Stephen Curry in LeBron James sta se srečala v zadnjih dveh finalnih serijah. Foto: Reuters
Stephen Curry in LeBron James sta se srečala v zadnjih dveh finalnih serijah. Foto: Reuters
Tyronn Lue
Tyronn Lue je v letih 2000 in 2001 postal prvak z LA Lakersi, junija pa je osvojil naslov še kot trener Clevelanda. Foto: EPA
Beno Udrih
Beno Udrih zapušča Miami in odhaja v Detroit, ki je lani igral v končnici. Glavni zvezdnik Pistonsov je center Andre Drummond. Trener je Stan Van Gundy. Foto: Reuters
Jonas Valančiunas in Tristan Thompson
Jonas Valančiunas bo imel še zahtevnejšo nalogo, saj pod košem ni več robustnega Bismacka Biyomba. Foto: Reuters
Dwight Howard
Dwight Howard ni navdušil pri Lakersih in v Houstonu, zdaj se bo skušal dokazati v Atlanti. Foto: Reuters
Goran Dragić
Goran Dragić uživa na Floridi, zato je srečen, da ni bilo menjave in selitve v Sacramento. Foto: Reuters
Dwayne Wade in Jeff Teague
Dwayne Wade je okrepil Chicago, Jeff Teague pa Indiano. Foto: Reuters
Derrick Rose in Carmelo Anthony
Derrick Rose je novi soigralec Carmela Anthonyja. V Madison Square Gardnu komaj čakajo na začetek nove sezone. Foto: Reuters
Kevin Durant
Kevin Durant se je na pripravljalnih tekmah hitro ujel z novimi soigralci. Foto: Reuters
Tony Parker, Gregg Popovich
Gregg Popovich bo imel še vedno na voljo odlično moštvo. Foto: Reuters
Russell Westbrook
Russell Westbrook je ostal brez Kevina Duranta in Serga Ibake. Foto: Reuters
Mike D'Antoni
Mike D'Antoni nikoli ni stavil na obrambo in tudi pri Rocketsih se obeta hitra igra z veliko meti za tri točke. Foto: EPA
Brandon Ingram
19-letni Brandon Ingram je bil drugi izbor na letošnjem naboru. Lakersi gradijo na dolgi rok, vseeno pa je cilj izboljšati 17 zmag iz lanske sezone. Foto: Reuters

Tudi v novi sezoni bodo v Ligi NBA igrali trije Slovenci. Goran Dragić je glavni zvezdnik močno oslabljenega Miamija, Saša Vujačić bo igral za New York. Miami ni podaljšal pogodbe z Benom Udrihom, ki pa ga je vzel Detroit. Pistonsi so se za 34-letnika odločili, saj potrebujejo izkušenega igralca na branilskem položaju s klopi.
Strop v Quicken Loans Areni ne bo več prazen
LeBron James je junija izpolnil veliki cilj, v Ohio je prinesel prvi naslov, ki se ga ne pozabi nikoli. Cavaliersi so pred dvema letoma izgubili finalno serijo proti Golden Statu z 2:4, junija pa so po zaostanku z 1:3 v zmagah postali prva ekipa v bogati zgodovini Lige NBA, ki ji je uspel epski preobrat v finalu. Dve tekmi so dobili celo v Oracle Areni.
Šampionska ekipa se ne menja. Kyrie Irving je zadel odločilno trojko na sedmi tekmi finala, v naslednjih sezonah bo vsekakor kandidat za najkoristnejšega igralca, a letos bo James lovil prestižni peti MVP-naziv v rednem delu sezone. Toliko jih imata Bill Russell in Michael Jordan, rekorder pa je s šestimi Kareem Abdul Jabbar.
"Še dobro se spomnim, ko sem pred desetimi leti pogledal pod strop Quicken Loans Arene in je bilo zelo prazno. Le en prapor je visel tam zgoraj. Na njem je pisalo "prvaki centralne divizije 1975/76". Komaj sem dočakal dan, ko bomo dvignili šampionski prapor pod strop naše dvorane. Prvega se ne pozabi nikoli! Dobro vem, da to zares veliko pomeni ljudem v Ohiu. Cleveland je doživel številne grenke poraze, zdaj pa se naši navijači lahko veselijo tega svečanega trenutka," je ponosno povedal James.
