Vlado Ilievski je bil že na prvi tekmi pomemben člen Cibone. Foto: BoBo
Vlado Ilievski je bil že na prvi tekmi pomemben člen Cibone. Foto: BoBo
Malcolm Armstead, Damir Markota
Damir Markota (na sliki v obrambni akciji proti Malcolmu Armsteadu) je bil z 18 točkami prvi strelec obračuna v Novem mestu. Foto: BoBo
Joksimović nezadovoljen po porazu s Cibono
Cibona izkoristila slab večer Krke

Izkušeni organizator igre je debitiral v Novem mestu, kjer so volkovi premagali Krko (70:80), že na prvi tekmi pa je odigral pomembno vlogo in razbremenil prvega nosilca igre Jerela Blassingama. "Z Jurico Golemcem sva skupaj igrala. Pogovor je stekel in v enem dnevu smo se dogovorili. Da Golemac vodi ekipo z Rimcem, je bil tudi eden izmed razlogov, da sem se odločil. Sem v letih in potrebujem sredino, ki me bo na neki način razumela, in tu bom zagotovo našel svojo staro formo ter pomagal ekipi," je o novem klubu povedal makedonski košarkar, ki ima tudi slovensko državljanstvo.

Eden izmed glavnih razlogov za selitev v Zagreb, kjer je že nosil dres Cedevite, je bila tudi bližina Ljubljane, kjer ima Ilievski družino. Nekaj časa je treniral z Astano v Beogradu, a selitev v oddaljeni Kazahstan ni bila možnost. Na vsaki tekmi v Stožicah je bil med gledalci, a Olimpija, kjer se je uveljavil na evropskem košarkarskem zemljevidu in kjer je igral pet sezon, ni bila realna možnost, saj vendarle imajo zmaji že tri organizatorje igre. Tako tudi ni treniral z Ljubljančani, vseeno pa se mu ne zdi, da bi mu bila vrata pri Olimpiji zaprta: "Treniral sem v Domžalah. Pipan je povedal, da na treningu ne bo imel nepodpisanih igralcev. Sem vprašal Olimpijo, a nisem dobil odgovora. Olimpija bo vedno v mojem srcu in jo imam zelo rad. Pa saj me vidite, da sem na tekmah vedno v prvi vrsti in navijam za njene zmage."

Po decembru se obeta finančna injekcija
Svoj čas eden najboljših organizatorjev igre v Evropi, ki je med drugim igral tudi za Barcelono, Sieno, rimski in bolonjski Virtus, je s Cibono za zdaj sklenil sodelovanje do začetka decembra, potem pa se bodo dogovorili za naprej: "Še vedno imamo veliko prostora za napredek. Tudi Markota ni dolgo tu. Vemo, kakšna je situacija v klubu. 1. 12. dobimo nov upravni odbor. S tem naj bi dobili tudi finančno injekcijo in tako lahko pripeljali še kakšnega igralca. Mislim, da gre ekipa lahko samo še navzgor. Rimac in Golemac zares dobro delata. S situacijo sem zadovoljen."

Zagrebški velikan, ki je dvakrat postal tudi evropski prvak, se v zadnjih letih spopada z velikimi finančnimi težavami. Dolg naj bi v preteklosti znašal celo okoli sedem milijonov evrov. Lani so cibosi presenetljivo osvojili Ligo ABA, a zaradi finančnih težav pred letošnjo sezono odpovedali sodelovanje v Evroligi. V klub se je vrnil tudi Aco Petrović, ki je zdaj predsednik, nadarjena trenerja Slaven Rimac in Jurica Golemac pa sta zagotovilo za dobro delo vnaprej in svetlejšo prihodnost.

Džikić ima zasluge za napredek Ilievskega
34-letni Ilievski vrat ni zaprl niti makedonski reprezentanci, v dresu katere je sijajno igral leta 2011, ko je na EP-ju zasedla četrto mesto, še posebej zdaj, ko je selektor Aleksandar Džikić, trener Krke, s katerim sta sodelovala na začetku Vladove kariere pri Partizanu: "Želel sem si igrati za reprezentanco, a to poletje res ni šlo. Nisem pa rekel ne za evropsko prvenstvo. Džikića poznam od 19. leta. V Partizanu smo imeli treninge ob 10.00, Džile pa je z mano delal od 8.00 do 10.00. Zaslužen je za velik del mojega napredka. Že tedaj je bil odličen in pozna košarko v 'nulo'. Po letih je še mlad trener in zagotovo bo še veliko napredoval. Pokazal je, da je kakovosten trener in zna narediti košarkarja. Še posebej tiste, ki niso pokazali velikega talenta, pa potem pri njem igrajo odlično. Slovenija je lahko vesela, da ga ima."

Velika okrepitev je tudi Markota. Cibona je sezono začela s tremi porazi, odkar je v ekipi tudi izkušeni krilni center, je na štirih tekmah trikrat slavila, Šveđo pa je bil vedno med najučinkovitejšimi. Markota, ki se je preizkusil tudi v Ligi NBA, se je vrnil v Zagreb, zadovoljen pa je, da se mu je pridružil tudi Ilievski, s katerim sta odlično igrala pri Olimpiji, ko je ta nazadnje nastopila v Top 16 Evrolige: "Sicer je težko, a ozračje je dobro in dobro se trenira. Z Vladovim in mojim prihodom je širši izbor igralcev, ekipa je okrepljena in izkušenejša. Vlado nam je v veliko pomoč. Vemo, da je Blassingamu težko igrati 35 minut, ves čas igra pick'n roll in ni lahko. Proti Krki se je to že poznalo. Ko je Blassingame naredil nekaj napak oziroma ko mu nekaj časa ni šlo, je Vlado vzel žogo in umiril ekipo. Vemo, o kakšnem igralcu govorim in kako kakovosten je. Dobro ga poznam in vem, da gre za odličnega igralca."

Na Eurobasketu v Zagrebu pričakujejo izvrstno vzdušje
Markota je stalni član hrvaške izbrane vrste, ki bo prihodnje leto eden izmed gostiteljev prvega dela EP-ja: "To bo nekaj posebnega. Prvi del bomo gostili v Zagrebu. Imamo dobro ekipo, čeprav smo bili po svetovnem prvenstvu kar nekoliko razočarani. Proti Franciji smo nesrečno izgubili. Vse je mogoče. Imamo dobre košarkarje, tu je mladi Šarić, Bogdanović je v NBA-ju, tako rekoč 12 dobrih posameznikov. Se veselimo tekmovanja."

28-letni košarkar je igral tudi na evropskem prvenstvu v Sloveniji, kjer je Hrvaška zasedla četrto mesto, vzdušje z igranjem proti domačemu občinstvu pa izkusila v Celju, ko je na kolena spravila Slovenijo: "Verjamem, da bo dobro organizirano. Tako kot je bilo na primer v Sloveniji. Ko igraš pred svojim občinstvom, nobenemu nasprotniku ni lahko. Takrat smo sicer premagali Slovenijo v Celju, kjer je bilo odlično vzdušje. Verjamem, da bo izvrstno vzdušje tudi v Zagrebu. O tem sem prepričan. Igrali bomo tudi proti Sloveniji, a upam, da se Slovencem ne bo uspelo oddolžiti za tisti poraz v Celju (smeh)."

Joksimović nezadovoljen po porazu s Cibono
Cibona izkoristila slab večer Krke