Vzhod je njegov. Foto: Reuters
Vzhod je njegov. Foto: Reuters
Jayson Tatum in LeBron James
Dvorana je najbolj eksplodirala po zabijanju Jaysona Tatuma čez LeBrona Jamesa. Foto: Reuters
Jayson Tatum in LeBron James
James bo v finalu igral še devetič. Razmerje zmag in porazov ima 3-5. Foto: EPA

Cleveland je na odločilni sedmi tekmi v gosteh premagal Boston s 87:79. To je bila sploh prva gostujoča zmaga v tej seriji in prvi poraz Keltov v tej končnici pred svojimi gledalci. Boston je sploh prvič v svoji zgodovini zapravil vodstvo v seriji z 2:0.

LeBron le podajo od trojnega dvojčka
Junak je bil spet LeBron James (35 točk, 15 skokov in 9 podaj). Postal je pravi mojster sedmih tekem (potem ko je izgubil prvi dve sedmi tekmi, jih je dobil zadnjih šest), na katerih v povprečju dosega 34,9 točke (največ v zgodovini Lige NBA).

Odigral vseh 48 minut
Tokrat je imel še posebej težko nalogo, saj je ostal brez drugega zvezdnika ekipe Kevina Lova, ki se je poškodoval v prvih minutah prejšnje tekme. Kljub 33 letom je odigral vseh 48 minut in na koncu le strl oreh dinamične in mlade ekipe Bostona.

V drugem polčasu ves čas napeto
Tekma se je začela po željah gostiteljev, ki so po stari navadi hitro ušli v vodstvo, na začetku druge četrtine so po trojki Marcusa Morrisa (14) povedli za 12 točk (35:23), a to ni prestrašilo igralce v črnem, ki so hitro ujeli priključek in na odmor odšli z zaostankom le štirih točk (43:39). Po trojki Jeffa Greena so v tretji četrtini prvič povedli (53:51). Sledila je še ena ikonična poteza Jamesa, ki je blokiral zabijanje Terryja Rozierja (4).

Odločil delni niz s 14:2
Sredi zadnje četrtine je kazalo, da Boston dobiva zagon. Najprej je Jayson Tatum (24) silovito zabil prek Jamesa, ta je v naslednji akciji izgubil žogo, Tatum pa je zadel še en met, s katerim so gostitelji povedli z 72:71. A izkazalo se je, da je bilo to zadnje njihovo vodstvo, Cleveland se je namreč odzval z delnim izidom 14:2 in šokiral gledalce v TD Gardnu.

Green dosegel 19 točk
"V svoji karieri je imel že nešteto neverjetnih tekem, a sedma tekma v Bostonu in ta predstava je na vrhu njegovih dosežkov," je svojega varovanca hvalil trener Tyronn Lue. Izjemno ponosen je bil tudi na Greena, ki je dostojno stopil v čevlje Kevina Lova in dosegel 19 točk.

Kelti zgrešili 32 trojk
Razočaranja ni skrival domači strateg Brad Stevens, ki je priznal, da je bil cilj jasen - ustaviti Jamesa: "Želeli smo ga čim bolj izčrpati. Mislim, da smo bili pri tem večino časa kar dobri, a še vedno je dosegel 35 točk. Res je neverjeten." Po poškodbah Kyria Irvinga in Gordona Haywarda ter ob izjemno mladi ekipi ni nihče pričakoval, da bo Boston prilezel tako daleč, a bil je res blizu finala. Na zadnji tekmi ga je pokopal slab met za tri točke (7/39).

Se obeta Golden State - Cleveland 4.0?
Finalna serija se bo začela v četrtek, ko bo šel Cleveland spet v goste. Kdo bo gostitelj, bo jasno v noči na torek, ko bosta Houston in Golden State odigrala svojo sedmo tekmo. V primeru zmage Bojevnikov bi tako še četrto leto zapored videli isti finale.

Liga NBA, končnica, vzhod:
Boston (2) - CLEVELAND (4) 3:4
79:87 (26:18, 17:21, 13:20, 23:28)
Tatum 24, Horford 17, Morris 14 in 12 skokov, Brown 13, Smart in Rozier po 4, Baynes 3; James 35 (12/24 iz igre, 3/8 za tri), 15 skokov in 9 podaj v 48 minutah, Green 19, Smith 12, Thompson 10 in 9 skokov, Hill 6, Korver 3, Nance 2.

Zahod, torek ob 3.00:
HOUSTON (1) - GOLDEN STATE (2) 3:3

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.