Izbor košarka
Beno Udrih je v Ligi NBA najboljše igre pokazal v dresu Sacramenta. Foto: AP
Udrih pravi, da bi bilo za Dončića najbolje, da se zanj odločijo v Phoenixu, ki ga bo v novi sezoni vodil Igor Kokoškov. Foto: AP
Trenerja Sacramenta Dava Joergerja Udrih dobro pozna. Foto: EPA
Čeprav Dončić o tem ne želi govoriti in ne daje konkretnih odgovorov, pa se vse bolj zdi, da bo po sezoni zapustil Evropo in odšel v NBA. Foto: EPA

Dodaj v

Udrih prepričan, da Dončić v NBA-ju lahko postane obraz franšize

Tak je en igralec na tisoč
19. maj 2018 ob 12:20
Beograd - MMC RTV SLO

Beno Udrih, slovenski košarkar z najdaljšim stažem v Ligi NBA, napoveduje Luki Dončiću bleščečo kariero v najmočnejši ligi na svetu.

35-letni Savinjčan je v NBA-ju preživel 13 sezon, osvojil pa je tudi dva šampionska prstana. Že v prvi sezoni je s San Antioniom, ki ga je na naboru leta 2004 izbral kot 28., postal prvak, ko je tudi sicer v rednem delu igral zelo solidno. Prislužil si je celo naziv novinca meseca in zaigral tudi na tekmi najboljših novincev in tistih, ki imajo za seboj že eno sezono v NBA-ju, na All Star vikendu. Udrih je zdaj član Žalgirisa, ki je tako kot Dončićev Real zaigral na Final Fouru Evrolige.

Čeprav Luka ne želi veliko govoriti o svoji prihodnosti in odhodu v NBA, pa je to na Final Fouru ena glavnih tem. Najboljši mladi igralec v Evropi je z DeAndrejem Aytonom glavni kandidat za prvi izbor na letošnjem draftu. Prvi bo izbiral Phoenix, drugi pa Sacramento. Medtem ko so za Sunse igrali Marko Milić, prvi Slovenec v NBA, Goran Dragić, ki je do zdaj prek luže pustil največji pečat, in njegov mlajši brat Zoran, pa je dres Kingsov oblekel le Udrih. V glavnem mestu Kalifornije je igral najboljšo košarko v dolgoletni NBA-karieri, ko je v sezoni 2010/11 v povprečju dosegal malenkost manj kot 14 točk na tekmo.

V sistemu Kokoškova se je dobro znašel
Vendarle je Beno mnenja, da bi bilo za Dončića najboljše, če bi bil izbran prvi in bi v Phoenixu moči združil z Igorjem Kokoškovom, s katerim sta tako uspešno delovala na lanskem EuroBasketu: "Phoenix ima prvi izbor in zdaj je tam Kokoškov. To bi bila zanj zelo dobra sredina. Potem sta Sacramento in Atlanta. Ne vem, kako je zdaj z njimi, ali gredo v ponovno izgradnjo ekipe, vsaj tako je videti. Kakor koli že, mislim, da bi bil Phoenix zagotovo odličen zanj in mu celo pisan na kožo."

Če bo prvi vendarle izbran Ayton, center, ki mu mnogi pripisujejo največ možnosti za število ena in je navdušil na univerzi v Arizoni, zvezni državi, od koder so tudi Sunsi, pa je drugi na potezi Sacramento. Športni direktor Kraljev je zdaj Vlade Divac, v klubu deluje tudi Predrag Stojaković, lani pa je izziv Lige NBA sprejel Bogdan Bogdanović, ki je bil letos četrti strelec moštva. Srbski branilec, s katerim sta bila z Dončićem skupaj uvrščena v prvo peterko EuroBasketa, je slovenskemu mladeniču že poslal SMS, da v primeru, da ne bo izbran kot prvi, prihaja v kraljevo druščino, je razkril Luka.

Štiri leta je Udrih preživel v Sacramentu, dobro pa pozna tudi zdajšnjega trenerja Kraljev, saj jih vodi Dave Joerger, s katerim sta sodelovala pri Memphisu: "Res je, da sem v Sacramentu dobro igral. Tam sta zdaj Divac in Stojaković, ki sta oba vrsto let igrala v NBA-ju in mu bosta znala svetovati. Tudi trener ima dober sistem, prave akcije, ampak ne vem, ekipa je v zadnjih dveh letih veliko nihala. Niso našli konstantnosti, ki bi si jo želeli imeti. Vem, kot sem videl, kakšna je bila igra in kakšen sistem je postavil v reprezentanci, da bo Luka odlično deloval v sistemu Kokoškova. Če se bo znašel v Joergerjevem v Sacramentu, bomo videli, a mislim, da je Luka tak igralec, da se lahko prilagodi kateremu koli."

