Jaka Blažič je blestel proti Cantuju. Po prvem dnevu šestega kroga Evrolige je barnilec Olimpije najboljši strelec kroga in vodilni po statističnem izračunu. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Blažič je blestel proti Cantuju. Po prvem dnevu šestega kroga Evrolige je barnilec Olimpije najboljši strelec kroga in vodilni po statističnem izračunu. Foto: Aleš Fevžer
Dominic Waters
Zmaji so slavili drugič v letošnji Evroligi. Obakrat so premagali Cantu. Na gostovanju v Desiu so italijansko moštvo ugnali s 84:71. Foto: Aleš Fevžer

Čestitam mojim fantom za to igro. Odigrali smo na visokem nivoju, strastno in borbeno kot prava ekipa. Tak model igre, kot smo ga prikazali, ga želimo imeti. Vsakič sicer tako ne gre. Čestitam mojima pomočnikoma za priprave na nasprotnika. Vesel sem za moje igralce, saj je za nami stresen teden. Veliko smo se naučili. Včasih je treba le trdo delati in verjeti vase. Hvala vsem, ki so navijali za nas.

Sašo Filipovski po tekmi
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič je prikazal dobro igro. Prispeval je 13 točk in tekmo končal s statističnim indeksom 15. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dino Murić, Sašo Filipovski
Varovanci Saša Filipovskega so prekinili niz porazov. Najprej so v ponedeljek premagali Szolniki v Ligi ABA, zdaj pa še v Evroligi, ko so bili boljši od Cantuja. V ponedeljek jih čaka že nova težka preizkušnja, saj v Ljubljano prihaja Partizan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izjemna predstava Blažiča za drugo zmago Olimpije

Zmajem je v šestem krogu Evrolige še drugič letos uspelo premagati močno moštvo iz Lombardije (81:79) in tako ostajajo v igri za napredovanje med najboljših 16 ekip stare celine. Junak uspeha v Stožicah je bil nedvomno 22-letni Blejec, ki je bil v napadu tokrat dobesedno neustavljiv. V Evroligi do zdaj ni uspel ponoviti igre z začetka sezone, ko je bil odličen v Ligi ABA, je proti Cantuju eksplodiral. Ob fantastičnih prodorih si je prislužil tudi aplavz italijanskih novinarjev.

Ob odličnem metu (6/8 za dve, 4/5 za tri, 6/8 prosti meti) je dosegel kar 30 točk, ob tem pa je v statistiko vpisal še tri skoke, dve podaji, nad njim pa so gostje napravili šest osebnih napak. Tekmo je končal s statističnim indeksom 30. Miren je mladi branilec, ki letos sicer večino časa igra na krilu, ostal tudi takrat, ko je bilo najbolj pomembno. V zadnjem napadu Olimpije na tekmi je Blažič prodrl pod koš, a so ga košarkarji Cantuja ustavili z osebno napako. Ohranil je mirno kri in 20 sekund pred iztekom igralnega časa z dvema natančno izvedenima prostima metoma priigral zmajem tako želeno zmago.

Pride dan, kot ti gre vse od rok
"To je zelo pomembna zmaga. Po seriji porazov smo potrebovali nekaj, da se nam dvigne samozavest. V ponedeljek smo premagali Szolnoki, zdaj pa še odlično ekipo Cantuja, ki je letos že presenetila Fenerbahče in ostala do
bra moštva. Samo v takem ritmu moramo nadaljevati in prišle bodo nove zmage," je po tekmi povedal Blažič.

"Bil sem res razpoložen. Soigralci so mi dobro podajali. Večkrat so oni skreirali napad in me našli odprtega na metu. Enkrat je nekdo razpoložen, drugič drug, pomembno pa je, da ekipa zmaguje. Tokrat mi je res šlo in sem zares vesel. V različnih delih sezone pride do izraza drug igralec. Na zadnjih tekmah je bil naš glavni nosilec Aron Baynes, odlično je igral tudi Dylan Page. To je seveda prav, saj se tako igralci razbremenimo in potem se lažje izkoristi dober dan, kot sem ga tokrat," je ob svoji odlični igri soigralce poudaril eden izmed resnih kandidatov za nastop v reprezentanci na domačem Eurobasketu in še dodal: "Mislim, da sem bil pri prostih kar razbremenjen. Tokrat mi ni bilo nič težko. Enostavno pride dan, ko ti gre vse od rok."

