Kevin Durant je najresnejši kandidat za najkoristnejšega igralca finala. MVP je bil že lani, ko so Bojevniki ugnali Cleveland s 4:1 v zmagah. Foto: Reuters
Kevin Durant je najresnejši kandidat za najkoristnejšega igralca finala. MVP je bil že lani, ko so Bojevniki ugnali Cleveland s 4:1 v zmagah. Foto: Reuters
Veselje Bojevnikov v zadnji minuti tekme. Foto: Reuters
James ima tri šampionske prstane, zdaj pa mu grozi že šesti finalni poraz. Foto: Reuters
Andre Iguodala je zaigral prvič po 20. maju. MVP finala leta 2015 je dopolnil šampionski mozaik. Foto: Reuters
Stephen Curry je zgrešil prvih devet metov za tri točke, najpomembnejšo trojko pa je zadel. Foto: Reuters

Še nobena ekipa v zgodovini Lige NBA se ni vrnila po zaostanku z 0:3 v zmagah. LeBron James je prispeval trojni dvojček (33 točk, 11 podaj in 10 skokov), vendar je zgrešil kar 15 metov iz igre (13/28).
Izjemna trojka K. Duranta 50 sekund pred koncem
Cavaliersi so odlično začeli in štiri minute pred odmorom so si nabrali 13 točk naskoka (50:37). Durant je z odlično predstavo Bojevnike obdržal v igri, tretja četrtina je bila znova njihova najmočnejša, v končnici pa je udarna peterka odigrala brezhibno. V zadnjih dveh minutah so gostje z delnim izidom 9:2 prišli do zmage, Durant je zadel izjemno trojko z devetih metrov 50 sekund pred koncem (100:106) in pokopal še zadnje upe Clevelanda.
Zelo uspešno se je vrnil Andre Iguodala, ki zaradi poškodbe kolena na zadnjih šestih tekmah ni igral. V obrambi je bil izvrsten, prispeval pa je osem točk. Tudi slab strelski večer junaka druge tekme Stephena Curryja (3/16 iz igre, 1/10 za tri) ni bil usoden za goste.
Cavaliersi vodili že za 13 točk
Finalna serija se je preselila v Ohio in navijači so že ob predstavitvi igralcev pripravili izjemno vzdušje. Kevin Love in J. R. Smith sta v uvodnih dveh napadih zadela za tri točke, James pa je z zabijanjem povišal na 12:4. Bojevniki niso ujeli pravega ritma in hitro so se znašli v dvomestnem zaostanku (22:12). Durant je v uvodni četrtini prispeval 13 točk in uspelo mu je držati priključek (29:28).
Pri gostiteljih je blestel Rodney Hood (15 točk, 7/11 iz igre), ki je na uvodnih dveh tekmah igral le štiri minute. Sredi druge četrtine so si Cavaliersi po trojki Lova nabrali najvišjo prednost na tekmi (50:37), vendar je Golden State končal polčas z delnim izidom 15:8. Durant je s trojko znižal sekundo pred odmorom na 58:52, v prvem polčasu je dosegel kar 24 točk.
Preobrat v tretji četrtini
Bojevniki so v letošnji sezoni najmočnejši v tretji četrtini in hitro so prišli do preobrata. Z delnim izidom 9:0 so prevzeli vodstvo (61:63). James je v zadnji minuti tretje četrtine za minuto sedel na klop, več odmora pa si ni smel privoščiti.
Curry uspel v desetem poskusu izza črte
V zadnji četrtini se nobeni ekipi ni uspelo oddaljiti. Curry, ki je v nedeljo zadel rekordnih devet trojk v finalnih serijah, je tokrat zgrešil prvih devet metov izza črte. V končnici je bil natančen. Najprej je uspešno polagal po podaji Draymonda Greena, dve minuti in pol pred koncem pa je zadel edino trojko na srečanju za 97:101. James je odgovoril na drugi strani, a je Iguodala z zabijanjem znova povišal prednost gostov (100:103). Po zgrešenem metu Tristana Thompsona je Durant vzel usodo v svoje roke. Počakal je, da se čas za napad skoraj izteče, nato pa zadel izjemno trojko z leve strani (100:106) in Cavaliersi so bili v izgubljenem položaju.