Tak je en igralec na tisoč
Beno je prepričan, da se bo Luka v NBA-ju zelo dobro znašel: "Če bo napredoval, kot je v zadnjih dveh letih, zagotovo lahko postane obraz franšize. Igralec, kakršen je on, ni vsako leto na razpolago na naboru. Lahko igra vse pozicije od ena do tri. Če mu kdo ustavi met, lahko prodira, lahko podaja, če se ga podvaja … Vidi čez nižje igralce, je hitrejši in spretnejši od višjih. Glede na to, da je star 19 let, bo še močno napredoval v moči, morda še v skoku. Samo nebo je njegova meja. Prepričan sem, da se bo v NBA zelo dobro znašel."

Tudi Udrih je že kot najstnik igral konkretno vlogo v Evroligi, ko je vodil igro Olimpije. V zadnjih letih ni bilo veliko tako mladih košarkarjev, ki bi že igrali na taki ravni, zato so Dončićeve predstave še toliko bolj fascinantne: "Kot sem rekel, na tisoč igralcev je eden tak. Zelo ponosen sem, da sem Slovenec in da je Luka prišel iz tako majhne države, kot smo mi. Kadar koli se s kom pogovarjam, vsi govorijo, da ne morejo verjeti, koliko dobrih košarkarjev in športnikov nasploh imamo v tako majhni državi. Nekaj dobrega, kot kaže, že delamo."

Iz Beograda

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
watwat
# 19.05.2018 ob 14:07
Moje skromno mnenje je,da je največji pečat v NBA pustil Rašo Nesterovič

Res je skromno, pa še napačno. Biti izbran v all star ekipo in predvsem v eno izmed all nba peterk je bistveno več kot biti 6 igralec v klubu, ki konkurira za naslov.
lojal
# 19.05.2018 ob 14:12
@Billy Joe

Prstanov ni prislužil on, ampak sogralci, on pa je večinoma sedel.
Eva Longoria
# 19.05.2018 ob 14:16
Gogi seveda brez konkurence pustil največji pečat v NBA od naših. Rašo je bil prvi center Spursov ob prvem naslovu, Beno pa menjava Tonyju. Sicer pa je v zadnjih 20.letih veliko težje pustiti pečat branilcem organizatorjem kot centrom. Praktično nobena ekipa (izjema recimo NOP) nima centra, s katerim bi se podali v naslov prvaka...
robo_7
# 19.05.2018 ob 13:11
Beno na skrivaj trola. Na tisoč igralcev je en tak kot Luka, takega kot sem sam, pa vsaj Slovenci be boste več videli.
Binder Dandet
# 19.05.2018 ob 14:54
@gospod iskreni:
Tako Beno kot Goran sta v NBA zadosti dolgo (preko 10 let), da lahko primerjamo njuno karierno statistiko. Goran je za razred boljši. Sploh ta izjava z metom iz polrazdalje je smešna, ker je to eden od zaščitnih znakov Gorana, da se zaleti v raketo, hitro ustavi in vrže iz polrazdalje.

Rosimario
# 19.05.2018 ob 14:13
Ne razumem opic iz krdela. Vsak človek dela po svoji presoji in zaradi tega ni potreben žaljivk. Če pa je kateremu ukradel kakšno neprespano noč naj ga prijavi na policijo ali NPU
lopez
# 19.05.2018 ob 14:51
Ne morem verjet, kako eni ne privoščijo človeku da uspe
levkup
# 19.05.2018 ob 14:53
Pa saj so lepo zapisali !
Za Sunse so igrali Milič in oba
brata Dragič... Beno pa je nosil dres Kingsov. :)
Carlos
# 19.05.2018 ob 14:43
@sagoza “1na1000”
Statistika in pregovorno receno “en na tisoc” nima nic skupnega.
Če razpolaga NBA s 600 igralci, si pa tudi napačno privzel, kot da se teh 600 menja vsako leto.
Računsko si slab, da bi iz glave računal in podkrepil nasploh napačno repliko.

Vsi, ki so sploh kadarkoli bili registrirani v člansko ekipo, so nekaj naredili za dobro košarke. Brez povprečnih, se tudi dobri ne bi razvili. Kakovost se ne dobi s treningom, ampak poleg mnogo njih še veliko tekem in situacij, ki morajo zlesti pod kožo. Torej primerjava posameznikov v različnih obdobjih in primerjave med različnimi pozivijami na parketu so mimo.
shadyman
# 19.05.2018 ob 16:10
Nekaj manjka v tem clanku, zato nisem preprican, ce je ta clanek pristen ... Udrihova izjava, da je bil vedno pripravljen igrati za reprezentanco, je njegov signature. Brez tega je pristnost intervjuja vprasljiva.
mile952
# 19.05.2018 ob 16:53
Allstar, MVP in All NBA igralc je daleč od kvalitete Udriha, ki kariero končuje kot 2. play ekipe v Evropi, ker v NBA ne dobi več pogodbe??? Razlika med Goranom in Udrihom je tako velika kot med ferrarijem in fičotom. Gogi je Allstar, Beno je pa v karieri bil povprečen NBA igralec. Take neumnosti pa lahko prebereš samo na RTV forumih.

