Zoran Dragić je dosegel 14 točk, od tega deset v prvem polčasu. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić je dosegel 14 točk, od tega deset v prvem polčasu. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar se je izkazal s 13 točkami, 12 podajami in šestimi skoki. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski košarkarji v Stožicah ugnali Iran
Zdovc znorel ob neresni igri Slovenije

Telemachov turnir je 1. dan prinesel zmagi Litve nad Brazilijo in Slovenije nad Iranom, a kdor je pričakoval slovenski "sprehod" in visoko zmago, se je uštel. Kadar je bila slovenska prednost okrog deset točk, je namreč sledila lahkomiselna igra, ki jo je Iran pod vodstvom selektorja Memija Bečirovića znal kaznovati. Opazne so bile slovenske težave pri igri na consko obrambo, slovenski strelci pa so zadihali šele v zadnji četrtini. Najbolj razpoložen je bil Jure Balažič s 15 točkami.

Nobenega življenja!
Slovenija je s protinapadi in delnim izidom 13:0 povedla s 17:6. Selektor Jure Zdovc je dal v prvi peterki priložnost "pozabljenemu" Jaki Blažiču, ki je v prvi četrtini dosegel sedem točk in bil ob Zoranu Dragiću (10) najboljši strelec prvega polčasa. Slovenija je imela težave pri igri na postavljeno obrambo, Iran pa je tudi v napadu dokazal, da ni tako naiven. Z zaporednima trojkama je znižal na 36:31. Zdovc je vzel minuto odmora in nahrulil Alena Omića: "Nobenega življenja ne vidim. Če ne misliš igrati, povej." Ob polčasu je bilo 40:31.

V zadnji četrtini napad stekel
V tretji četrtini Slovenija ni našla odgovora na consko obrambo in je točke večinoma dosegla le s prostih metov. Met za tri točke je še naprej šepal in po delnem izidu 3:12 je Iran izenačil na 51. Tretja četrtina se je končala s trojko Z. Dragića, kar je bila šele četrta slovenska trojka iz 17 poskusov. V zadnji četrtini je met z razdalje vendarle stekel, a je bilo še vedno nekaj neresnosti, ki so razjezile Zdovca ("Vse, kar naredimo dobrega, uničimo v eni sekundi!"). A zmaga vendarle ni bila vprašljiva.

Košarkarska zveza Slovenije in Liga NBA sta podpisala pogodbo o sodelovanju na področju projekta Igriva košarka. Gre za uporabo znamke Lige NBA, najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu, v projektu, ki zajema otroke od četrtega do devetega leta starosti.

Izjavi po tekmi:

Jure Zdovc: "Nisem nezadovoljen, čeprav sem mogoče med tekmo tako deloval. Bila je specifična preizkušnja, saj smo nastopili pred domačo publiko, igralci so zagotovo čutili nekakšen pritisk, hkrati pa je bila to tekma, ki smo jo morali dobiti. Iran se je pokazal kot kakovosten tekmec, ki nam ni dal miru in nam je ves čas dihal za ovratnik. Bilo je nekaj dobrih stvari, pa tudi precej slabih. Moti me to, da težko prigarano prednost prehitro zapravimo. Igralci so se prehitro sprostili, tisti, ki so prišli s klopi, niso bili dovolj zbrani, prehitro smo zaključevali napade in bilo je tudi precej poskusov za osebno statistiko."

Jaka Klobučar: "Imeli smo nekaj zelo dobrih minut, vendar smo obenem naredili preveč napak. Nekajkrat smo povedli za deset točk ali več, a nato, namesto da bi vodstvo še povišali in rešili vprašanje zmagovalca, smo se sprostili in Iran, ki ni slaba ekipa, je znal to kaznovati. Na svetovnem prvenstvu moramo take tekme rešiti, preden pridejo v negotovo končnico."
Telemachov turnir, 1. dan:
SLOVENIJA - IRAN
77:69 (19:12, 21:19, 14:20, 23:18)
4000; Balažić 15, Z. Dragić 14, Klobučar 13 točk in 12 podaj, Murić 10, Slokar 8, Blažič 7, Zupan 5, Prepelič 3, Omić 2; Hadadi 18 točk in 9 skokov, Afagh 14.

Prosti meti: 14/26; 16/21
Met za dve točki: 18/35; 16/30
Met za tri točke: 9/27; 7/12
Skoki: 31; 32

BRAZILIJA - LITVA
61:64 (22:18, 16:7, 14:21, 9:18)



Petek ob 20.05:
SLOVENIJA - BRAZILIJA (TV SLO 2/MMC)

Ob 17.15:

LITVA - IRAN

Sobota ob 20.05:

SLOVENIJA - LITVA (TV SLO 2/MMC)
Ob 17.15:
IRAN - BRAZILIJA

Slovenski košarkarji v Stožicah ugnali Iran
Zdovc znorel ob neresni igri Slovenije