Goran Dragić je odlično vodil slovensko ekipo na parketu. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je odlično vodil slovensko ekipo na parketu. Foto: Aleš Fevžer

Vesel sem za Jako Blažiča. Čestital sem mu. Malo sem ga 'pohecal' in mu rekel, da ni igralec za treninge, ampak pride ven, ko so glavne tekme. Morda sem mislil, da bo Omić nekoliko nervozen, a je odlično začel. Morda je bil Klobučar nekoliko živčen na začetku, a je potem odigral odlično.

Goran Dragić
Domen Lorbek
Domen Lorbek je bil drugi strelec za Goranom Dragićem. Foto: Aleš Fevžer
Na Kanarskih otokih približno 500 slovenskih navijačev
Avstralija padla, v nedeljo na vrsti Mehika

Če se je morda pred začetkom svetovnega prvenstva dvomilo o slovenski igri in pravem ekipnem duhu v moštvu - veliko je bilo govora o pravi kemiji znotraj izbrane vrste, so Zdovčevi varovanci že v prvi četrtini razblinili vse dvome. Hitro so se otresli uvodne nervoze, tudi igralci, ki so prvič zaigrali na velikem tekmovanju (Alen Omić je že v prvih minutah dvakrat uspešno odigral proti nekdanjemu soigralcu pri Olimpiji in trenutno članu Spursov Aronu Baynesu), z borbeno in nepopustljivo igro v napadu ter predvsem z dobrim skokom - s katerim so imeli težave med pripravami, tokrat pa so ga celo dobili (32:25) - je steklo tudi v napadu in Slovenija si je hitro priigrala kar lepo prednost.

Izjemna predstava slovenskega kapetana
Tudi ko so se trdoživi in agresivni Avstralci vrnili v igro in preobrnili izid, so Slovenci našli pravo rešitev in tudi ob težavah z osebnimi napakami Gorana Dragića ponovno povedli. Gogi je bil izjemen. Ko je imel žogo, je bila košarka videti preprosta. V številnih akcijah je bil prehiter za Avstralce, odlično je izkoriščal blokade soigralcev, prebijal avstralsko prvo linijo in polnil njihov koš ter po pick'n'rollih tudi lepo s podajami zaposloval soigralce.

"Vsi igralci so dali svoj delež. Še posebej visoki igralci so bili odlični, saj so se sijajno borili proti močnim Avstralcem. Dobro so se odrezali proti Baynesu, ki je sicer povzročal kar nekaj težav, a so bili vsi njegovi meti težki. Fizično so Avstralci dobro pripravljeni. Vso tekmo so pritiskali na organizatorja igre, a me veseli, kako smo odreagirali. Nismo zbezljali. Lahko bi zaključili tekmo že prej, a je, recimo, Zoran enkrat zgrešil polaganje, drugič Blažič, ko smo imeli lepo prednost in bi jo lahko še povišali. Prva tekma je bila zelo pomembna, še posebej proti močni Avstraliji. Naredili smo svoje delo. Dobri smo bili v skoku, kjer imajo visoke igralce. Vsa ekipa je dobro igrala. Nismo bili sebični," je bil zadovoljen kapetan, z 21 točkami prvi strelec tekme, ob tem pa je dodal še sedem skokov ter štiri podaje.

Goran fizično še ni pravi
28-letni Ljubljančan je imel le nekaj težav z osebnimi napakami, ki jih je Matthew Dellavedova uspel izsiliti: "Ne bi smel tako odreagirati. Ko me je odrinil, sem mislil, da sodnik ne vidi, pa sem ga malce za roko prijel. Juretu sem rekel, da sem mislil, da imamo lahko šest osebnih kot v NBA. Takoj ko sem naredil osebno napako, sem se spomnil, da imam lahko samo pet. Soigralci so naredili odlično delo. Klobučar je odlično držal ritem, ko je prišel v igro. Tudi to je bilo morda dobro za naslednje tekme."

"Fizično še nisem pravi. Hitro sem bil utrujen. Ne morem biti stoodstoten med vso tekmo. Tu so še rezerve, malo me je zmanjkalo, a se bo uredilo," je povedal starejši izmed bratov Dragić in se še navezal na izjave v zadnjih dneh pred odhodom v Španijo, ki so bile morda narobe razumljene: "Nikoli nisem govoril čez sistem. Rekel sem le, da smo lani veliko tekli, letos pa ne toliko. Igramo veliko pick'n'roll, kar meni ustreza. Igramo veliko tranzicije."

Kar 'letelo' je z vseh strani
Tako kot Dragić je soigralce pohvalil tudi njegov namestnik v kapetanski vlogi Domen Lorbek: "V najpomembnejšem trenutku smo bili pravi. Slabo smo igrali le ob koncu druge četrtine in na začetku tretje, preostalo pa je bilo odlično. Centri so naredili izjemno delo. Dobro so se borili. Slokar je z bolečino v vratu dokazal, da se marsikaj lahko, če se hoče. Blažič je naredil velik posel. Razbili smo jih s trojkami in dobrimi prodori."

Lorbek, ki je bil s 13 točkami drugi strelec Slovenije, zadel pa je izjemno pomembno trojko štiri minute pred koncem, ko je povedel za 16, je pokomentiral še pristop igralcev, ki je bil tokrat izvrsten: "Ko himna zaigra in se začne svetovno prvenstvo, je nekaj povsem drugega. Zaradi adrenalina ne gre drugače, kot da daš res vse od sebe. Tudi navijači so prišli v lepem številu. V prvi četrtini kar nismo mogli zgrešiti. Dobro je, da smo sproščeni in da kar leti z vseh strani. Res je, da je tu motor Goran Dragić, ki po odličnih prodorih podaja."

Blažič se je prebudil že na prvi tekmi
Kar lahko še posebej veseli slovensko reprezentanco, je dobra igra Jake Blažiča, ki na pripravljalnih tekmah ni igral dobro oziroma sploh ni dobil prave priložnosti, tokrat pa je odlično izkoristil svoje minute, prispeval pomemben delež k zmagi z devetimi točkami in igro v obrambi: "Lepo je, da odpreš prvenstvo z zmago. Prebili smo ta led. Smo se nekoliko sprostili in že na naslednji tekmi bo lažje. Želja je bila velika. Lepo je, da vidiš, da te ves čas spodbujajo tudi soigralci s klopi. Tako ti je še lažje in dobiš dodatno energijo. Vemo, da imamo še veliko prostora za napredek. Nekaj je bilo napak, ki jih bomo poskušali še odpraviti. Treba se je podrediti ekipi, in če dobim priložnost, je treba pomagati po najboljših močeh. Vsak je dal vse od sebe in zmagali smo s kar lepo razliko. Tu igramo za državo in ključen je ekipni uspeh, tako je treba ob strani pustiti individualizem."

Iz Las Palmasa

Vesel sem za Jako Blažiča. Čestital sem mu. Malo sem ga 'pohecal' in mu rekel, da ni igralec za treninge, ampak pride ven, ko so glavne tekme. Morda sem mislil, da bo Omić nekoliko nervozen, a je odlično začel. Morda je bil Klobučar nekoliko živčen na začetku, a je potem odigral odlično.

Goran Dragić
Na Kanarskih otokih približno 500 slovenskih navijačev
Avstralija padla, v nedeljo na vrsti Mehika