V sredo se začne Liga za prvaka in Krko, ki je letos v državnem prvenstvu izgubila že osem tekem, na začetku čakata dve zahtevni tekmi, proti Tajfunu in Olimpijo.
V sredo se začne Liga za prvaka in Krko, ki je letos v državnem prvenstvu izgubila že osem tekem, na začetku čakata dve zahtevni tekmi, proti Tajfunu in Olimpijo. "Po dolgem času smo igrali redni del državnega prvenstva, kjer smo priložnost dobili predvsem mlajši. Imeli smo nekaj nesrečnih porazov, a zdaj se vse začenja znova. Nas pa že na začetku čakata dve težki tekmi in ves čas bo treba biti osredotočen," je dejal Matej Rojc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Rezerve še imamo tako individualno kot kolektivno. Fantje dobro trenirajo in sprejemajo nove zadeve. Ni nobenega problema. Res dobro delujemo. Imamo tudi dobro atmosfero in nisem opazil, kar se je govorilo, da v garderobi ni bilo vse prav. Pozitiven je bil tudi odziv na Jagodnika. Vsi ga poznamo in je zelo izkušen. Takoj se je vklopil in ni bilo težav, kot da bi bil z nami že od začetka sezone.

Memi Bečirović
Pri Olimpiji se v ekipo vrača Dino Murić, nekaj težav ima z nategnjeno mišico le Luka Rupnik, a bo tudi on na voljo Memiju Bečiroviću. Foto: www.alesfevzer.com

"Pričakujemo zelo težko tekmo, se pa pripravljamo kot na vsako drugo. Gremo po zmago in dali bomo vse od sebe, da nam to tudi uspe. Žal ne bo vse odvisno od nas in bomo morali biti pozorni tudi na drugi dve tekmi, a naša naloga je, da zmagamo, in bomo videli, kako bo naprej," je pred sobotnim (17.00) obračunom povedal Matej Rojc. Krka si je namreč s porazom v predzadnjem krogu Lige ABA otežila delo in tako mora za uvrstitev na šesto mesto premagati Olimpijo, obenem pa morata izgubiti tudi Szolnoki in Metalac, ki je trenutno z zmago več šesti.

Olimpija bo v soboto lahko sproščena
Szolnoki, ki je minuli konec tedna slavil v Novem mestu, mora izgubiti s Cedeveito, Metalac, ki ga je Krka na začetku sezone doma premagala kar za 30, pa v Zadru. "Žal smo izgubili zadnjo tekmo, sicer bi sami odločali o svoji usodi. Toda taka je košarka in zdaj bomo naredili se, kar je v naši moči," je dejal Rojc, eden glavnih junakov zmage Krke nad Olimpijo v prvem delu jadranskega tekmovanja.

Tedaj je primorski branilec v zadnji četrtini zadel tri trojke in dokončno pokopal ljubljansko moštvo (71:54), na koncu pa je bil s 16 točkami tudi prvi strelec tekme. Toda Rojc v soboto pričakuje popolnoma drugačno Olimpijo: "Zagotovo gre za spremenjeno moštvo, saj z novim trenerjem tudi drugače igra. Na sobotni tekmi nimajo kaj izgubiti in lahko igrajo sproščeno, to je lahko plus, lahko pa tudi minus. Kakor koli moramo izkoristiti to v svojo korist."

Tekme, ki medsebojno odločajo, bi morale biti ob isti uri
Olimpija in Krka bosta v Stožicah odprli zadnji krog Lige ABA, vseeno pa bi morale biti tekme, ki medsebojno odločajo o kakršnih koli razvrstitvah, ali kot v tem primeru v preboju v evropska tekmovanja, ob isti uri, s čimer se strinja tudi Rojc: "Res bi morale biti ob isti uri, saj vendarle odločajo o razvrstitvi, a se na to ne smemo ozirati in vsaka ekipa si tako ali tako želi zmage."

