Jure Zdovc je na položaju organizatorja igre poskusil tudi s Klemnom Prepeličem, ki je 12 točkam dodal šest podaj. Zanj pravi, da ima kakovost, da kreira. V odločilnih trenutkih selektor ni upal dati v igro Luke Rupnika, Nebojša Joksimović ni bil v pravem ritmu, Jaka Klobučar pa je imel težave z osebnimi napakami. Tako je na poziciji ena igral Prepelič. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc je na položaju organizatorja igre poskusil tudi s Klemnom Prepeličem, ki je 12 točkam dodal šest podaj. Zanj pravi, da ima kakovost, da kreira. V odločilnih trenutkih selektor ni upal dati v igro Luke Rupnika, Nebojša Joksimović ni bil v pravem ritmu, Jaka Klobučar pa je imel težave z osebnimi napakami. Tako je na poziciji ena igral Prepelič. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Slokar
Uroš Slokar se je izkazal s 15 točkami in šestimi skoki, dobro pa se je boril z italijanskimi visokimi igralci na čelu z Andreo Bargnanijem, ki je bil leta 2006 celo prvi izbor nabora Lige NBA. Foto: www.alesfevzer.com
Zdovc: Linija med zmago in porazom je tanka
Slovenija osvojila turnir v Kopru

Pred EuroBasketom, ki se bo za Slovenijo s tekmo proti močni Hrvaški začel naslednjo soboto, bodo varovanci Jureta Zdovca odigrali še dve srečanji s Srbijo. Aktualni svetovni podprvaki so na prijateljskih tekmah pokazali izvrstno pripravljenost, kar bo verjetno še boljši test, kot so bili Italijani. A že zahodni sosedi, ki že dolgo niso imeli tako močne ekipe, so bili na čelu z NBA-zvezdniki pravi nasprotnik kot kazalec dejanske vrednosti oslabljene slovenske reprezentance.

Obramba že funkcionira
Selektor je znova lahko zadovoljen z igro v obrambi, kjer zdaj košarkarji kažejo že zelo konstantno visoko raven: "Čestitam fantom za borbenost. To je bila prava tekma, tudi z veliko emocijami. Zahvalil bi se občinstvu. Je lep skalp, to pa je tudi vse. Ne bi delal 'bum' iz te tekme. Pomembno pa je, da fantje vidijo, da lahko premagamo boljše nasprotnike od sebe. Pomembno je, da so fantje pridobili samozavest in da verjamejo v to, kar delamo. Skušamo zadržati za raven do začetka prvenstva."

S tretjo zmago v Bonifiki je Slovenija tudi osvojila koprski turnir: "Glede na izid je bila tudi prva tekma uspešna. Ukrajina je končala celo na drugem mestu, a vseeno je bil to pravi finale. Prvi dve tekmi smo rotirali igralce, da niso bili utrujeni. Tako smo imeli dovolj moči, da so nekateri lahko igrali več. Toliko na prvenstvu verjetno ne bomo mogli rotirati. Vsi so dobili priložnost. Vsak je dobil svoje minute in večinoma so jih tudi izkoristili. Borbenost je bila na nivoju. Pomembno je, da so se igralci počasi začeli zavedati, kaj mi hočemo od njih. Pomeni, da se vsak igralec, ko naredi napako, zaveda, da jo je naredil. To je zelo pomembno, da dobimo signal, da se zavedajo napak."

V Zagrebu neugoden razpored
Tri tekme v treh dneh so bile tudi dober test za dvoboje na evropskem prvenstvu, ki si bodo sledili v napornem ritmu in veliko možnosti za poprave spodrsljajev tedaj ne bo. Tri zmage in zadovoljiva igra predvsem na zadnjih dveh srečanjih pa lahko navdajajo z optimizmom, a se Zdovc zaveda, da bo na prvenstvu druga zgodba: "Ne bo lahko. Imamo zelo neugoden razpored. Hrvate imamo ob 21.00, naslednji dan pa Gruzijce ob 18.00, oni igrajo pa prvi dan ob 15.00. Takoj se pozna šest ur, ki jih imaš več za počitek in pripravo. Imajo lahkega nasprotnika za začetek in lahko dvigujejo formo. Mi ne in nismo v ugodnem položaju, ampak to vemo že dolgo, in kar se mora, ni težko."

