Izbor košarka
Nad kariero Gregorja Glasa bdi priznani zastopnik Miško Ražnatović, ki mu mladenič zaupa. Kot je povedal, o prihodnost še nista govorila, Miško mu je le dejal, naj trdo trenira, za drugo bo pa že poskrbljeno. Foto: BoBo
Sixt Primorska ima trenutno v reprezentanci dva košarkarja. Poleg Glasa je to še Luka Vončina. Foto: BoBo
Številni mladi slovenski košarkarji so zgodaj odšli v tujino. Tuji klubi so zanimanje pokazali tudi za Glasa, ki pa je po temeljitem premisleku spoznal, da je Koper zanj najboljša opcija. Foto: www.alesfevzer.com
Glas je prvi košarkarski reprezentant, ki je rojen po letu 2000. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Glas: Kot ponosen Slovenec se zgledujem po Dončiću in Dragiću

Najmlajši košarkar na pripravah reprezentance
5. september 2018 ob 10:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

V pomlajeni in oslabljeni reprezentanci, ki se pripravlja na četrti cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo, je najmlajši nadarjeni 17-letni Gregor Glas, ki velja za velik up slovenske košarke.

Selektor Rado Trifunović se je pred nadaljevanjem kvalifikacij, kjer so evropski prvaki po slabih predstavah v prvih treh ciklih v zelo težki situaciji, znašel v nezavidljivem položaju, saj je dobil številne odpovedi. Primoran je bil v pomladitev izbrane vrste, mesto na pripravah pa je tako namenil tudi komaj 17-letnemu Glasu, ki je sicer že kar nekajkrat opozoril nase in svoj razkošen talent ter vsestranskost pokazal tudi že v članski kategoriji.

"Igranje za reprezentanco je za vsakega športnika največji cilj in predstavljati svojo državo je nekaj najlepšega. Zdaj, ko sem prišel na to najvišjo raven in v člansko ekipo, pa mi sploh pomeni ogromno. Upam le, da se bom dobro odrezal," je dejal mladenič iz Krškega, ki sicer tri leta igra v Kopru za Primorsko in kjer je priložnost v prvoligaški konkurenci v članskem moštvu v Ligi Nova KBM dobil, še preden je dopolnil 16 let.

Že nekaj je opozaril nase, med drugim se je izkazal tudi na kampu najobetavnejših košarkarjev svoje generacije lani v Barceloni, kjer si je prislužil mesto v ekipi za tradicionalni selekcijski turnir Jordan Brand Classic v Brooklynu. Letos je sodeloval v Beogradu na kampu Lige NBA Basketball Without Borders, kjer so mladim košarkarjem z nasveti pomagali sloviti zdajšnji in nekdanji NBA-igralci, med drugim pa je v srbsko prestolnico prišel tudi trenerski velikan Gregg Popovich.

V ekipi Hrvaške kar štirje iz Lige NBA
"Izkušnja v Beogradu je bila neverjetna, saj je sodelovalo veliko trenerjev in igralcev iz NBA-ja. Dobro smo trenirali, oni pa so nam dali številne nasvete, kako igrati in kako se vesti na igrišču. Vse skupaj je bilo neprecenljivo in veliko smo se naučili,"
je ob tem dejal Glas, ki je torej v Beogradu vadil pod taktirko nekaterih NBA-igralcev, zdaj pa se bo v dresu reprezentance pomeril z nekaterimi na pripravljalnih tekmah, saj Slovenijo čakata dve srečanji s Hrvaško, ki ima v tem ciklu zelo močno zasedbo na čelu z Bojanom Bogdanovićem iz Indiane, Dariem Šarićem iz Philadelphie, Antejem Žižićem iz Clevelanda, in Ivico Zubcem iz Lakersov.

"Skušal bom biti čim bolj močan in se boriti po svojih najboljših močeh, da se jim ne bom kar tako pustil, čeprav sem mlajši," je dodal 196 centimetrov visoki branilec, ki sicer o pričakovanjih in morebitni minutaži ne razmišlja: "Ne računam na nič. Vesel sem le, da sem tukaj. Dal bom vse od sebe in skušal pokazati, kar znam. Nisem si predstavljal, da bom že tako zgodaj dobil vabilo. Sem res prijetno presenečen. Najprej mi je informacijo predal glavni trener Jurica Golemac, naslednje jutro pa sem dobil sporočilo še od selektorja Rada Trifunovića. Res sem bil zelo presenečen in takoj pripravljen na izziv."

Letos je bil ključen mož izbrane vrste U18, ki si je na evropskem prvenstvu divizije B izborila napredovanje. Gregor je bil prvi slovenski strelec in izbran v idealno peterko turnirja. V generaciji letnika 2001 je nekaj zanimivih imen, ki precej obetajo. Ob Glasu sta to zagotovo še Rok Radović in Žiga Samar. Glede na prikazano in dejstvo, da je že zdaj dobil priložnost v članski reprezentanci, pa se od mladega Krčana tudi veliko pričakuje v prihodnosti: "V bistvu o tem ne razmišljam oziroma se ne obremenjujem. Ne čutim bremena, le treniramo, kot je treba, in ves čas skušam dati vse od sebe."

