Za izvrstnega Daria Šarića so zanimanje pokazali številni evropski velikani. Foto: ABA photo
Za izvrstnega Daria Šarića so zanimanje pokazali številni evropski velikani. Foto: ABA photo

rji Cibone so presenetljivo osvojili Ligo ABA. V finalu v Beogradu so Zagrebčani z 72:59 odpravili mestnega tekmeca Cedevito in si prvič nadeli šampionske prstane jadranskega tekmovanja.

Kar 'volkovom' ni uspelo osvojiti, ko je bilo finančno stanje kluba mnogo boljše, na papirju pa so imeli bistveno močnejšo zasedbo ter se uvrščali tudi med 16 v najmočnejšem evropskem tekmovanju, jim je zdaj, ko se dvakratni nekdanji evropski prvak, ki je komaj preživel, počasi postavlja na noge.

V prihodnji sezoni bo prvič v Ligi ABA sodelovalo tudi moštvo iz Bolgarije. Levski iz Sofije bo zaigral namesto madžarskega Szolnokija, ki se po dveh letih poslavlja. 17-kratni bolgarski prvak je sklenil triletno pogodbo z ligo. Levski je aktualni prvak Balkanske lige.


Slaven Rimac
je presenetil že z uvrstitvijo na Final Four, nato pa sta v polfinalu zaključnega turnirja obe zagrebški moštvi v Kombank Areni, kjer je bilo vse pripravljeno za veliki beograjski derbi v finalu, presenetili srbska velikana. Cibona je odpravila Crveno zvezdo, ki je osvojila prvo mesto po rednem delu, v finalu pa prikazala še eno odlično predstavo ter ugnala Cedevito, mestnega tekmeca, ki v zadnjih sezonah nekako prevzema primat v hrvaškem prvenstvu.

Sezona v znamenju velikega talenta Šarića
Rimac je v rotaciji praktično ves čas uporabljal vsega sedem košarkarjev, toda v svoji vrsti ima neverjetnega Daria Šarića. Šibeničan, ki je pred kratkim šele dopolnil 20 let, je bil izbran za najkoristnejšega posameznika sezone Lige ABA, blestel pa je tudi na zaključnem turnirju. V finalu, ko je Cibona napravila odločilno razliko že v drugi četrtini (sicer je vse štiri dobila), je izjemno nadarjeni Dalmatinec, ki ga številni označujejo za največjega hrvaškega talenta po sijajnem Toniju Kukoču, dal 23 točk in ujel še 11 odbitih žog.

Po Zadru, ki je bil najboljši v drugi sezoni leta 2003, je Cibona drugi hrvaški klub z naslovom v Jadranski ligi. Prvega je osvojila Olimpija, dvakrat zatem Železnik, ki se je zdaj združil z Zvezdo, vmes je bil najboljši tudi Hemofarm, sledilo je pet zaporednih naslovov Partizana, nato slavje Maccabija in lani je bil znova najboljši Partizan.

Finale:
CIBONA - Cedevita
72:59 (18:14, 16:12, 16:13, 22:20)
Šarić 23 in 11 skokov, Rozić 13, Blassingame 12; Zubčić 13, Suton 10.

Polfinale:
Crvena zvezda - CIBONA
70:75 (15:21, 12:17, 18:23, 25:14)

CEDEVITA - Partizan
81:79 (27:16, 13:19, 17:29, 24:15)