Jan Močnik in Marko Šćekić sta nekajkrat tako povsem izigrala obrambo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Močnik in Marko Šćekić sta nekajkrat tako povsem izigrala obrambo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Močnik
Nekdanji košarkar Olimpije Jan Močnik je odločil tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Marinović
Marko Marinović je bil sicer prvi strelec Olimpije, vendar je v končnici slabo igral v obramb in izgubil eno ključnih žog, tudi sicer pa ni bil uspešen pri organizaciji igre. Foto: EPA
Memi Bečirović
Memi Bečirović ni imel na razpolago nobenega razigranega posameznika, ki bi za sabo potegnil soigralce. Foto: www.alesfevzer.com

žicah na prvi četrtfinalni tekmi proti Helios Sunsom doživela hladno prho(67:69).

In zmaji so na tekmi celo povedli z 9:0. Vsaka vrhunska ekipa bi proti na papirju šibkejšemu nasprotniku tako prednost le še oplemenitila in bi dvome o zmagovalcu kaj hitro razblinila. Domžalčani pa so ekspresno izničili zaostanek in v drugi četrtini nadigrali Ljubljančane. "V prvem polčasu smo se dobro postavili. Dobro smo odreagirali po vodstvu Olimpije z 9:0. Slab začetek je tudi pričakovati, saj smo do zdaj igrali po šolskih telovadnicah in smo potrebovali nekaj časa, ko smo prišli v Stožice. Tudi met za tri točke nam ni stekel, kar je naše veliko orožje. Z obrambo pa smo tekmo dobili in pošteno je bilo, da smo zmagali," je bil z igro svojih varovancev lahko zadovoljen Gašper Okorn, ki je s Heliosom osvojil prvo mesto v Ligi za obstanek. V Domžalah imajo za sabo burno sezono. Po slabem začetku so prevetrili ekipo, pripeljali nekaj novih igralcev, zdaj pa počasi stvari postavljajo na pravo mesto.

Ni časa za napake, saj gre na izpadanje
Olimpija, odkar je Krka serijski državni prvak, vsako leto znova napove naskok na državni naslov, kar je za slovenski klub z največ trofejami tudi normalno, a znova se zdi, da so v Novem mestu korak pred stožensko zasedbo. Krka si je priigrala prednost domačega igrišča in v Štuklju pred Olimpijo ni klonila že skoraj dve leti. Obenem je izgubila v Ligi za prvaka le tekmo v Stožicah in v zadnjem krogu proti Zlatorogu, ko ni srečanje o ničemer več odločalo. Zmaji pa so si poleg poraza na Dolenjskem privoščili še spodrsljaja v Rogaški Slatini in v Laškem. Z novimi napakami pa so začeli končnico.

"Zgrešili smo nekaj zanesljivih košev, Kanacević je dobil blokado, Murić zgrešil … Na to nimam vpliva. To je neko psihološko stanje. Ne vem, morda jih je strah. Strah poraza? To se je dogajalo že pred mano in se nadaljuje. Nekaj tekem, ki so jih dobili, so izgubili ravno zaradi tega. Zdaj ni časa za napake, saj gre na izpadanje," je po tekmi odločilne minute opisal Memi Bečirović. Njegovi varovanci so povsem zatajili, kot so že kar nekajkrat v tej sezoni.

Močnik odločil tekmo
Tudi z rotacijo ni našel razpoloženih igralcev. V prvem polčasu, ko je Helios prevzel pobudo, so gostitelji vedno znova poskusili odgovoriti s trojko. Že nič kolikokrat v tej sezoni se je Olimpija znašala le na met za tri točke, in ko ta ni stekel, se je ekipa znašla v velikih težavah. V prvem polčasu so tako Ljubljančani vrgli kar 17 trojk, zadeli pa le dve. Praktično vsak, ki je prišel na parket, je poskusil izza črte. Ko so ujeli priključek, pa so po novih začetniških napakah dopustili, da je Helios znova povedel.

