Grke je v Venezueli spremljalo tudi kar nekaj navijačev. Foto: EPA
Grke je v Venezueli spremljalo tudi kar nekaj navijačev. Foto: EPA
Andrej Kirilenko
Rusija, za katero igra tudi Andrej Kirilenko, se bo vpolfinalu pomerila z Nigerijo. Foto: EPA

Po četrtfinalu so se olimpijske sanje končale za dve evropski reprezentanci. Makedonci, ki so pripravili res lepo presenečenje na lanskem Eurobasketu, ko so v Litvi zasedli četrto mesto, so slabo začeli turnir in klonili pred Angolo. Nato se jim je le uspelo prebiti v četrtfinale, kjer pa je bila s 86:76 boljša Dominikanska republika. Za uspeh ni bilo dovolj niti 35 točk Boja McCalebba, Vlado Ilievski pa jih je dodal 16. Na strani zmagovalcev sta bila najboljša NBA-jevca Francisco Garcia, ki je dosegel 28 točk, in Al Horford, ki je 14 točkam dodal kar 15 skokov.

Brez Londona ostajajo tudi Grki, ki so na zadnji dveh igrah zasedli peti mesti. Varovanci Ilisasa Zourosa so v razburljivi tekmi morali z 80:79 premoč priznati Nigeriji. Vassilisa Spanoulis se je izkazal s 25 točkami, pri Nigerijcih pa je 17 točk zbral Ike Diougu. Odločilna prosta meta je tri sekunde pred koncem zadel Adeola Dagunduro.

Rusija zanesljivo, Litva s težavami
Litva je imela pričakovano precej dela s Portorikom (76:72). Linas Kleiza, ki se je v izbrano vrsto vrnil po poškodbi, in Mantas Kalnietis sta dala vsak po 14 točk. Rusi niso imeli veliko dela z Angolo (80:65). Najboljši pri "zbornaji komandi" je bil z 18 točkami Vitalij Fridzon.

Pred štirimi leti je na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Pekingu nastopila tudi Slovenija. V četrtfinalu je v Atenah izgubila s Portorikom.