V povprečju letos LeBron James dosega o 26,4 točke, 7,7 skoka in 6,4 podaje. Foto: Reuters
V povprečju letos LeBron James dosega o 26,4 točke, 7,7 skoka in 6,4 podaje. Foto: Reuters
LeBron James
Nekateri soigralci so dejali, da je zanje James kot trener na parketu in da se njegova odsotnost Cavsom močno pozna. Foto: AP
LeBron James,Dwyne Wade
V Miamiju je tekmo spremljal v "civilu" in po njej sproščeno klepetal z Dwyanom Wadom, s katerim sta Heate popeljala do dveh prstanov, dvakrat pa tudi klonili v finalu. Foto: AP

Kot je za superzvezdnike to popolnoma normalno, ga na eni strani številni preprosto obožujejo, obenem pa mu mnogi niso naklonjeni oziroma ga celo prezirajo. In teh "sovražnikov" ima najverjetneje LeBron, štirikratni najkoristnejši posameznik rednega dela NBA-ja, med vsemi košarkarji v najmočnejši ligi na svetu največ. A vsak nevtralen gledalec in vsak košarkarski navdušenec preprosto mora priznati Jamesu velemojstrstvo na parketu.

Na parketu je LeBron fantastičen. Po koncu kariere – ne glede na to, kaj vse bo še osvojil – bo ostal v spominu kot eden najbolj vsestranskih igralcev kraljice iger. Vso kariero Jamesa primerjajo s številnimi košarkarji, največkrat z največjim Michaelom Jordanom. Vse te primerjave so težke in obenem tudi nesmiselne. Košarka se spreminja in različna obdobja so med sabo neprimerljiva, kar velja tudi za košarkarje. LeBron je dejal, da je sit primerjav z Jordanom, a številne – kot tudi njegovega soigralca Kyrieja Irvinga – zaradi vsestranske igre bolj spominja na Magica Johnsona.

V pričakovanju vrnitve Irvinga
Trenutno je glede na prikazano v zadnjih dveh sezonah najboljši košarkar na svetu Steph Curry, ki je pravi čarodej na parketu, velja za pridnega ameriškega fanta in zunaj parketa še zdaleč ni tako zvezdniški kot LeBron. James je nekoliko aroganten na igrišču, ves čas kaže svojo veličino in tudi nastop pred mediji je tak, kot se za superzvezdnika najvišjega kova spodobi. Svojo nedotakljivost v klubu dokazuje z ignorantskim odnosom do trenerja Davida Blatta. Zvezdnik je bil LeBron, ki je zdaj podpisal še astronomsko dosmrtno pogodbo z Nikom, že pred vstopom v ligo leta. Z razvpitim prestopom v Miami leta 2010, ko je ob oznanitvi novega kluba celo imel o tem oddajo, je dvignil veliko prahu, a na Florido je odšel po prstan. In dobil je dva, obenem pa zdaj kar petkrat zapored zaigral v finalu. Četudi kdo ne mara LeBrona, mu izjemnih predstav ne more oporekati nihče.

Tako je tudi letos, ko se s Clevelandom poteguje za tako želeni prvi prstan, Cavsi pa so trenutno najuspešnejše moštvo na Vzhodu. "Želimo biti nespremenljivi. Vsako tekmo želimo odigrati v visokem ritmu, ujeti svojo igro in skušati odigrati s čim manj padci. Konstantnost je ključ uspeha. Obenem bo izjemno pomembno, da ostanemo zdravi," je dejal James, ki se veseli, da se po poškodbi vrača prvi organizator moštva in MVP lanskega svetovnega prvenstva, Irving: "Izvrstno, da se ekipa sestavlja in bomo kmalu zaigrali kot celota. Trener bo tako imel na voljo še večjo izbiro kakovostnih igralcev. Dodali bomo nov delček v sestavljanko in za tem bomo kmalu videli, česa smo sposobni."

LeBron poudarja obrambo Clevelanda
"Imamo odlične obrambne igralce na vseh položajih. Igramo agresivno v obrambi. Tudi v napadu imamo veliko talentiranih posameznikov, ki so sposobni dosegati koše in kreirati, a vsaka zmago, ki jo dosežemo, je plod dobre obrambe. Dobra igra izvira v obrambi in defenzivno gledano trenutno igramo na zelo visoki ravni," je dodal James.

Vsako moštvo, v katerem je "Kralj" igral, je bilo močno odvisno od njega, v večini primerov pa so bile te ekipe brez njega le blede sence. James ni le stroj za doseganje košev, ampak na parketu dela soigralce boljše. Čeprav gre 203 centimetrov visokega in krepko prek 110 kilogramov težkega krilnega košarkarja, ima James izvrsten pregled nad igro. Močan je v skoku, soliden strelec z razdalje in neustavljiv v tranzicijski igri, prodorih, ki jih končuje s pošastnimi zabijanji, ter igri s hrbtom proti košu. Kot je dejal Mario Hezonja, veliki up hrvaške košarke, se zdi James popolnoma normalen, ko pa ga pokriješ, kar nekako najde pot do koša. Če ne s surovo močjo, pa z izjemno iznajdljivostjo, ki ga prav tako odlikuje.

Brez Jamesa konjenica razpuščena
V katero koli dvorano pride, mu žvižgajo, to pa ga še dodatno motivira. A obenem je v dvorani poleg domačih dresov opaziti tudi številne Clevelandove 23, in to tudi med domačimi navijači. Tudi v Miamiju so še vedno številni navijači oblečeni v njegove majice, a privrženci Heatov so vendarle jezni, ko se je pred lansko sezono vrnil v Cleveland. James je tekmo v American Airlines Areni izpustil, saj je dan predtem imel težak obračun proti New Orleansu. Navijači v Miamiju so nekoliko nehvaležno skandirali "LeBron je utrujen", James pa je v odgovor pokazal le na prstan. Miami je z njim osvojil dva in ob obeh je bil LeBron glavni nosilec šampionske zasedbe ter obakrat MVP finala.

V Miamiju je dokazal, kaj pomeni Konjenikom. Brez njega so bili razpuščeni in so jih Heati zlahka premagali. Le nekaj dni pozneje je znova Cleveland gostoval na Floridi, tokrat v Orlandu, kjer je James z vsestransko predstavo pokazal svojo moč. V prvih minutah tekme je podelil nekaj podaj in Cavsi so si priigrali občutno prednost. Ko je zaradi lažje poškodbe zapustil parket, so se Magici povsem približali. Ko se je LeBron vrnil na parket, je v nekaj trenutkih s prodori in protinapadi poskrbel za dvomestno prednost, pod njegovim vodstvom pa so se gostje poigrali z Orlandom, hitro odločili tekmo v svojo korist in že v tretji četrtini pobegnili na neulovljivih +30. Na koncu je k zmagi s 111:76 v slabih 30 minutah pristavil 25 točk in osem podaj.

Iz Orlanda