Konec tedna bodo na račun prvič letos prišli najboljši
Konec tedna bodo na račun prvič letos prišli najboljši "uličarji". Foto: KZS

11. sezona bo ponudila možnost tekmovanja kar v petih kategorijah. Poleg treh moških (člani, U18, U15) in ženske je velika novost posebna kategorija, ki je namenjena izključno rekreativcem. V njej lahko nastopijo vsi ljubitelji košarke, ki so v tej klubski sezoni igrali v 4. SKL, ali pa niso bili registrirani pod okriljem katere koli košarkarske zveze.

Po ljubljanskem druženju bo po dveh tednih premora ekipa ulične košarke obiskala Novo mesto. V Športnem parku Loka bo igrišče košarkarsko obarvano v soboto, 14. junija. Kvalifikacijska turnirja bosta nato potekala še na mariborskem trgu Leona Štuklja (28. junij) ter Ukmarjevem trgu v Kopru (5. julij). Kot je že v navadi, se bo sezona z ekipami, ki bodo skozi predhodne štiri turnirje zbrale največ točk, sklenila s finalnim turnirjem. Ta bo na sporedu 19. julija na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Vsaka ekipa, ki si želi tekmovati v Samsung državnem prvenstvu košarke 3 x 3 v kateri koli kategoriji, se mora prej ustrezno prijaviti. To lahko stori prek spleta. Prijave za prvi kvalifikacijski turnir na Stritarjevi ulici se zbirajo do četrtka, 29. maja, do polnoči. Ekipo lahko v tekoči tekmovalni sezoni sestavlja do sedem košarkarjev, izmed katerih lahko na posameznem turnirju nastopi le četverica. Ko je košarkar v tekmovalnih kategorijah registriran za določeno moštvo, prehod v drugo, v isti sezoni, ni več mogoč. Nekoliko drugače je v rekreativni kategoriji, kjer lahko posameznik na vsakem kvalifikacijskem turnirju sodeluje s povsem drugače sestavljenim moštvom. Obenem mu nastop med rekreativci ne onemogoči, da bi na katerem izmed naslednjih kvalifikacijskih turnirjev nastopil v tekmovalni kategoriji.

Nova sezona Samsung državnega prvenstva košarke 3 x 3 bo potekala po pravilih, ki jih je v letu dni FIBA nekoliko spremenila. Spremembe so pri bonusu osebnih napak posameznikov in ekipe, medtem ko je največja novost zagotovo velikost žoge. Državno prvenstvo in vsi mednarodni turnirji pod okriljem zveze FIBA se namreč igrajo z žogo velikosti 6 (prej 7).

Vse ekipe, z izjemo rekreativcev, se bodo skozi sezono borile za točke državnega prvenstva. V prvi fazi (kvalifikacijski turnirji) bodo te služile za preboj na finalni turnir, po slednjem pa tudi za mesta v slovenskih reprezentancah košarke 3 x 3 na večjih tekmovanjih. Državni prvak bo postala ekipa, ki bo slavila zmago na finalnem turnirju, medtem ko bodo pravice do nastopa v dresu z državnim grbom (v letu 2015) deležni člani ekip, ki bodo skozi sezono, vključno s finalnim turnirjem, zbrali največ točk.