Durant: Mi res uživamo na teh finalnih tekmah
"Do konca napada je bilo le še nekaj sekund in moral sem metati za tri točke. Na srečo je šla žoga skozi obroč. Naša ekipa res uživa na teh finalnih tekmah. Curry je zgrešil veliko trojk, a zadel je ključno. Iguodala je velika okrepitev za nas, saj je bil MVP finala in taki igralci so dodana vrednost," je pojasnil Durant, ki je na najboljši poti, da drugo leto zapored postane MVP finala.
Kerr navdušen nad igro Iguodale
"Nisem si mislil, da bo Iguodala igral 22 minut na tako visoki ravni. Zares me je presenetil. Na treningih ni mogel niti teči normalno, a na takih tekmah je vedno pravi. Naša ekipa ima veliko ostrostrelcev. Curry je tokrat zgrešil prvih devet metov za tri, a je zadel zelo pomembno v ključnem trenutku. Durant nas je držal v igri, ko drugim igralcem ni šlo. Prilagodili smo igro njemu, saj Curry in Thompson nista zadevala," je poudaril trener Steve Kerr.
Razočaranje pri gostiteljih je bilo ogromno. "Zelo slabo smo končali prvi polčas, potem ko smo povedli za 13 točk. Tudi tretja četrtina se nam ni posrečila. Znova se je ponovila zgodba s tretje tekme finala v lanski sezoni, ko je bil Durant prav tako nezgrešljiv. Zelo dobro smo ustavili Thompsona in Curryja, vendar imajo Bojevniki zares veliko kakovostnih košarkarjev. Zdaj se je vrnil še Iguodala, in to se je poznalo," je povedal trener Tyronn Lue.
James: Nobene zmage nam ne bodo poklonili
"To je res grenak poraz. Še vedno sem prepričan, da lahko zmagamo v petek. Ne zaslužimo si "metle" v finalu. Ključna je bila tretja četrtina, ko so nas nadigrali in prišli do preobrata. Proti tako močni ekipi si ne smemo privoščiti niti najmanjše napake. Golden State nam ne bo poklonil nobene zmage. To me spominja na San Antonio, ko smo z Miamijem igrali proti njim v dveh finalnih serijah. Durant je velika razlika v zadnjih dveh sezonah. Že lani je zadel odločilno trojko na tretji tekmi, tokrat je stal še kakšen meter zadaj, a je bil znova uspešen. Zelo težko ga je ustaviti. Seveda se ne predajamo, pripravili se bomo na četrto tekmo," je dodal James, ki si je zvil gleženj, a je stisnil zobe in bil na parketu kar 47 minut.
Cleveland je imel veliko priložnost za zmago na prvi tekmi, ki jo je Golden State dobil po podaljšku. Po grenkem porazu se Cavaliersom ni uspelo pobrati in že v noči s petka na soboto jih čaka nova zelo zahtevna naloga. James je finalno "metlo" prejel pred enajstimi leti proti San Antoniu, ko je bil na začetku kariere.

Finale, tretja tekma:
CLEVELAND - GOLDEN STATE 0:3
102:110 (29:28, 29:24, 23:31, 21:27)
James 33 (13/28 iz igre, 1/6 za tri), 11 podaj in 10 skokov v 47 minutah, Love 20 in 13 skokov, Hood 15 (7/11 iz igre), Smith 13, T.Thompson 8 in 7 skokov, Hill in Nance po 5, G. Green 3; Durant 43 (15/23 iz igre, 6/9 za tri), 13 skokov in 7 podaj v 43 minutah, Curry 11 (3/16 iz igre, 1/10 za tri), McGee, D. Green, K. Thompson in Bell po 10, Livingston in Iguodala po 8.

Met iz igre:
40/92; 42/81
Met za tri točke:
9/31; 9/26
Prosti meti:
13/17; 17/19
Skoki: 47; 37
Podaje:
20; 27


Četrta tekma, sobota ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE


Peta tekma, torek ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Šesta tekma, petek, 15. junija, ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Sedma tekma, ponedeljek, 18. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.