Jure Balažič, novi kapetan košarkarske reprezentance, je dosegel 15 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Balažič, novi kapetan košarkarske reprezentance, je dosegel 15 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji v zadnji četrtini strli Novo Zelandijo

Najboljši strelec je bil s 15 točkami Jure Balažič, ki ga je je selektor Jure Zdovc pred tekmo določil za novega kapetana izbrane vrste. Nova Zelandija, ki je v sredo namučila oslabljeno Hrvaško (ta je zmagala šele s trojko v izteku tekme), je bila v rahli prednosti do sredine zadnje četrtine, ko sta pod obročem lepo akcijo izpeljala Balažić in Alen Omić, Slovenija pa je dobila navdih za delni izid 15:5.

Na koncu so odločili zunanji igralci, ki sicer niso blesteli. Jaka Blažič se v Zdovčevih načrtih še vedno ne (z)najde. V predzadnji minuti sta trojki zadela Klemen Prepelič in (ob izteku napada) Nebojša Joksimović, tako da so v dvorani že lahko pripravili Avsenikovo Golico.

Slovenija je bila pričakovano še precej neuigrana, medtem ko se je Nova Zelandija predstavila kot čvrsta in borbena reprezentanca. Slovenski obrambi je največ težav povzročal Corey Webster (19 točk). Polno dvorano v Kidričevem je Nova Zelandija pred začetkom navdušila s tradicionalnim bojnim plesom haka, ki je že stalnica vseh novozelandskih športnih ekip.

Zdovc je tekmo začel s peterko Rupnik, Prepelič, Blažič, Balažič in Dimec, ki je bil z enajstimi točkami med najboljšimi. Priložnost so pričakovano dobili številni neuveljavljeni igralci, v prvi četrtini pa se je že sedem košarkarjev vpisalo med strelce.

Zaradi težav s poškodbo je manjkal Jaka Klobučar, medtem ko Zoran Dragić pred 1. avgustom še ne sme igrati. Naslednjo tekmo bo Slovenija odigrala v ponedeljek, in sicer v Laškem proti Avstraliji.
Zdovc: Imamo še precej rezerv
"Načrt pred tekmo je bil, da damo prednost tistim igralcem, ki so na pripravah že od prvega dne. V prvem polčasu smo vztrajali na tem in na srečo držali priključek, medtem ko smo v nadaljevanju vendarle stopnjevali igro in prišli do zmage. Zadovoljen sem, da smo vztrajali pri čvrsti obrambi, škoda pa je, da smo naredili nekaj neumnih osebnih napak in da smo na trenutke odigrali preveč sebično. Nekateri igralci so pokazali več, kot sem od njih pričakoval, nekateri pa so me malce razočarali. Brez dvoma je zmaga lepa spodbuda za naprej, naslednji dve tekmi proti Avstraliji, ki ima precej močnejšo postavo, bosta dali še jasnejšo sliko. Dejstvo je, da imamo mi še precej rezerv," je pojasnil Zdovc.

Prijateljska tekma, Kidričevo:
SLOVENIJA - NOVA ZELANDIJA
73:68 (18:17, 15:21, 16:14, 24:16)
1.500; Balažič 15, Dimec 11, Rupnik in Omić po 10, Prepelič 9, Nikolić 5, Joksimović 4, Tomić 3, Lapornik in Blažič po 2, Slokar in Mahkovic po 1; Webster 19, Fotu 13, Te Rangi 10, Abercrombie 8, Bartlett 7, Vukona 6, Loe 3, Ili 2.

Met za dve točki: 15/30; 13/34
Met za tri točke: 8/21; 8/26
Prosti meti: 19/26; 18/23
Skoki: 43; 34

Košarkarji v zadnji četrtini strli Novo Zelandijo