Andersen in Dunleavy zelo izkušena
Matthew Dellavedova, ki je blestel v finalu junija 2015, je odšel v Milwaukee. Mo Williams je končal kariero, tudi Richard Jefferson je najprej sporočil, da končuje športno pot, a si je nato premislil. Glavni okrepitvi imata veliko izkušenj. Chris Andersen je bil soigralec Jamesa v Miamiju, Mike Dunleavy pa je zelo natančen pri metih od daleč.
Tyronn Lue je 22. januarja postal glavni trener, nasledil je Davida Blatta. Takrat je le malokdo verjel, da lahko popelje moštvo do težko pričakovanega naslova. Le Paul Westhead v sezoni 1979/80 in legendarni Pat Riley v sezoni 1981/82 sta prevzela ekipo (oba LA Lakerse) sredi sezone in osvojila naslov.
Na Vzhodu so Cavaliersi razred zase in le kakšna poškodba lahko prepreči Jamesu sedmi zaporedni nastop v finalu Lige NBA. Prvaki imajo začetno peterko vredno več kot 100 milijonov ameriških dolarjev, kar je več, kot bo polovica drugih klubov v ligi namenila celotnemu moštvu.
Raptorsi ostali brez Scolaja in Biyomba
Toronto je v lanski sezoni presegel pričakovanja. Prvič v zgodovini kluba se je prebil v finale Vzhodne konference, kjer je nudil močan odpor Clevelandu. Raptorsi so na krilih DeMarja DeRozana in Kyla Lowryja izenačili na 2:2 v zmagah, a nato niso imeli možnosti na peti in šesti tekmi. Generalni menedžer Masai Ujiri in sijajni trener Dwane Casey sta podaljšala pogodbi. Odšla sta Luis Scola in Bismack Biyombo, ki je lani blestel v končnici proti Indiani in Miamiju. Jonas Valančiunas, ki se vrača po poškodbi, bo imel še večjo odgovornost pod obročema. DeMarre Carroll je lani odigral le 26 tekem v rednem delu sezone, zato imajo Raptorsi pri njem še nekaj rezerve. Lansko sezono bo zelo težko ponoviti.
Lahko Howard doživi preporod v Atlanti?
Atlanta ima že nekaj let zelo dobro ekipo, ki pa je bila v zadnjih dveh sezonah nemočna proti Clevelandu. Predlani so Hawksi izgubili v konferenčnem finalu z 0:4, lani pa so dobili "metlo" v polfinalu. Jeff Teague je okrepil Indiano, Al Horford pa je po devetih letih zapustil klub, odšel je v Boston. Dwight Howard je podpisal triletno pogodbo, a njegova statistika je zadnje štiri sezone le nazadovala. Trener Mike Budenholzer se je izkazal na klopi Hawksow, letos pa ga čaka zelo zahtevna naloga, saj sta položaja organizatorja igre in centra ključna. Dennis Schröder je motor igre v nemški izbrani vrsti, zdaj pa bo moral prevzeti dirigentsko palico tudi v Atlanti. Njegova menjava bo Jarrett Jack. Kyle Korver lani ni imel dobre sezone, v pravi formi pa je eden izmed najboljših ostrostrelcev lige.
Miami zelo oslabljen
Erik Spoelstra je imel štiri leta na razpolago veliko trojico, v Miamiju so skupaj blesteli Dwyane Wade, LeBron James in Chris Bosh. Zdaj je ostal brez vseh treh. Dragić je po odhodu Wada v Chicago postal motor ekipe. Hassan Whiteside je podpisal novo pogodbo, za štiri leta bo prejel kar 98 milijonov zelencev. Predsednik Pat Riley je sporočil, da Bosh verjetno ne bo več igral, saj so mu zdravniki odsvetovali nadaljevanje kariere zaradi krvnih strdkov. Lani se je Vročica prebila v polfinale Vzhoda in izgubila na sedmi tekmi v Torontu. Ponovitev takega dosežka v letošnji sezoni ni realna.
Indiana bo zelo nevarna
Predsednik Indiane Larry Bird je bil zelo razočaran po porazu na sedmi tekmi uvodnega kroga končnice v Torontu. Trener Frank Vogel je moral oditi, nasledil ga je njegov pomočnik Nate McMillan. Pacersi so v letošnji sezoni precej močnejši. Jeff Teague je prišel iz Atlante. Paul George ima sijajne soigralce, v začetni peterki so poleg Teagua še Monta Ellis, Thaddeus Young in Myles Turner. Veteran Al Jefferson bo zelo nevaren s klopi in apetiti v Indianapolisu so se zelo povečali.

