Slovenci na sklepni slovesnosti. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci na sklepni slovesnosti. Foto: www.alesfevzer.com
Evropske igre, Baku
Spektakularen ognjemet za konec. Foto: www.alesfevzer.com
Po koncu evropskih iger v Bakuju
V Bakuju končane prve Evropske igre

Na sklepni slovesnosti na olimpijskem stadionu v Bakuju, ki je v nasprotju z otvoritveno slovesnostjo minevala v modernejšem slogu, se je Hickey posebej zahvalil deželi, ki je gostila prvo izvedbo tovrstnega tekmovanja: "Prihodnost Azerbajdžana je svetla."

Zaprtje je bil nekakšen preplet patriotizma in ognjemetov ter igre luči. Udeležila se ga je tudi peščica slovenskih športnikov, košarkarji, judoisti in mladi plavalci, ki so še v državi. Slovensko zastavo je nosila dobitnica dveh medalj, judoistka Ana Velenšek, ki je še isti dan osvojila bron z žensko ekipo, že v soboto pa medaljo enakega leska v posamični konkurenci. Srebro je osvojila Tina Trstenjak, bron pa Roki Drakšič. Med nosilci kolajn je od Slovencev manjkal le zlati telovadec Sašo Bertoncelj, ki je zmagal že pred osmimi dnevi in se je že vrnil v domovino.

Odprtje pred dobrimi 14 dnevi je zaznamovala ameriška pevka Lady Gaga, na zaprtju so za mednarodno slavno zasedbo poskrbeli skupina Clean Bandit, pevec John Newman in DJ Gareth Emery.

"Neverjetno sem ponosna na našo deželo in naše ljudi," je na zaprtju dejala predsednica organizacijskega komiteja in žena predsednika države Mehriban Aliyeva, ob tem pa je izpostavila tudi izjemen uspeh športnikov države gostiteljice, ki so na lestvici medalj osvojili drugo mesto za Rusijo, doma pa je skupaj ostalo kar 56 odličij.

Ob tem ni pozabila spomniti, da Azerbajdžan ostaja prireditelj športnih dogodkov. Že prihodnje leto bo tam premierna dirka formule 1, leta 2017 islamske igre, leta 2020 del evropskega nogometnega prvenstva. Azerbajdžan najavlja tudi kandidaturo za naslednje olimpijske igre.

Večje težave imajo pri evropskem olimpijskem komiteju, kjer naslednjega prireditelja iger še iščejo, potem ko je neposredno pred prvimi igrami od projekta odstopila Nizozemska. Kandidatov je kar sedem.

Po koncu evropskih iger v Bakuju
V Bakuju končane prve Evropske igre