Dončić in Goran Dragić za zgled
Že v mlajših kategorijah je letos prišlo do odpovedi, tako tudi selekcija, kjer je bil glavni nosilec Glas, ki o utrujenosti ne razmišlja, ni odigrala v popolni zasedbi. "Je bilo kar naporno poletje, ampak časa za utrujenost ni. Treniral sem že v Kopru 'na polno', zdaj pa še tu v reprezentanci. Sem popolnoma pripravljen," je pristavil Posavec, ki se zgleduje po dve leti starejšemu Luki Dončiću, velik vzor pa mu je tudi Goran Dragić: "Tako kot mislim, da skoraj vsem Slovencem, je tudi meni idol Dončić, glede na to, kar je pokazal in naredil do zdaj pri teh letih. Zagotovo je to tudi Goran Dragić. Kot ponosen Slovenec se zgledujem po njiju."

Na pripravah reprezentance je poleg Glasa še en košarkar Primorske, Luka Vončina, njun klubski soigralec Žan Mark Šiško pa je sodelovanje odpovedal. "V klubu so mi takoj rekli, da moram iti in da je to neverjetna izkušnja. Nič me niso zadrževali," je zatrdil Glas in dodal: "V Kopru sem zelo zadovoljen. Hitro sem dobil priložnost v prvi ekipi. Vsako leto je poleg mene veliko izkušenih igralcev, od katerih se veliko naučim. V teh letih pri Primorski sem po mojem mnenju zelo napredoval."

V pretekli sezoni je s Primorsko postal kadetski prvak in bil izbran za MVP-ja zaključnega turnirja. Še naprej bo igral tudi pod vodstvom Mira Alilovića, ki se je v Sloveniji z delom v mlajših kategorijah izkazal tako v reprezentančnih selekcijah kot pri Slovanu, ko je ljubljanski klub še slovel z izvrstno produkcijo igralcev. Kot pravi Glas, se od njega veliko nauči. Zdaj bosta sodelovala še v mladinski selekciji. Sicer pa večino časa trenira pri članih, kjer zagotovo Jurica Golemac od njega v novi sezoni pričakuje še stopničko višje: "Zagotovo se od mene pričakuje korak naprej, kar pričakujem tudi sam. Seveda je odvisno od mene, kako bom treniral in kaj bom pokazal na parketu. Igral bom, kolikor si bom zaslužil. Ko bom dobil priložnost, jo pa moram izkoristiti."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
seba goričan
# 05.09.2018 ob 11:01
bravo
seganebranim
# 05.09.2018 ob 10:33
Bravo, mojster! Posavci smo ponosni!
kramci
# 05.09.2018 ob 11:15
naslednje jutro pa sem dobil sporočilo še od selektorja Rada Trifunovića

No, a zdaj se zmrdujejo na KZS za vse odpovedi, sami pa še tolk niso, da bi igralce poklicali? In ko je Dončič poslal SMS je blo pa vse narobe.

Sicer pa upam da bo dobil še več šanse v Kopru in da bo napredoval, ker ga bomo zelo potrebovali :)
čak mal noris
# 05.09.2018 ob 15:11
Lepo, da je poudaril, da je PONOSEN SLOVENEC! Marsikomu gre to težko z jezika.
Voly
# 05.09.2018 ob 12:36
Priznam, da za fanta še nisem slišal, vendar mi je njegov način razmišljanja zelo simpatičen in mislim, da bi tako morali razmišljati vsi mladi talenti naših ekipnih športov!
Moje simpatije in pohvale Gregor Glas!
Fuk-U
# 05.09.2018 ob 11:15
bravo mali, dosti uspeha
GupeM
# 05.09.2018 ob 12:22
@Dejstvo, it's "Off the Glas(s)."
rangerno1
# 05.09.2018 ob 11:38
Lepe besede! Naj gara in trdo dela in ga čaka lepa priložnost. Ga spremljamo že nekaj časa v mlajših selekcijah! Pa srečno in brez poškodb!
mmc22
# 05.09.2018 ob 11:52
vse lepo in prav. je potencial, ampak roko na srce za člansko reprezentanco je še prezelen. Ga spremljam v Sixtu in bo moral še precej krompirčka pojest. Je zelo konkurenčen v svoji kategoriji. Na prvi tekmi z italjansko ekipo s Trsta je začel v prvi petorki in si že v parih minutah priigral tri osebne napake ,Tudi v nadaljevanju tekme nobenega presežka od njega.
Vsekakor mu je treba v Sixtu dat več priložnosti kot lani,že na daleč pa se mu vidi da ima velike prste vmes manager M.R
vseeno mu želim veliko uspeha.
Zlobni genij
# 05.09.2018 ob 11:28
Mislim, da bo toti mladenič moral pojesti še kar nekaj krepkih porcij pire krompirja, preden se bo lahko primerjal z najboljšimi. Pa tudi družabnih omrežij se bo moral slej ko prej otresti. :)
fruci
# 05.09.2018 ob 13:01
Njegov Glas naj seže v deveto vas!
fantasycamp
# 05.09.2018 ob 14:09
Kot ponosen Slovenec se zgledujem po Dončiću in Dragiću