Klemen Prepelič, Luka Rupnik in Marko Marinović so izgubili bitko z zunanjo linijo Heliosa na čelu z Janom Močnikom, ki je "vrtel " predvsem najizkušenejšega med naštetimi. Zatajili pa so tudi Olimpijini visoki igralci, ki so nerodno grešili odprte mete (met Dina Murića 3/12) in popolnoma izgubljeni slabo branili Heliosov "pick'n'roll" z Markom Šćekićem. Nasploh je bil Olimpijin met zelo slab (za dve 14/18, za tri 9/23). Zmaji so zgrešili tudi sedem prostih metov (od 19), Domžalčani pa le dva. V zadnjem napadu je Močnik prehitel Olimpijino obrambo in ob nespretnih visokih igralcih položil. Ostalo je še nekaj sekund, a je žoga prišla do Murića, ki jo je popeljal v napad, do meta pa gostitelji sploh niso prišli, saj je kapetan Olimpije prepozno podal Halilu Kanaceviću.

Zmaji velikokrat podležejo pod pritiskom
"Pod pritiskom smo metali trojke, čeprav med minutami odmora ves čas govorimo, ne samo trojke, naj gredo v prodor, dajo žogo pod koš … Kaže, da je to taka ekipa, in vedno, ko treba in ko je težka tekma, podleže pritisku in se igralci zaprejo v stare navade. Prevzemam svoj del odgovornosti, ampak še ni konec. Čaka nas nova tekma in naredili bomo vse, da zmagamo,"
je povedal Memi in dodal: "V prvem polčasu so nam dali ogromno točk iz protinapadov. Ta ekipa Heliosa zna igrati. Branilci znajo igrati, naši se pa zanašajo samo na met in ne gredo v prodor, kjer bi lahko iskali podajo in podobno. Nekaj igralcev, ki so do zdaj nosili ekipo, je popolnoma razočaralo."

Že v četrtek je druga tekma četrtfinala v Domžalah, kjer bo Helios, ki je lani Olimpijo namučil v polfinalu, že imel zaključno žogo. "Časa ni veliko. Psihološko jih je treba vrniti. Smo začeli takoj po tekmi in slabo bi bilo, če bi jih zdaj napadali. Ekipi je treba dati samozavest. Pozorni moramo biti na napake, ki smo jih zdaj naredili," je končal Bečirović, ki je leta 2007 Helios popeljal do naslova slovenskega prvaka.

Heliosove rezerve pri metu za tri
Tedaj je Helios v finalu ugnal Olimpijo, ki jo je vodil Okorn. Tokrat je odlično pripravil svojo vrsto na obračun s favorizirano ljubljansko ekipo: "Izrinili smo jih izpod obroča. Vzeli smo jim ofenzivni skok in napadali, kar je bilo treba. V tretji četrtini smo morda prehitro dopustili, da je Olimpija priključila. Za take tekme je to vendarle prehitro. Rupnik jih je s tremi trojkami vrnil v igro, a je bil del načrta, kje se tvega in kje ne. V zadnji četrtini smo strnili vrste in zasluženo dobili tekmo."

Po besedah Okorna ima Helios še kar nekaj rezerv, glavna pa je met za tri, saj so tokrat zadeli le dve trojki iz 21 poskusov: "Vončina, Pelko, Močnik, Upshaw … Mi na nekaterih tekmah 'živimo' od trojk. Ko enkrat steče, je za vsakega nasprotnika težko. To je naša rezerva, in bomo videli, kako bo s tem v Domžalah. Ne smemo pa se slepiti. To je vendarle Olimpija, ki je favoriti in gre po naslov. Ima čvrsto ekipo, in to je drug svet." Se pa v Domžalah zdaj zavedajo, kakšno priložnost imajo: "Z eno zmago se ni še nihče uvrstil naprej. Ne smemo biti evforični in moramo se dobro zbrati pred četrtkovo tekmo, ko moramo biti v Domžalah pravi. Moramo biti nabrušeni. Vemo, kaj je v igri. Lagali bi, če bi rekli, da nimamo možnosti. Sanje so dovoljene in v Domžalah bomo naredili vse, da dobimo serijo."