Je bil pa obračun z Italijo že tisti pravi, tak, kakršni bodo tudi boji na EuroBasketu. Srečanje ni bilo prav nič prijateljsko. Ekipi sta čvrsto igrali v obrambi, nervoza pa je bila dokaz, da gre za prestižni obračun, obenem pa tudi, da je prvenstvo pred vrati. Italija od prihajajočega turnirja veliko pričakuje, saj se je po dolgem času zbrala s polnimi močmi. Proti Sloveniji je sicer srečanje 'v civilu' spremljal eden izmed NBA-jevcev Danilo Gallinari, a tudi brez njega je to moštvo s številnimi zvenečimi imeni. Ti izvrstni košarkarji pogosto izvajajo tudi samostojne akcije in veliko je igre ena na ena. Kar nekaj teh so uspešno zaključili, predvsem sijajni strelec Marco Belinelli, a dejansko so težko dosegali čiste mete. Na drugi strani pa je moč Zdovčeve vrste prav ekipa. Košarkarji igrajo kot eno. Počasi napredujejo tudi v napadu, kjer je vse manj sebičnih potez, viden pa je tudi napredek v kombinatoriki. Če je bilo pri Italiji le šest strelcev, pa se je pri Sloveniji med njih vpisalo kar deset košarkarjev.

Energijo je treba črpati iz obrambe
Tudi igralci se zavedajo, da do uspeha ob ekipni igri vodi le čvrsta in nepopustljiva obramba. "Mislim, da ni veliko filozofije. Vidi se, da v napadu še pešamo. To nadomestimo z obrambo. Ne smemo pa popuščati v obrambi in se osredotočati na napad. Obramba mora stati, kot je, oziroma se še kanček izboljšati. Potem moramo to prenesti v napad. Je pa res, da se je v enem mesecu težko popolnoma uigrati," je dejal Uroš Slokar.

Reprezentančno najizkušenejši slovenski košarkar – pred njim je že deveto veliko tekmovanje – je bil s 15 točkami tudi prvi strelec proti Italiji: "Zastavili smo si, da moramo začeti in končati agresivno. Tega smo se držali celo tekmo. Ključno je bilo, da smo energijo iskali v obrambi, in ne v napadu. Že nekajkrat se je izkazalo, da bomo le tako lahko igrali. Tako je bilo tudi tokrat. Igrali smo trdo v obrambi in jim nismo pustili, da bi prišli do lahkih metov za tri točke, kar je njihova velika kakovost. Nismo jim pustili, da se razigrajo. Vemo, da lahko nekomu pariramo le, če ves čas igramo trdo v obrambi."

Do konca se ne bo vedelo, kdo bo odpadel
Ob pozitivnih stvareh pa je bilo jasno tudi nekaj napak. "Še vedno je nekoliko preveč zaletavanja in nervoze. Tako smo tudi začeli tekmo. Namesto, da bi jo tako začeli v obrambi, smo pa v napadu. Nimamo kakovosti, da bi vedeli, kdaj stopiti na žogo in umiriti položaj. Kdaj vrhunsko obrambo takoj porušimo z divjim napadom, ampak obramba funkcionira. Zagotovo bo pa na prvenstvu težje, ko bodo noge boj trde. Bomo videli, kako se bodo takrat odzvali," je izpostavil Zdovc, ki pa je bil zadovoljen, da so njegovi varovanci znali zaustaviti nalet Italijanov, ki so vmes povedli, in našli odgovor ter potem tekmo dokaj mirno v končnici pripeljali do konca.

Proti Italiji je selektor priložnost namenil 12 košarkarjem, na klopi je obsedel le Žiga Dimec: "Težko je bilo zanj. Finska in Italija imata lahke centre. Nekoliko bi tvegali. Z njim sem še naprej sicer zelo zadovoljen in je v resni igri, da gre dalje. Na prvenstvu nas čakajo ekipe, ki imajo dobre in težke centre. Do konca se ne bo vedelo, kdo bo odpadel." Na turnirju sta prvič zaigrala tudi Miha Zupan in Saša Zagorac, ki sta zaostrila konkurenco pod košem: "Zupan počasi lovi ritem in se mi zdi, da je vsako tekmo boljši. Zagorac je z metom z razdalje tudi pokazal svojo kakovost. Nekatere odgovore sem dobil."

Zdovc: Linija med zmago in porazom je tanka
Slovenija osvojila turnir v Kopru