Igor Kokoškov je želel ustvariti ekipo, ki bo mešanica izkušenih igralcev in mlajših košarkarjev. S samo mladimi tudi ne gre, da bi bil potem to kakršen koli alibi ob primeru poraza, je dejal selektor. Obenem je dodal, da tudi ni želel klicati kakšnih izkušenih košarkarjev, če ni imel točne ideje o njihovi vlogi. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Kokoškov je želel ustvariti ekipo, ki bo mešanica izkušenih igralcev in mlajših košarkarjev. S samo mladimi tudi ne gre, da bi bil potem to kakršen koli alibi ob primeru poraza, je dejal selektor. Obenem je dodal, da tudi ni želel klicati kakšnih izkušenih košarkarjev, če ni imel točne ideje o njihovi vlogi. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Kokoškov, Matjaž Smodiš
Selektor Igor Kokoškov in športni direktor reprezentance ter njen nekdanji kapetan Majtaž Smodiš. Nekdanji kapetan je tudi generalni sekretar zveze Rašo Nesterović ter novi pomočnik selektorja Jaka Lakovič. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić za Slovenijo prihodnje leto

Slovenija se mora po izpadu v osmini finala na zadnjem evropskem prvenstvu na naslednje uvrstiti prek kvalifikacij, ki se bodo začele 31. avgusta, nasprotniki reprezentance pa bodo Ukrajina, Bolgarija in Kosovo. Med pripravami, ki jih bodo začeli košarkarji 20. avgusta, bodo odigrali devet prijateljskih tekem, od tega šest doma, ena izmed teh z Makedonijo bo za zaprtimi vrati. Izbrana vrsta bo igrala pripravljalne tekme – igrala bo v Celju (Portugalska in Belgija ali BiH), v Avstriji (Avstrija, Poljska in Islandija), Mariboru (Makedonija) in Ljubljani (Velika Britanija in Črna gora) – v enakem ritmu sreda – sobota, kot bo tudi v kvalifikacijah. Vse kvalifikacijske tekme in tudi večino pripravljalnih boste lahko spremljali na TV Slovenija.

Priprave bodo začeli s 15 košarkarji, po petih dneh se bosta priključila Gašper Vidmar, ki se po dveh letih težav s poškodbami vrača v reprezentanco, in Jaka Blažič. 1. avgusta bo po pravilih Lige NBA prišel Goran Dragić, od katerega se največ pričakuje. Tedaj pa se bodo pridružili tudi Vlatko Čančar, Luka Kraljević in Žan Mark Šiško, ki imajo obveznosti tudi v mladi reprezentanci.

Kokoškov razočaran, a ni jezen
Na splošno je ekipa pomlajena, a v njej ni Luke Dončića, velikega evropskega talenta, ki naj bi po prvih napovedih vendarle letos odigral prvo tekmo za slovensko reprezentanco, a je 17-letni Ljubljančan prednost dal drugim obveznostim: "Z Luko sva se pogovarjala. Zaradi dela in ker živim v ZDA, le po telefonu, a smo k njemu tudi poslali delegacijo z Rašom Nesterovićem in Matjažem Smodišem. Želeli smo ga pripeljati. Rekel sem mu, da sem razočaran, a nisem jezen. To je njegova odločitev. Naredili smo vse, da bi bil z nami, a tako se je odločil. Spoštujemo to odločitev, ki je samo njegova. To ne pomeni, da ne želi igrati, nima interesa in motivacije za igranje, a s težkim srcem se je osredotočil na druge stvari. Absolutno so mu vrata odprta. On je biser evropske košarke in vsi pričakujemo, da se bo razvil v pravega asa. Žal mi je, da takega talenta ne bomo imeli v moštvu, a ne delamo drame. Zgodba je tako zdaj končana. Komunikacija je bila čista in naslednje leto bo z nami. To se ne bo spremenilo. Še enkrat, sem razočaran, a ne jezen, zdaj pa se osredotočamo na tiste, ki jih imamo tu."

