš Fevžer

Z zmago bi se Olimpija močno približala uvrstitvi v drugi del tekmovanja (torej med prve štiri ekipe v skupini D), s porazom pa bi zbledeli zmagi, ki ju je dosegla v gosteh (Bešiktaš, Szolnoki).

Dva dni po bolečem spodrsljaju proti Metalcu (v Ligi Aba) trener Aleš Pipan ni mogel mimo te "nesreče": "Takšnega odnosa in igre si ne smemo več privoščiti. Ob visoki prednosti so se moji igralci preveč sprostili, začeli delati napake, ko pa se je tekmec približal in bi morali ti isti igralci potegniti voz iz blata, pa niso imeli odgovora. Podcenjevanje v športu se maščuje in to smo v soboto doživeli na lastni koži."

O naslednjem izzivu v Evropi pa: "Čeprav nam klub v Evropskem pokalu ni postavil konkretnih ciljev, imamo igralci in strokovni štab svoje ambicije. Želimo zmagati na vsaki naslednji tekmi, tako v Ligi Aba, ki je pomembna zaradi uvrstitve v evropska tekmovanja v prihodnji sezoni, kot v Evropskem pokalu."

Tudi nova okrepitev Uniona Olimpije, Klemen Prepelič, se je strinjal, da si ne bi smeli privoščiti takšnega padca v igri. "Namesto da bi bili pri vrhu Lige Aba, smo zdaj v sredini in reševati se bomo morali v gosteh. Vsekakor si takšnega odnosa ne smemo privoščiti, še najmanj pa proti Zenitu, ki je odlična ekipa. Ima dobre in visoke igralce na vseh položajih, tako da njena igra sloni na drugih, tretjih priložnostih. Tako rekoč vsi igralci gredo na skok v napadu, zato bo treba zapirati območje pod lastnim košem, hkrati pa paziti na njihove hitre napade, ki so prav tako močno orožje."

Zenit, ki je v ruskem prvenstvu s polovičnim izkupičkom 2-2 na sredini lestvice, ima v ekipi dva Američana, Srba in Kanadčana, preostalo pa so domači igralci, med katerimi izstopa 22-letni Dimitrij Kulagin, ki je z dobrimi 14 točkami v povprečju drugi strelec ekipe za ameriškim organizatorjem igre Walterjem Hodgeem.

Prihod v Stožice so po daljšem času napovedali tudi navijači Green Dragons. Po podatkih vodstva ljubljanskega kluba naj bi se jih na tekmi, ki se bo začela ob 18. uri, zbralo dobrih 150 in bodo deležni posebnih varnostnih ukrepov.

Evropski pokal, skupina D, 4. krog
Torek ob 18.00:
UNION OLIMPIJA - ZENIT ST. PETERSBURG

Sreda ob 17.30:
HIMKI MOSKVA - SZOLNOKI

Ob 18.45:
BEŠIKTAŠ - VEF RIGA

Lestvica:                          
HIMKI MOSKVA         3  2 1  +30  5
UNION OLIMPIJA       3  2 1   +5  5
BEŠIKTAŠ             3  2 1   +4  5
ZENIT ST. PETERSBURG 3  1 2   +8  4
-----------------------------------
SZOLNOKI             3  1 2  -14  4
VEF RIGA             3  1 2  -33  4