Najboljša slovenska igralka je Nika Barič. Foto: Aleš Fevžer
Najboljša slovenska igralka je Nika Barič. Foto: Aleš Fevžer

Slovenke na evropskem prvenstvu še niso igrale. Slovenija si bo pot na EP skušala priboriti v skupini A, kjer so še Poljska, Slovaška in Luksemburg. Prvo tekmo bodo Slovenke igrale v nedeljo ob 18. uri v Košicah. Prva domača tekma bo 11. junija v Kranjski Gori proti Poljski.

Orešnik: Cilj je jasen, želimo korak naprej
"Priprave smo začeli zgodaj in imeli dovolj časa. Določene igralke so se pridružile pozneje, a so
tudi zadnje tekme pokazale, da se vzpenjamo. Čaka nas dolg kvalifikacijski cikel, zadovoljen sem, da nimamo težav s poškodbami. Cilj je jasen, že nekaj let si želimo narediti korak naprej in se uvrstiti na veliko tekmovanje. Kvalifikacijska skupina je zahtevna, a če bi že zdaj razmišljali, da nimamo možnosti, ne bi imelo smisla iti vanje," je razmišljal selektor reprezentance Tomo Orešnik.

V kvalifikacijah bo računal na Živo Zdolšek (Triglav), Tejo Oblak (Polkowice/Pol), Rebeko Abramovič (Athlete Celje), Majo Erkić (brez kluba), Alino Gjerkeš (Univerza Fordham/ZDA), Niko Barič (Spartak/Rus), Heleno Boada (Athlete Celje), Evo Rupnik (Triglav), Evo Lisec (Athlete Celje), Martino Osterman (Athlete Celje), Sandro Piršič (Zamarat/Špa), Evo Komplet (Novi Zagreb/Hrv), Tino Jakovina (Athlete Celje) in Katjo Kotnik (Atomeromu Szekszard/Mad).

V kvalifikacijah za EP 2015 je 22 reprezentanc v šestih skupinah; med 8. in 25. junijem se bodo merile po sistemu tekem doma in v gosteh. Na EP bodo neposredno napredovale zmagovalke skupin in najboljših pet izmed šestih drugouvrščenih reprezentanc.

Spored tekem Slovenije:
1. KROG, 8. junij:
18.00 Košice: Slovaška - Slovenija

2. KROG, 11. junij:
18.00 Kranjska Gora: Slovenija - Poljska

3. KROG, 15. junij:
18.00 Kranjska Gora: Slovenija - Luksemburg

4. KROG, 18. junij:
15.00 Kranjska Gora: Slovenija - Slovaška

5. KROG, 22. junij:
17.00 Wladyslawowo: Poljska - Slovenija

6. KROG, 25. junij:
19.30 Oberantven: Luksemburg - Slovenija