Zmaji so si že pred zadnjim krogom, ko so v Sofiji ugnali Levski, zagotovili evropsko vstopnico in končno peto mesto. Tako za njih tekma, kar se lestvice tiče, ne odloča o ničemer, a Memi Bečirović pravi, da je pritisk na vsakem obračunu, tu gre pa še za rivalstvo s Krko: "Derbi je derbi in ne bo sproščena tekma, a je situacija boljša, ker smo prvi cilj izpolnili, ko smo se uvrstili v Evropski pokal. Zdaj pa je drugi cilj, da postanemo državni prvaki. S Krko se že zdaj srečamo. Nam za razvrstitev ta tekma ne pomeni nič, za prestiž in za naprej pa veliko. Tako smo osredotočeni in motivirani, da nadaljujemo tako delo in dobre igre."

V Ligi za prvaka prednost Krke in Olimpije
Zaradi dveh letošnjih porazov proti slovenskim prvakom bo za Memijeve varovance tekma pomembna s psihološkega vidika: "Oni so bolj samozavestni proti nam, ker so dobili obe letošnji tekmi. Sobotno srečanje bo pomembno za nas, kar se tiče samozavesti in nekega sporočila za naprej. Zato bomo poskušali zmagati, saj se bomo v tej sezoni še srečavali s Krko. Če pogledamo s psihološkega vidika, je morda tekma še celo pomembnejša za nas."

Krka in Olimpija se bosta znova pomerili že naslednjo soboto, znova v Stožicah, ko bo na sporedu drugi krog Lige za prvaka. Bečirović verjame, da letos pri Olimpiji ne bo problem z motivacijo, saj je ekipa mlada in nima veliko tujcev, ti slovenski košarkarji pa vedo, kako je igrati v Laškem, Grosuplju, Šentjurju in Rogaški ter ne samo v Novem mestu: "V prednosti bomo Krka in mi, saj smo navajeni igrati dve tekmi na teden. Drugim klubom bo težje, ta adaptacija ni lahka, saj pride do utrujenosti in poškodb. Kljub vsemu pa ne bo lahko, kajti vsak bo šel v tekmo stoodstotno in z marsikom se lahko opečeš."

26. KROG
Sobota ob 17.00:
UNION OLIMPIJA - KRKA
Ob 19.00:
ZADAR - METALAC
Ob 21.00:
MEGA LEKS - IGOKEA

Nedelja ob 17.00:
CIBONA - LEVSKI SOFIJA
Ob 19.00:
SZOLNOKI - CEDEVITA
BUDUĆNOST - PARTIZAN

Ponedeljek ob 20.30:
CRVENA ZVEZDA - MZT SKOPJE

Lestvica:                          
CRVENA ZVEZDA      25 23  2 +324 48
BUDUĆNOST          25 18  7 +171 43
PARTIZAN           25 18  7 +152 43
CEDEVITA           25 17  8 +159 42
-----------------------------------
UNION OLIMPIJA     25 14 11  +97 39
METALAC VALJEVO    25 13 12  -68 38
KRKA               25 12 13  -43 37
SZOLNOKI           25 12 13  -52 37
ZADAR              25 11 14  -86 36
MEGA LEKS          25 10 15   -4 35
IGOKEA             25  9 16  -42 34
CIBONA             25  9 16 -115 34
MZT SKOPJE         25  7 18 -130 32
LEVSKI SOFIJA (-1) 25  2 23 -429 26

Rezerve še imamo tako individualno kot kolektivno. Fantje dobro trenirajo in sprejemajo nove zadeve. Ni nobenega problema. Res dobro delujemo. Imamo tudi dobro atmosfero in nisem opazil, kar se je govorilo, da v garderobi ni bilo vse prav. Pozitiven je bil tudi odziv na Jagodnika. Vsi ga poznamo in je zelo izkušen. Takoj se je vklopil in ni bilo težav, kot da bi bil z nami že od začetka sezone.

Memi Bečirović