Wade in Rondo za nov začetek v Chicagu
Chicago se lani ni prebil v končnico. Po ogromnem razočaranju je sledilo pestro poletje in Biki začenjajo novo sezono v popolnoma drugačni podobi. Derrick Rose, ki je bil pred petimi leti MVP rednega dela sezone, je odšel v New York. Sledil mu je center Joakim Noah, v San Antonio pa se je preselil veteran Pau Gasol. Trener Fred Hoiberg računa, da bo Wade prikazal predstave iz najboljših časov pri Miamiju. Organizator igre bo Rajon Rondo, ki je bil v pretekli sezoni najboljši podajalec lige (11,7 na tekmo v povprečju). Jimmy Butler je blestel v lanski sezoni (20,9 točke v povprečju) in z novimi soigralci bo lovil končnico.
Horford dopolnil mozaik pri Celticsih
Boston se je v pretekli sezoni uvrstil v končnico, kjer pa je izpadel proti Atlanti. Al Horford je devet sezon igral za Hawkse, pri 30 letih pa je sprejel nov izziv in v Bostonu so 208 cm visokega centra zelo potrebovali. Uspešni trener Brad Stevens veliko pričakuje tudi od Jaylena Browna, ki je bil tretji izbor na naboru. Isaiah Thomas, Avery Bradley in Jae Crowder so imeli odlično sezono, Celticsi še ne smejo sanjati o 18. naslovu (v treh desetletjih so slavili le leta 2008), a končnica ne bi smela biti vprašljiva.
Rose in Noah združila moči z Anthonyjem
Phil Jackson je v New Yorku osvojil oba prstana v igralski karieri (1970 in 1973). V Madison Square Gardnu že neverjetnih 43 let čakajo na nov naslov. Predsednik Jackson ni zadel z Derekom Fisherjem, ki moral oditi sredi lanske sezone, zdaj je zahtevno nalogo prevzel Jeff Hornacek, ki pa ima na voljo močno zasedbo. Rose in Noah sta prišla iz Chicaga in imata bogate izkušnje s tekmami v končnici. Carmelo Anthony (21,8 točke v lanski sezoni) je glavni zvezdnik ekipe, prihodnost pa je vsekakor Kristaps Porzingis, ki je navdušil v lanski sezoni. Vujačić bo pobiral drobtinice, saj je konkurenca na branilskih položajih velika. Prednost bosta imela tudi Courtney Lee in Brandon Jennings. Cilj ni le preboj med osmerico, ampak še kaj več. V konferenčnem finalu so Knicksi zadnjič igrali leta 2000, ko je bil trener Jeff van Gundy.


Durant prišel v Oakland po prstan
Golden State ima sanjsko ekipo. Že v pretekli sezoni so Warriorsi v rednem delu dobili rekordnih 73 tekem, vendar nato niso postavili pike na i. Zapravili so vodstvo s 3:1 v zmagah nad Clevelandom. Kevin Durant je imel dovolj razočaranj v Oklahomi, po devetih sezonah je poiskal nov izziv. Prvaki iz leta 2015 imajo res udarno začetno peterko. Stephen Curry je bil MVP rednega dela v zadnjih dveh sezonah, Klay Thompson in Draymond Green pa sta prav tako blestela v končnici in letos sta tudi igrala na olimpijskih igrah v Riu, kjer je bil seveda tudi Durant, manjkal je le Curry. Glavne rezerve so Andre Iguodala, Shaun Livingston in David West, ki bi igrali v začetni peterki v večini ekip v Ligi NBA. Trener Steve Kerr je ostal brez glavnega pomočnika Luka Waltona, ki je prevzel Lakerse. Njegovo mesto je zasedel Mike Brown.
Že uvodni večer bo poslastica, saj v Oracle Areno prihaja San Antonio. Prva ponovitev finala bo 25. decembra v Clevelandu, v Oaklandu pa se bosta ekipi srečali 16. januarja.
Spursi brez Duncana, a z Gasolom
V San Antoniu se začenja novo obdobje. Prvič po letu 1997 pri Spursih ne bo Tima Duncana. Brez klubske ikone ne bo lahko, a Pau Gasol je odlična zamenjava. 36-letni Španec ni bil zadovoljen v Chicagu, pričakovanja v San Antoniu pa bodo še večja. Boris Diaw je odšel v Utah, zamenjal ga je David Lee. Gregg Popovich ima še vedno na voljo okostje šampionske ekipe iz leta 2014, ko je bil MVP finala Kawhi Leonard. Specialist za igro v obrambi je lani v povprečju dosegal 21,1 točke na srečanje. Tony Parker in Manu Ginobili sta že precej v letih, Danny Green in Patty Mills bi lahko imela še večjo vlogo. LaMarcus Aldridge se je lani izkazal za veliko okrepitev, v navezi z Gasolom bo še bolj nevaren.