Dragič je boljši od Udriha, ni pa takšna razlika kot med ferrarijem in fičotom. Udrih jima že 35 let in je na koncu kariere, Dragič je mlajši pa tudi hitrejši od Udriha. Je pa seveda Udrih poleg Dragiča in Dončiča tretji po kvaliteti slovenski branilec vse časov- Toliko morajo biti pošteni tudi njegovi največji kritiki, če hočejo ohraniti verodostojnost.
MJ-23
# 19.05.2018 ob 15:20
Gogi je daleč od kvalitete Udriha, čeprav vam je bližje ker je prijazen in človeški.

Allstar, MVP in All NBA igralc je daleč od kvalitete Udriha, ki kariero končuje kot 2. play ekipe v Evropi, ker v NBA ne dobi več pogodbe??? Razlika med Goranom in Udrihom je tako velika kot med ferrarijem in fičotom. Gogi je Allstar, Beno je pa v karieri bil povprečen NBA igralec. Take neumnosti pa lahko prebereš samo na RTV forumih.
psihorok
# 19.05.2018 ob 15:29
Ce bi imel Beno zrelost in delavnost kot jo ima Gogi bi bil lahko po statistiki blizu Nasha mnogo blizje kot je Gogi takò pa lahko zaklucimo daje Goran naredil veliko uspesnejso in odmevnejso kariero kot v NBA kot Beno, pa kljub temu da se nima prstana.
c.barkley
# 19.05.2018 ob 17:23
Zelo mi je žal, da se je Udrih zapletel s košarkarsko zvezo in da javnost verjetno nikoli ne bo izvedela kaj je bilo jabolko spora... Veliko pa mi pove o košarkarski zvezi samo dejstvo kdo vse je lahko vodil, za našo državo neverjetno veliko število talentov... To je nekaj takšnega, kot da bi Liverpool, Real ali Barcelono vodili Tonči Žlogar, Ante Šimunda, Pavel Pinni ipd. in potem bi se čudili kako to da ni uspeha... V glavnem, mislim, da je v bivših slo. košarkarskih zvezah nekaj zelo smrdelo.
O tem pišem za to, ker se vedno najde nekdo s svojo zafrustrirano glavo, ki si drzne pljuvati po Udrihu, četudi to sploh ni tema članka, ne da bi poznal resnična ozadja in da pri vsakem sporu obstajata dve plati...
mile952
# 19.05.2018 ob 16:41
@Ahim

# 19.05.2018 ob 13:40
Prijavi neprimerno vsebino Slovenec v NBA, Goran Dragić, ki je do zdaj prek luže pustil največji pečat.

Moje skromno mnenje je,da je največji pečat v NBA pustil Rašo Nesterovič.


Nesterovič je seveda imel lepo kariero v NBA, za večino slovenskih vrhunski igralcev nedosegljivo, je pa trditev, da je imel boljšo kariero kot Dragič seveda močno pretiravanje.
realista
# 19.05.2018 ob 16:06
Privoščim dončiću nba in upam na čim večji uspeh.
Je pa meni osebno bolj všeč evropska košarka, kjer ni 130 točk in ni tak ŠOV.
DrKošarke
# 19.05.2018 ob 13:41
bomo videli kaj bo. po eni sezoni bo že kar viden domet Dončića.
dragonmiami
# 19.05.2018 ob 12:39
Beno je zelo ponosen, da je Slovenec?? Ups....a je to intervju z real Benom??
tedi77
# 19.05.2018 ob 18:22
Eden na tisoč na naboru. A je to bolj smiselno?
DAbears
# 19.05.2018 ob 17:20
Samo nekaj vam povem ker ste tako pametni
Za gorana ve skoraj vsak tle z zda
Nesterovica se spomnijo skoraj vsi ki spremljajo nba
Ko omenim luka doncica kar ponorijo od veselja in komaj cakajo da pride v nba
Ko omenim beno udrih mi recejo who pa je igral tud za milwaukee in jaz se veliko gibam med chichagom milwaukejem minesoto in detrojtim tako da ne men o udrihu in nba
Benota poznamo mi slovenci pa kasen srb in hrvat pol se pa ze neha
mjurma2
# 19.05.2018 ob 14:40
Pardon, morAjo, ne pa morEjo.
DrKošarke
# 19.05.2018 ob 13:33
Podcenjujete Udriha. Ima dva prstana, živel kraljevsko v velemestu, še sponzorušo je imel.
slaya
# 19.05.2018 ob 12:46
naš Ethan Hawke.
mjurma2
# 19.05.2018 ob 14:39
Pa zakaj morejo vsi v NBA. Bedna liga z bedno igro, samo denar denar denar.
lojal
# 19.05.2018 ob 14:10
Luka bo najbrž res igral in se ne bo celo kariero v NBA šlepal tako kot ti Beno.
divinedante
# 19.05.2018 ob 19:53
Udrih, izdajalec ..
sagoza
# 19.05.2018 ob 13:11
"Tak je en igralec na tisoč"