Ob koncu pomembna tudi spodbuda s tribun
V Stožicah se je tokrat, kljub košarkarski tekmi na najvišji ravni, zbralo malo košarkarskih navdušencev. V dvorani sploh ni bilo organizirane ljubljanske navijaške skupine, je pa zato goste spremljalo približno 80 zvestih navijačev "orlov", ki v domači dvorani pripravijo peklensko vzdušje. Kljub malemu številu gledalcev pa je Olimpija ob koncu vseeno imela kar precej bučno spodbudo, kar je poudaril tudi Blažič: "Veseli smo, da nas je spodbujala tudi publika. Zadnjih pet minut je bila praktično na nogah in nas ponesla do zmage."

Blažič je zadel odločilna prosta meta, z dvema trojkama zapored pa je Olimpijo ob koncu zadnje četrtine popeljal do prednosti Dylan Page, ki je znova prispeval pomemben delež, tokrat je dal 14 točk: "Nikoli ne veš, če boš zadel. Ko si sam, je treba metati. Samo vržeš. Takrat sem ostal sam. Teemu Rannikko mi je odlično podal in na srečo je šlo notri. To je pomagalo ekipi, kar je najbolj pomembno."

Blažiču čestitali tudi soigralci
Ameriški krilni center, ki konstantno dobro igra in se je izkazal za odlično okrepitev, je še dejal: "Tudi v obrambi nam je uspelo nekajkrat dobro ustaviti nasprotnike v ključnih trenutkih. Z nekaj uspešnimi obrambami in skoki smo potem lažje dobro izvedli akcije v napadu. Ostali smo sami in zadeli te odprte mete, ki smo jih prej zgrešili. Vedno je pritisk zmage, še posebej ko igraš doma. Prav tako je vedno lepo zmagati. Osredotočen moraš ostati na vsako posest in vsak napad. Na vsakega posebej se je treba osredotočiti in postopoma graditi."

Olimpija ima v moštvu dva odlična košarkarja na položaju branilca strelca. Tokrat Sasuju Salinu ni šlo, je pa zato dobro igral Klemen Prepelič, ki je na parketu prebil skoraj 31 minut in dosegel 13 točk. Več sta igrala le Blažič in Page. "Tekma je bila napeta vse do konca. Bilo je kar nekaj nihanj v naši igri in Cantu je približno pet minut do konca povedel za šest točk. Bili smo že v izgubljenem položaju, iz katerega nas je rešil Jaka Blažič, ki je igral res vrhunsko, za kar mu čestitam. Vsak je ob koncu prispeval svoj delež še v obrambi in zasluženo smo slavili," je tekmo pokomentiral obetavni Bistričan.

Velika želja po najboljših 16
S to zmago Ljubljančani v izenačeni skupini A, ki bi jo lahko označili kar za tisto skupino smrti, ostajajo v igri za bajboljših 16, a naloga bo izjemno zahtevna: "Ostaja želja po uvrstitiv v Top 16. Čakajo nas še štiri težke tekme, od tega kar tri v gosteh. Na teh tekmah ne bomo postavljeni v vlogo favorita in tako lahko igramo sproščeno. Z malo sreče in če se nam poklopijo ostali rezultati, se nam lahko posreči ta veliki met."

Prepelič, ki je bil predvsem v drugi četrtini zelo razigran in je bil tedaj med najbolj zasluženimi za ohranjanje koraka s Cantujem, se je dotaknil tudi prihajajoče tekme s Partizanom, ki zmaje čaka v ponedeljek: "Čaka nas nova evroligaška tekma. Znova bomo morali dati svoj maksimum in pokazati tak pristop kot proti Cantuju. V to tudi ne dvomim, saj Partizan le ima svoje ime. Z morebitno zmago bi se znova priključili vrhu Lige ABA, kar bi bilo super."

Nov dvojni dvojček Baynesa
Poleg teh treh sta v ključnih trenutkih igrala še kapetan Teemu Rannikko, ki sicer ni najbolje začel tekme, a je nato dobro vodil ljubljansko igro, in Aron Baynes, ki je bil ponovno odličen pod obročem. Avstralec je celo igral z blokado, saj ima težave s poškodbo, a je vseeno dosegel nov dvojni dvojček. Ob 13 točkah je ujel še deset odbitih žog.

Čestitam mojim fantom za to igro. Odigrali smo na visokem nivoju, strastno in borbeno kot prava ekipa. Tak model igre, kot smo ga prikazali, ga želimo imeti. Vsakič sicer tako ne gre. Čestitam mojima pomočnikoma za priprave na nasprotnika. Vesel sem za moje igralce, saj je za nami stresen teden. Veliko smo se naučili. Včasih je treba le trdo delati in verjeti vase. Hvala vsem, ki so navijali za nas.

Sašo Filipovski po tekmi
Izjemna predstava Blažiča za drugo zmago Olimpije