Besede ki jih naši nacionalisti težko prebavljajo...
Fleaa
# 05.09.2018 ob 13:31
bojte se kockice bojte.... dons vs bo gručica golobradih slovenčkov mal pošolala...
aja kockice imajo igrače je reku Srečko.... mi pa mamo kar mamo
levak
# 05.09.2018 ob 15:20
Številni mladi slovenski košarkarji so zgodaj odšli v tujino. Tuji klubi so zanimanje pokazali tudi za Glasa, ki pa je po temeljitem premisleku spoznal, da je Koper zanj najboljša opcija.
---
Njegov menedžer ....
fc11
# 05.09.2018 ob 15:31
Zmage danes ne bo nazalost(sem optimist samo imamo prevec oslabljeno repko),samo nimamo kaj vazno,da potem v nadaljevanju kvalifikacij dosezemo zmage.
Bo pa plus to,da bodo nekateri nasi mladci igrali in dobili minute0
threepointer
# 05.09.2018 ob 13:39
Tile mulci bodo težko pošolali NBA-jevce. Jaz bom zadovoljen že z znosnim porazom, recimo pod 10 točk.
din-diin
# 05.09.2018 ob 18:15
Itak, hrvati grejo all-in, ker je bilo razocaranje preveliko....
a-dee-jay
# 05.09.2018 ob 13:14
Dober Glas seže v deveto vas.
lexani89
# 05.09.2018 ob 13:00
@vse lepo in prav. je potencial, ampak roko na srce za člansko reprezentanco je še prezelen.

kdo pa naj igra potem za reprezentanco? še sreča da ima tak način razmišljanja..in mu želim uspešno kariero še naprej..
Dejstvo
# 05.09.2018 ob 11:52
Ziher mu gre met od table.

From the Glas(s)...
pop-drakula
# 07.09.2018 ob 13:21
Vončina in Glas lahko igrata, Šiško pa se za isti klub malo bolj pripravlja.... wtf
vest
# 06.09.2018 ob 16:59
@Rossonero
in kaj zdaj. V jok in na drevo
MiD
# 05.09.2018 ob 14:07
Danes bo zelo težko obstati na manj kot -20! Pod košem bo današnja postava izjemno slaba! Brez Dimca, Macure, Randolpha, Čančarja in Murića bodo skoraj vse odbite žoge končale v hrvaških rokah.
Gašper Vidmar bo edini center, to pa bo tudi njegova prva tekma po poškodbi. Na zunanjih položajih pa tudi težko pričakujemo čudeže od naši golobradih Glasa, Brateca in Mesička. Ostali reprezentanti kake izjemne kvalitete tudi nimajo. Zato - pustimo se presenetiti.
Semin
# 05.09.2018 ob 13:58
@pazi_mina kaj pa je bilo?
Semin
# 05.09.2018 ob 13:50
kdo je to
_runis_
# 05.09.2018 ob 12:26
Višina, pozicija?
Rossonero75
# 05.09.2018 ob 19:13
Al nas bodo "naropotal"danes..pa še gledal bomo lahk:)
58rajko
# 05.09.2018 ob 14:11
Glede na postave obeh reprezentanc, če bodo Hrčki igrali vsaj približno resno, bo -25 znosen poraz
Rossonero75
# 05.09.2018 ob 20:02
Uglavnem,kdor bi hotel igrati,bi igral za SLO...to se vidi pri hrv...klubi jih ne ovirajo,niti v NBA...
Rossonero75
# 05.09.2018 ob 19:49
Ma 60 bo razlike...
Upam da v dveh tekmah:)
fiston
# 05.09.2018 ob 19:36
Če bodo igrali z ono postavo, ko so v gosteh povozili Italijo...., bo 20 točk razlike malo.
threepointer
# 05.09.2018 ob 14:57
20 ali 25 razlike je seveda mogočih, ampak s tem menda ja ne bomo zadovoljni? Ne glede na ekipo, ki igra.
johnsmith
# 05.09.2018 ob 17:59
Glas: Kot ponosen Slovenec se zgledujem po Dončiću in Dragiću.

No, spet eden, ki ne bo hotel igrati za Slovenijo in bo stalno utrujen.
jurica
# 05.09.2018 ob 11:02
Danes prenos HR:SLO na Šport TV1 ob 19.55!

Za ljubitelje stav, HR bo zmagala +15...lp
Kazalo