malo sem pogooglal, skupno vseh ki igrajo košarko, od amaterjev do profesionalcev, je na svetu nekje 450 miljonov. če je Udrih misli na te, potem bi igralcev kot je Luka v tem trenutku moralo na svetu biti nekje 450 000! Udrih tudi ni opredelil časovnice, ker teh 450 miljonov je število ljudi v zadnjih 12 mesecih! torej če se časovnico razvleče na zadnjih 30 let, kar je edino smiselno, potem to števio seveda naraste vsaj za 3x. zato se lahko reče da je takšen igralec kot je Luka eden na 450 miljonov. Ker je na letošnjem draftu samo en takšen kot je Luka, torej lahko rečemo, da takšnih kot je Luka, je v 30 letih en igralec na miljardo 350 miljonov ljudi, ki igrajo košarko!

tudi če je mislil samo na profesionalne igralce, je eden na tisoč smešna ocena. samo v ZDA jih ima NBA v eni sezoni cirka 600 + 10000 college igralcev + 300 000 na višjih šolah, tudi če je mislil samo na tistih 600 igralcev letno v NBAju, bi to pomenilo da bi na nabor vsako drugo leto prišel po en Luka, kar je spet smešno.

očitno se Udrih precej ceni, pa je letvico spustil do njegovih ušes, da lahko vsaj sliši kdo jo je preskočil, ker to kar je včeraj pokazal na igrišču se mirno lahko reče beda od bede.
KiNgKoNg
# 19.05.2018 ob 12:53
Beno Udrih je v Ligi NBA najboljše igre pokazal v dresu Sacramenta.

Ne bo držalo. Beno Udrih je v Ligi NBA najboljše igre pokazal v dresu San Antonia, ko je v povprečju imel 7,3 uspešno podanih brisač Tonyju Parkerju na tekmo.
2px_orbitala
# 19.05.2018 ob 14:23
Beno zna in ve. Globalno gledano je najboljši slovenski play vseh časov. Škoda, da ni ostal v NBA, da bi bil izvrsten mentor mlademu, zelenemu in neizkušenemu Dončiću.
gospod iskreni
# 19.05.2018 ob 15:04
To da je Udrih neprimerno boljši dokazujejo tudi prstane. Igrat v neki 2 razredni NBA ekipi ali pa igrat pod Popovičem je čisto drug svet. Ampak se ne bom spuščal v to. Kdor košarko gleda z objektivnimi očmi mu je jasno da je Beno boljši igralec od njega.
gospod iskreni
# 19.05.2018 ob 14:36
Navijači ga upravičeno kritiziramo zaradi odnosa do reprezentance. Ampak če to odmislimo in imamo v glavi njegove kvalitete, je popolnoma jasno da je to najboljši organizator igre, ki ga je Slovenija proizvedla v zadnjih 20 letih. Predvsem met iz pol razdalje je nekaj kar pri naših ne obstaja.
gospod iskreni
# 19.05.2018 ob 15:00
heheh binder dandet, to je nabijanje v raketo ne met iz pol razdalje. Gogi je daleč od kvalitete Udriha, čeprav vam je bližje ker je prijazen in človeški. V vseh segmentih, razen obrambe ga pa beno gladko nese. Pol razdalja je meter ali meter in pol od trojke, ne pa meter izpod koša.
Billy Joe
# 19.05.2018 ob 13:21
Kakorkoli... še vedno ima dva prstana več od Dragića...
Yufko
# 19.05.2018 ob 13:34
Dejte dejte jih bo pokasiru v NBA po prvi tekmi tam je igra na telo veliko bol trda.
Ahim
# 19.05.2018 ob 13:40
Slovenec v NBA, Goran Dragić, ki je do zdaj prek luže pustil največji pečat.

Moje skromno mnenje je,da je največji pečat v NBA pustil Rašo Nesterovič.
Kazalo