Westbrook ostal brez dveh dolgoletnih partnerjev
Oklahoma še vedno nima naslova v Ligi NBA, čeprav je bila že zelo blizu. V finalu Zahoda je bil Golden State že v izgubljenem položaju, a se je vrnil po zaostanku z 1:3 v zmagah. Russell Westbrook je ostal brez dolgoletnega partnerja Duranta. Serge Ibaka je v menjavi igralcev pristal v Orlandu, v Oklahomo pa sta prišla Ersan Ilyasova in Victor Oladipo. Trener Billy Donovan veliko pričakuje tudi od novinca Domantasa Sabonisa.
Lahko Portland ponovi lansko uspešno zgodbo?
Portland se je lani presenetljivo prebil v polfinale Zahoda. Damian Lillard se je zavihtel med najboljše igralce lige, C. J. McCollum je najbolj napredoval v lanski sezoni. Trener Terry Stotts bo imel na voljo še močnejšo zasedbo, saj sta prišla Festus Ezeli in Evan Turner.
Barnes in Bogut v veteranski zasedbi Dallasa
Bogati lastnik Dallasa Mark Cuban si že nekaj let želi poleti pripeljati velikega zvezdnika, ki bi nasledil Dirka Nowitzkega. Tudi letos mu ni uspelo. Durant se je odločil za Golden State, kar je pomenilo, da v Oaklandu ne potrebujejo nekaterih igralcev. Harrison Barnes in Andrew Bogut sta prišla v Dallas. Rick Carlisle je Maverickse popeljal do naslova leta 2011, a v naslednjih letih Dallas niti enkrat ni dobil serije v končnici. Tudi v letošnji sezoni bo to težka naloga, saj je v ekipi preveč veteranov. Nowitzki ima že 38 let, Deron Williams in J. J. Barea jih imata 32, Devin Harris pa 33.
Harden bo imel pri D'Antoniju proste roke
V Houstonu so navijači zaskrbljeni. Glavni razlog ni odhod Dwighta Howarda v Atlanto. Bolj jih skrbi novi trener Mike D'Antoni. Znan je po igri "run and gun" , ki je sicer pisana na kožo zvezdniku Jamesu Hardnu. Obramba, ki odloča v končnici, nikoli ni bila specialnost D'Antonija, ki se ni proslavil v New Yorku in pri LA Lakersih. Iz New Orleansa je prišel Ryan Anderson, ki je odličen pri metih izza črte. Patrick Beverley se zelo dobro ujame s Harnom, veliko pa obeta tudi Clint Capela.

Grizliji upajo na sezono brez poškodb
Memphis je imel v lanski sezoni veliko smolo s poškodbami. Če ekipa ostane zdrava, je lahko zelo nevarna. Marc Gasol je okreval po poškodbi stopala in pod obročema bo znova nevaren v navezi z Zachom Randolphom. Na branilskih položajih sta stalnica Mike Conley in Tony Allen, s klopi prihaja 39-letni Vince Carter. Chandler Parsons je velika okrepitev, a po dveh operacijah kolena je vrnitev težka. Novi trener David Fizdale ima na voljo močno zasedbo.
Clippersom se čas izteka, za Lakerse pa šele prihaja
Docu Riversu je uspelo zadržati vse nosilce igre po velikem razočaranju v končnici. Chris Paul, Blake Griffin, DeAndre Jordan, Jamal Crawford in J. J. Redick bodo poskušali znova, potem ko so lani zaradi poškodb izpadli proti Portlandu. 39-letni Paul Pierce je napovedal, da bo to njegova zadnja sezona. V izjemno ostri konkurenci bodo Clippersi težko prišli daleč v končnici.
Dolga leta so bili v Los Angelesu gospodarji Lakersi, ki gradijo novo ekipo. Navijači živijo za prihodnost, saj sedanjost ni ravno rožnata. Po dveh desetletjih se je upokojil Kobe Bryant. Brandon Ingram je bil drugi izbor na naboru, na pripravljalnih tekmah je blestel D'Angelo Russell, tudi Jordan Clarkson in Julius Randle veliko obetata.
Redni del bo potekal do 12. aprila 2017, končnica pa se začenja tri dni zatem.