Zaradi še vedno trajajoče poškodbe bo odsoten še en velik up slovenske košarke Blaž Mesiček, prav tako pa tudi drugi slovenski mladenič z evroligaškimi izkušnjami Aleksej Nikolić, ki ima težave z gležnjem: "Z Aleksejem sva bila še v četrtek v stiku. Moja napaka je bila, da nisem vedel, da si je v končnici nemškega prvenstva poškodoval gleženj. Presenečen sem, da se poškodba ni sanirala. Ima težave. Takoj, ko sem dobil informacijo, sva se slišala. Odšel je še v Bamberg. Reprezentanca mu je ponudila kakršno koli pomoč pri pripravi. V Bambergu je govoril s klubskim zdravnikom in fizioterapevtom. Po vrnitvi me je korektno, kot sva se dogovorila, poklical. Svetovali so mu počitek. Rekel sem mu, da ga lahko tudi čakamo, a mislijo, da bi trajalo predolgo, da bi lahko ujel ritem in pomagal ekipi. Prišel bo pozdravit ekipo in prijatelje na treninge, saj to je njegovo moštvo, on pa naša perspektiva. Spoštujemo to odločitev, vrata pa so mu prav tako odprta. "

Hitra igra v napadu, a osnova dobra obramba
Na papirju ima Slovenija kar precej težav na položaju štiri, kjer ni posameznika, ki bi bil lahko nosilec izbrane vrste, o tem pa Kokoškov pravi: "Ne obstaja popolna ekipa. Vsaka ima pomanjkljivosti. Če objektivno pogledamo, imamo malce težav na položaju krilnega centra. To ni skrivnost. Nekoč je bila to eno glavnih orožij s Smodišem, Nachbarjem, Balažićem … Zdaj nam te izkušnje manjkajo. A naše pomanjkljivosti, bomo skušali spremeniti v našo korist. Na primer bomo zato hitrejši od nasprotnikov. Ne bi govoril o posameznikih, a nam manjka dominantna štirica. Zagorac je na primer igral v slovenski ligi, ne v Evroligi. Imamo nekaj mladih fantov, kot je na primer Čančar, o katerih se govori v evropski košarki. Tu sta še Morina in Mahkovic. Bomo videli. Imamo manjšo težavo, a ne bomo delali panike, ampak skušali bomo najti rešitev."

Kot je povedal, bo Slovenija igrala hitro košarko. Znova je srbski strokovnjak, ki že 15 let deluje v Ligi NBA, poudaril, da se bo on prilagajala ekipi in ne bo vsiljeval svoje filozofije. Kot pa je pristavil, ima Slovenija hitre branilce, na čelu z Goranom Dragićem, ki je morda po njegovih besedah celo najboljši v Evropi na svojem položaju. Branilci so dinamični in eksplozivni, ki lahko napadajo raketo. Tu sta tudi gibljiva centra Alen Omić in Gašper Vidmar, ki znata igrati pick'n'roll. Ob tem je izpostavil tudi obrambo. Kot je dejal, "ne moreš hitro igrati, če ne igraš dobre obrambe". Poudaril je borbenost in srčno igro slovenske reprezentance, kar je po njegovih besedah prav krasilo izbrano vrsto v zadnjih letih, za kar gre, kot je povedal, zasluga predhodnikoma Božidarju Maljkoviću in Juretu Zdovcu.

SEZNAM KOŠARKARJEV
Branilci: Jaka Blažič (196 cm, 1990, Laboral Kutxa), Domen Bratož (189 cm, 1993, Tajfun), Goran Dragić (194 cm, 1986, Miami Heat), Jaka Klobučar (198 cm, 1987, Istanbul BB), Miha Lapornik (194 cm, 1993, Union Olimpija), Klemen Prepelič (191 cm, 1992, Limoges), Matic Rebec (180 cm, 1995, Krka), Žan Mark Šiško (190 cm, 1997, Cibona)

Krila: Vlatko Čančar (203 cm, 1997, Mega Leks), Zoran Dragić (196 cm, 1989, Emporio Armani), Luka Lapornik (195 cm, 1988, Krka), Blaž Mahkovic (201 cm, 1990, Union Olimpija), Gezim Morina (203 cm, 1992, LTH Castings), Edo Murić (202 cm, 1991, Partizan), Mitja Nikolić (200 cm, 1991, Union Olimpija)

Centri: Tomaž Bolčina (206 m, 1994, Tajfun), Žiga Dimec (211 cm, 1993, Krka), Luka Kraljević (206 cm, 1997, Jolly JBS), Alen Omić (215 cm, 1992, Anadolu Efes), Gašper Vidmar (211 cm, 1987, Banvit), Saša Zagorac (206 cm, 1984, Union Olimpija)

Luka Dončić za Slovenijo prihodnje leto