Črnogorski branilci so odlično pritiskali na slovenskega zvezdnika Gorana Dragića, ki je nekajkrat nekoliko izgubil tudi živce. Na koncu je kljub kar 10 podajam vse prej kot blestel. Foto: www.alesfevzer.com
Črnogorski branilci so odlično pritiskali na slovenskega zvezdnika Gorana Dragića, ki je nekajkrat nekoliko izgubil tudi živce. Na koncu je kljub kar 10 podajam vse prej kot blestel. Foto: www.alesfevzer.com
Nikola Vučević, Derek Needham in Goran Dragić
Nikola Vučević (na sliki levo) je odigral tekmo na ravni slovesa iz lige NBA, kjer igra za Orlando in ga številni uvrščajo med najboljše centre lige. Foto: www.alesfevzer.com
Erik Spoelstra
Tekmo si je ogledal tudi trener Gorana Dragića pri Miamiju Erik Spoelstra. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija - Črna gora
Črna gora je za slovenske branilce predstavljala previsok zid. To je bila njihova sploh prva zmaga na treh medsebojnih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Črnogorci premočni v Stožicah
Legendarni Dumars prijatelj selektorja Kokoškova

Slovenski košarkarji so tako tik pred srednim začetkom kvalifikacij (v Stožicah bo nasprotnik Kosovo) dobili realno sliko o trenutni formi, potem ko so bili proti gostom nemočni in razen nekaj minut na uvodu zaostajali ves čas.

Odlično zgoščena centrska linija Črne gore je z dobro postavitvijo v raketi in agresivno obrambo na slovenskih branilcih na čelu s kapetanom Goranom Dragićem razorožila slovenski napad, v napadu pa mirno zadevala in izkoriščala tudi protinapad.

Fantastična tekma NBA-zvezdnika Vučevića
Največ so vodili za 13 točk, po drugi trojki njihovega prvega zvezdnika Nikole Vučevića za +12 v 36. minuti (72:84) pa vrnitve za nerazpoložene Slovence ni bilo več. Po nekaj akcijah Alena Omića in delnem nizu 11:4 v zaključku tekme se jim je uspelo približati na največ pet točk, a je s svojo že peto trojko na tekmi odgovoril Nemanja Vranješ. Na koncu je bil prvi strelec Slovenije Zoran Dragić s 16 točkami, kar 15 jih je dosegel že v prvem polčasu. Pri gostih je z vsestransko predstavo blestel Vučević z 20 točkami, sedmimi skoki in kar 10 podajami.

Ničla kapetana Dragića v prvem polčasu
Črna gora je razen uvodnih minut tako rekoč ves čas nadzorovala potek tekme že v prvem polčasu, ki ga je Slovenija začela s standardno prvo peterko brata Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Gašper Vidmar. Ob zelo dobrem metu iz igre (61-odstoten) je v drugi četrtini prednost narasla do dvoštevilčne, po košu Vladimirja Dašića so Slovenci v 18. minuti zaostajali za 12 točk (36:48), ob odmoru pa za 10 (43:53). Pri Sloveniji sta bila že po prvem polčasu dvoštevilčna Zoran Dragić (15) in Klemen Prepelič (10), zevala pa je ničla pri kapetanu Goranu Dragiću, ki je zgrešil vse tri mete iz igre.

Needham s trojko poskrbel za dovolj zaloge za zadnjih šest minut
Goran Dragić je spodbudneje začel drugi polčas in takoj dosegel štiri točke, ki pa so bile na žalost slovenskih navijačev tudi njegove edine na tekmi. Slovenci so po delnem nizu 12:4 in zabijanju Alena Omića zaostanek znižali na le dve točki (59:61) v 27. minuti, a so se varovanci Bogdana Tanjevića še do konca tretjega dela odlepili na sedem točk prednosti (66:73), zadnjo četrtino pa odprli s trojko Vučevića za ponovnih deset točk naskoka (66:76). Prednost je po trojki Dereka Needhama ob izteku napada znova narasla na 13 za zadnjih šest minut tekme.

"Poraz ni prišel v dobrem trenutku"
Igor Kokoškov
, selektor Slovenije: "Zagotovo smo igrali proti nasprotniku, ki je bil boljši skozi celotno tekmo. Tako ni odločil le en segment igre, ampak so bili Črnogorci vseh 40 minut boljši od nas. Dobro so se pripravili na tekmo in nam odvzeli nekatere stvari, v katerih smo močni. Dominirali so v fizični igri. Na začetku tekme smo napravili nekaj nepotrebnih osebnih napak. Črnogorci so zadeli nekaj težkih metov, si s tem dvignili samozavest in tako odprli tekmo. Poraz ni prišel v dobrem trenutku, hkrati pa je to preizkus, da vidimo, kako se bomo odzvali na poraz. Vsak poraz boli, če ne boli, potem nisi tisti pravi. Zagotovo se bomo iz tekme nekaj naučili in se pripravili na tiste dvoboje, ki nekaj štejejo."

Z. Dragić: Pretepli so nas, pokazali čvrstost
"To je bil dober test za nas, pretepli so nas, pokazali čvrstost, na to nismo imeli odgovora. To je bila glavna razlika. Zdaj nas čakajo glavne tekme, upam, da jih dobimo. Pogledali bomo video in ocenili naše napake. Imamo malo časa do pravih tekem. Upam, da jih bomo dobili,"
pa je tekmo ocenil prvi slovenski strelec Zoran Dragić. Kvalifikacije se začenjajo v sredo, prvi nasprotnik v skupini A bo v sredo ob 20.00 v Stožicah Kosovo.

Pripravljalne tekme

Ljubljana (Stožice):
SLOVENIJA - ČRNA GORA
83:91 (22:26, 21:27, 23:20, 17:18)
3.000; Z. Dragić 16, Prepelič, Blažič in Omić po 12, Zagorac 7, Murić in Vidmar po 6, G. Dragić (10 podaj) in Lapornik po 4, Rebec 3, Klobučar 1; Vučević 20, 10 podaj in 7 sk., Vranješ 15, Ivanović in Needham po 13, Dubljević 11, Dašić 7, Mihailović 6, Popović, Radončić in Todorović po 2.

Prosti meti: 13/23; 12/19
Met za dve: 23/47; 20/31
Met za tri: 8/22; 13/29
Skok: 38; 35

Črnogorci premočni v Stožicah
Legendarni Dumars prijatelj selektorja Kokoškova